Karabük Haber Postası Karabük Haber Postası

BÜ’de Vakıfların Önemi Anlatıldı

Bartın Yayın: 09.05.2016 07:26 |Güncelleme:28.12.2023 11:58
BÜ’de Vakıfların Önemi Anlatıldı

BARTIN Üniversitesi’nde gerçekleştirilen “Devlet-i Aliyye’de Vakıf, Toplum ve Ekonomi” konulu konferansta vakıf kültürü anlatılarak, toplum için öneminden bahsedildi. Bartın Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi (İİBF) tarafından “Devlet-i Aliyye’de Vakıf, Toplum ve Ekonomi” konulu bir konferans gerçekleştirildi. Etkinliğin açılışında konuşan Bartın Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Ramazan Kaplan, vakıf müessesesinin insanlık tarihi kadar eski olduğunu kaydederek “Vakıfcılık insanlara yardım etmeyi amaçlayan ve bu yardım sonucunda manevi kazanımları olan bir olgudur. Bizim kültürümüzün her evresinde var olan vakıfcılık bir anlamda devletin yükünü de azaltan bir iş görüyor. Toplum olarak vakıf kültürünü canlı ve sağlam tutmamız gerekmektedir.” dedi. İİBF Dekanı Prof. Dr. Said Kıngır ise vakıfların sosyal ve iktisadi hayatta pek çok faydaları bulunduğunu belirterek “Öncelikle, sürdürülebilir kalkınmaya hizmet eden kurumlar olan vakıflar, insan odaklı kalkınma anlayışını, ekonomik ve sosyal boyutlu dayanışmayı, nesiller arası dengenin kurulmasını, tabiata saygıyı ve korunmasını öngörür. Bundandır ki hem dini hem de milli kültürümüzün temelinde ‘’eşref-i mahlûkat’’, ‘’yaratılmışların en şereflisi’’ olarak ‘’insan’’ vardır. Medeniyet anlayışımıza ‘’her şey insan için’’ görüşü hâkimdir. Hayırlı insanın, zengin ise şükretmesi fakirse sabretmesi uygun görülmüştür. Bu bakımdan zengin bir Müslüman için çeşitli şükür yolları vardır. Bunların en önemlisi ve toplumun refahı açısından mühim olanı sosyal yardımda bulunma sorumluluklarıdır.” ifadelerini kullandı. “VAKIFLAR SOSYAL DENGE VE ADALETİ KORUMAKTADIR” Vakıfların bir malı mülkiyetinden çıkarıp, ebedi olarak bir hayır cihetine tahsis etmek olduğunu belirten Kıngır, “Osmanlı toplumu bir sevgi, şefkat ve yardım toplumuydu. Tek cümle ile Osmanlı’da hayat yardımlaşmaydı. Osmanlı insanı bu merkezde eğitilmiş, bu uğurda hayırda yarışmış ve bu yarışın bir sonucu olarak da hayır müesseseleri olan vakıflar kurmuşlardır. Tarihi süreçte vakıfların faydalarını tam kavrayamayanlar tarafından vakıf kurumuna zaman zaman yapılan itirazlar, vakıf müessesesinin değerini düşürmez. Kaynağını ayet ve hadislerden alan vakıflar, tarih boyunca Müslüman toplumlarda sosyal yapıyı sağlamlaştırmada, sosyal denge ve adaleti korumada etkin bir rol üstlenmiştir.” diye konuştu. “OSMANLI’DA HAYAT YARDIMLAŞMAYDI” Konferansı veren Yıldız Teknik Üniversitesi öğretim Üyesi Prof. Dr. Said Öztürk ise Osmanlı Devleti’nde vakıf kültürü ve bunun sosyal yansımaları konusunda konuştu. Öztürk, “İslamiyet’te vakıflar insanların başka canlılar için çeşitli hizmetleri yerine getirmesi için kurulmuştur. Osmanlı Devleti’nde de bu yapı etkin olarak işlemiştir. Osmanlı’da hayat bir yardımlaşma olarak, en ücra coğrafyalarda yaşayan insanlara dahi ulaşmıştır. O dönemde insanların sosyal ihtiyaçlarını karşılamada vakıflar çok etkili olmuştur. Osmanlı’nın, sosyal ve iktisadî hayatının gelişmesinde önemli rol oynamıştır.” dedi.

Paylaş:

Görüş Bildir

Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.

Torpille bomba düzeneği kuran genç adliyeye sevk edildi

Gündem Yayın: 03.05.2024 04:48
İhlas Haber Ajansı
Torpille bomba düzeneği kuran genç adliyeye sevk edildi

Zonguldak’ın Ereğli ilçesinde, eski kız arkadaşının sevgilisinin aracına torpil ile bomba düzeneği kurduğu iddiasıyla gözaltına alınan Serdar E., emniyetteki işlemlerinin ardından Karadeniz Ereğli Adliyesi’ne sevk edildi.

İlçede yaşayan Batuhan Y.’nin babası, oğluna ait park halindeki aracı yağ kaçırdığı için Kışla Sanayi Sitesi’ne götürmüş, burada yapılan incelemede aracın altına torpil ile bomba düzeneği kurulduğu tespit edilmişti. Düzeneği kurduğu gerekçesiyle gözaltına alınan Serdar E.’nin emniyetteki işlemleri tamamlandı.

Eski kız arkadaşının sevgilisinin aracına bomba düzeneği kuran ve mühendislik mezunu olduğu öğrenilen Serdar E., ifadesinin alınmasının ardından Karadeniz Ereğli Adliyesi’ne sevk edildi.

“Patlasaydı dükkan bile havaya uçabilirdi”

Sahibinin yağ kaçağı şikayetiyle getirdiği aracın altına baktığında bomba düzeneğini fark ettiğini anlatan usta Ercan Yılmaz, düzeneğe yağ döküldüğünü söyleyerek şöyle dedi:

“Aracı bana müşterim getirdi. Yağ kaçırıyor şikayetiyle geldi. Aracı kaldırdım, yağ damlaması vardı. O anda üstten bir parça olduğunu tespit ettik. Far beyni zannettik. Tekrar baktığımızda iki torpil şeklinde fünyesi olduğunu, uzaktan kumandalı bomba şeklinde gördük. Parçayı alıp dışarı bıraktık. Arabanın sahibi polis ekiplerine haber verdi. Araç sahibi de şok tepki verdi. Gerekli yerlere bildirdiler. Yanık yağ da dökmüş muhafazanın üzerine. Yağ kaçağı falan yok. Isınmadan dolayı ateşleyeceğini düşünüyoruz. Patlasaydı sonuçta burada benzin boruları geçiyor. Büyük bir sıkıntıdan kurtulduk. Dükkan bile havaya uçabilirdi.”