Karabük Haber Postası Karabük Haber Postası
30 Mayıs, 2016 06:22

“Isı ve Nemi İyi Ayarlayan Üretici  Başardı”

A+ A-
Yenice’de İstiridye Mantar Üretimi   Yenice İlçesin de 4.dönem mantar üretimleri boy vermeye başladı. Yenice İlçesinde  ısı ve nem dengesi, iklim sebebiyle değişiklik gösterse de, nem ve ısı gösterge cihazı kullanarak, İstiridye Mantar üretimi yapan üreticilerin mantar üretiminde başarılı olduğu görüldü. Yenice Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Rahmi Kanat, “Bilindiği gibi, İstiridye mantar üretimi, ilk 10-15 gün, karanlık ve loş ortamda ısı 18-22 C, nem % 75 ortamda kuluçka dönemi gerektirir. Bu şartlara sahip ortamlarda, ek bir şeye gerek yok. Ancak birinci mayalama döneminden sonra, ikinci  dönemde gün ışığının mantarın gövermesinde çok etkilidir. Yaptığımız kontrollerde, gün ışığından mahrum mantar kompostlarının istenmeyen mantar ürettiği, bunun da ortaya çok kötü koku yaydığı, bu kokunun ortam oksijenini tükettiği ve mantarın bu şekilde büyüyemediğini gözlemledik. Zaten büyümez, mayalanan mantar ısıdan ziyade gün şığı, sakın güneş ışığı değil, yanlış anlaşılmasın, mantar doğrudan güneş ışığından korunmalıdır, havalandırmayla oksijene ihtiyaç duyar. Oksijen ve gün ışığı sağlanan ortamlarda, çıkışların çok iyi olduğunu, yetiştiricilerin başarılı olduğunu gördük” dedi. Yenice insanının istemesi halinde, mantar üretiminde çok başarılı olacağını söyleyen, İlçe Gıda tarım ve Hayvancılık Müdürü Kanat “Üreticilerimizin çekinmeden telefon numaralarımızı arayarak, gerekli yardımları yapacağımızı ısrarla söylüyorum. Bu arada, iklimdeki beklenmeyen dalgalanmaların mantar üretimini etkilediğini, bunun ancak çıkışları en fazla 10-20 gün geciktireceğini hesapladık. Mantar üretim aşamasında, herhangi bir hatanın olmadığını söylemek isterim” dedi. Müdür Kanat ayrıca, mantar poşetlerini asarak mayalandıranların % 50-75 daha başarılı olduğunu, bu şekilde üretimin daha iyi olduğunu sözlerine ekledi. Diğer yandan konuyla ilgili olarak  kurs istendiği, 2 mahalle ve 1 köyde de kurs açılmasının yörede mantar üretiminin daha da yaygınlaştıracağı ifade edildi.

Görüş Bildir

blank

Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.

18 Ekim, 2024 23:09

Karabük’te çok sayıda tarihi eser ele geçirildi

Karabük’te çok sayıda tarihi eser ele geçirildi
A+ A-

Karabük'ün Yenice ilçesinde düzenlenen operasyonda Roma dönemine ait sikke ile değişik objelerden oluşan 39 parça tarihi eser ele geçirildi. Operasyon kapsamında 3 kişi gözaltına alındı.
Karabük İl Emniyet Müdürlüğü KOM Şube Müdürlüğü ve İstihbarat Şube Müdürlüğü ekiplerince Yenice İlçesine bağlı Yortan beldesinde yapılan operasyonda 16 adet Roma dönemine ait olduğu değerlendirilen sikke 6 adet kolye başlığı ve kolye haç, 9 adet minyatür obje, 4 adet yüzük, çan, kaşık, heykel, kupa, ve ruhsat av tüfeği ele geçirildi. 39 parça tarihi eser olduğu değerlendirilen objelerle birlikte T.A., N.T. ve C.O. isimli şahıslar hakkında 2863 SKM suçundan işlem yapıldı.

blankNöbetçi Eczaneler

Gülşen Eczanesi
Gülşen Eczanesi
Adres

Candaroğlu Mahallesi, Hastane Caddesi, No:7 Karabük-Eflani

Telefon

(370) 461-2331

Şifa Eczanesi
Şifa Eczanesi
Adres

Merkez Mahallesi İnönü Caddesi Sen Is Hanı No:1 Eskipazar / Karabük

Telefon

(370) 818-3500

Yeni Eczane
Yeni Eczane
Adres

Beşbinevler Mahallesi, Şahin Tepesi Betim 1 İş Merkezi No:10/C

Telefon

(370) 433-3444

Derman Eczanesi
Derman Eczanesi
Adres

PTT Caddesi Havuzluhan No:25/B Karabük

Telefon

(370) 424-1955

Koç Eczanesi
Koç Eczanesi
Adres

Emek Mahallesi, Akıntürk Sokak No:19-24 Safranbolu / Karabük

Telefon

(370) 413-3070

Gökçe Eczanesi
Gökçe Eczanesi
Adres

İnönü Caddesi No:2 Yenice / Karabük

Telefon

(370) 766-4455