Karabük Haber Postası Karabük Haber Postası

Şahin’den Safranbolu Üniversitesi İçin İlk Adım 

Safranbolu Yayın: 24.06.2016 14:18
Yazar:
Şahin’den Safranbolu Üniversitesi İçin İlk Adım 

 

Safranbolu TSO Meclis Başkanı Ahmet Şahin, Amasra’ya yapılan yat limanı ile bölgenin turizm açısında daha da canlanacağından Karabük-Bartın karayolunun duble yola ağına biran önce geçilmesi arzusunda olduklarını söyledi.
Meclis Başkanı Şahin, Safranbolu’yu ilgilendiren konuların her zaman takipçisi olduklarını ve olmaya da devam edeceklerini kaydederek, “ 1992 yılında Hacettepe Üniversitesi Zonguldak Mühendislik Fakültesi bünyesinde kurulan Safranbolu MYO, bu yöremizin üniversiteleşme adına toprağa dikilen ilk fidanıydı. Akabinde kurulan Karabük Üniversitemiz bugün 50 binlere ulaşan öğrenci sayısı ve Türkiye genelinde ilk on üniversite arasında yerini almıştır. Bu bağlamda emeği geçen herkese teşekkürlerimiz bir borç biliyorum. İnsanın hayatında ilkler unutulmaz. Üniversiteleşme yolunda ilkleri yaşadığımız Safranbolu’da kendi isminde ve bünyesinde üniversite açmanın vakti gelmiştir. Üniversitemizin ismini KBÜ Rektörümüz Refik Polat bey 3 ay önce ‘Safranbolu Sanat üniversitesi’ olarak adını koymuştur. Sivil Toplum Örgütleri başkanları, siyasi partilerimizin temsilcileri ve Safranbolu eşrafları olarak bu çocuğu büyütmek bize düşer. Bundan sonra Safranbolulu olarak Safranbolu Sanat Üniversitesi için YÖK’ten izni nasıl alırız ve nasıl Safranbolu ya kazandırırız diye çalışmamız lazım” dedi.
Safranbolu’nun denize açılan en yakın kapsının Bartın olduğunu da anlatan Şahin, “ Amasra ve Safranbolu özdeşleşmiş durumda. Son zamanlarda Amasra’ya yapılan yat limanı ile ilgili olarak Safranbolu – Bartın arası yolunun duble yol olması için gündemimize alıp takipçi olmamız lazım. Hem Üniversite kurulması hem de turizm açısından Denizle olan yol bağlantımızın duble olması ilçemizin turizmde iyi gelişmesine verilse olacaktır” ifadesinde bulundu.

Paylaş:

Görüş Bildir

Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.

Aroması ve tadı ile Osmanlı çileği tarlada alıcı buluyor

Ekonomi Yayın: 09.05.2024 00:24
İhlas Haber Ajansı

Zonguldak’ın Ereğli ilçesinde kendine has aroması ve tadı ile ilgi gören ’Osmanlı çileği’, tarladan hasat edilmeden satılıyor. Kilosu 400 liraya satılan çileğin yaygınlaştırılması çalışmaları devam ediyor.

Karadeniz Ereğli’de kestane toprağında yerli kara çilekle etkileşime girerek özgün bir çeşit olarak üretilen Osmanlı çileğinin yaygınlaştırılması çalışmaları sürüyor. Her yıl Mayıs ayında hasat edilen çilek, rengi ve aromasıyla tarlada alıcı buluyor.

Osmanlı Çileğini Yaygınlaştırma ve Üreticiyi Koruma Derneği Başkanı Şaban Çetinkaya, kilosu 400 liradan satılan çileğe yurt dışından da yoğun talep olduğunu anlattı. Üçköy’de kurum ve kuruluşların destekleriyle beş dönüm araziye kurulan Osmanlı Çileği Fide Üretim Merkezi’yle birlikte üründe artış yaşandığını aktaran Çetinkaya, bu yıl 4 ton çilek hasat etmeyi hedeflediklerini aktardı. Çetinkaya, “Mayıs ayının ilk haftasındayız daha önceki dönemlerde bu kadar olgunlaşmamıştı. Yaptığımız çalışmalar artık kendini göstermeye başladı. Bölgemizde üretim geçtiğimiz yıllara nazaran en az ikiye katlandı. Çevredeki üretim sayısı hızla artıyor. Burada yapılan çalışmalar, halkın bilgilendirilmesi, Osmanlı çileğinin yeniden anlaşılmış olması bunda büyük etken. Dolayısıyla Osmanlı çileği için insanlar yeniden üretime başladılar. Ereğli Kaymakamlığımız, Osmanlı çileği ile ilgili çilek üreticileri kursları açmaya başladı. Bu da son derece önemli bir adım. Osmanlı çileğinin gelişimini sağlayabilmek için bu yıl kararlar aldık. Aldığımız karar da ürünün belli bir miktarını az da olsa ilçe halkına tattırmak için manav, pazarlara küçük ambalajlarla indirmeyi düşünüyoruz. Ereğli’de yaşayan insanlar daha fazla Osmanlı çileğine yabancı kalmasın, bu lezzete kavuşsun” ifadelerine yer verdi.