Karabük Postası tarafından
29 Şubat, 2016 07:33 tarihinde yayınlandı
A+ A-
Okuma Süresi: 1dk
Yorum Sayısı: 0

Aslanlar Mevkiinde Yol Çalışması Devam Ediyor

Safranbolu Belediyesi Asfalt Şantiye Amirliği tarafından granit yol çalışmalarına hızla devam ediliyor. Yapılan çalışmaları yerinde inceleyen Safranbolu Belediye Başkanı Necdet Aksoy, “Öncelikle çevreye verdiğimiz rahatsızlıktan dolayı özür diliyoruz. Belediye olarak vatandaşlarımızın belediye hizmetlerinde en iyi şekilde yararlanmaları için gayret sarf ediyoruz” dedi. Aslanlar Mevkiinde granit taş yol yapımı hızla devam ettiğini ifade eden Safranbolu Belediye Başkanı Dr. Necdet Aksoy; “Yol ilk yapıldığında kullanılan malzemenin farklı türde olması yani uygun malzeme olmaması gerekse doğal gaz çalışmaları yapıldıktan sonra çökmelerin meydana gelmesi ile yol sathı oldukça bozulmuştu. Burası Safranbolu’nun Bağlar kesimi. Bağlar kesiminde de tarihi doku alanı olan sit alanı olan bir bölge. Yani Safranbolu’da çarşı bölgesi gibi Bağlar Bölgesi de sit alanı. Belediye olarak bu bölgede Çarşı bölgesinde ki gibi çalışmaları sürdürmekteyiz. Buradaki doğal kimliği tarihi yapıyı muhafaza etmek için Arnavut kaldırım yapısındaki granit taş yapıyı buraya yeniden döşemekteyiz” dedi. Yapılan yolun bir meyil verilerek yağmur sularının bir bölgeden akmasını sağladıklarını kaydeden Başkan Aksoy; “Yola yağmur sistemi kanalı ilave ettik. Ardından burada güçlü bir yaya trafiği olduğunu biliyoruz. Yaya trafiğini de güvenli hale getirmek için bir yaya kaldırımı çalışması gerçekleştiriyoruz. Yine bu sistemde zeminin altına beton sererek üzerinde serdiğimiz taşların arasında da beton uygulaması yapıyoruz. Bu çalışmadaki amacımız yol uzun bir süre dayanıklı olsun. Ekiplerimiz her çalışmasında olduğu gibi burada da yoğun bir gayret göstermekte. İnşallah yol kısa zamanda tamamlanarak yeniden halkımızın hizmetine açılacak” diye belirtti.

blank
Ihlas Haber Ajansı tarafından
23 Nisan, 2025 12:22 tarihinde yayınlandı
A+ A-
Okuma Süresi: 2dk
Yorum Sayısı: 0

Sezaryen ile dünyaya gelen bebeklerde alerji ve enfeksiyon daha sık görülüyor

Bayan Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Doç. Dr. Canan Söyler Çalışkan, sezaryen ameliyatı ile dünyaya gelen bebeklerde olağan doğumla dünyaya gelen bebeklere oranla daha sık alerji ve enfeksiyon görüldüğünü söyledi.
Samsun Üniversitesi (SAMÜ) Samsun Eğitim ve Araştırma Hastanesi Bayan Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Doç. Dr. Canan Söyler Çalışkan, olağan doğumun bebekler ve anneler üzendeki olumlu tesirleri hakkında açıklamalarda bulundu. Sezaryenin bir doğum değil ameliyat olduğunun altını çizen Doç. Dr. Canan Söyler Çalışkan, "Doğumlar iki yolla oluyor. Biri karından abdominal dediğimiz bu sezaryen doğum. Bir de vajinal, olağan doğal yoluyla olan doğum hali. Vajinal doğum, insan fizyolojisine en uygun doğum hallerinden biri. Bu doğum, olağan seyrinde giderse bazen bizim müdahil olduğumuz ağrısız epidural doğum yaptırdığımız durumlar ya da müdahale edip doğumu kolaylaştırdığımız durumlar olabiliyor. Bazen de resen spontan dediğimiz hiçbir müdahale yapmadan doğal seyrinde akışında doğumlar gerçekleşebiliyor. Birtakım medikal durumlarda anneyle ya da bebekle ilgili istemediğimiz durumlar olursa da bu türlü durumlarda acil abdominal olarak sezaryenle bebeği doğurttuğunuz durumlar da olabiliyor kimi durumlara bağlı olarak" dedi.

Sezaryen gerektiren durumlar
Normal doğum sırasında sezaryene geçilmesi durumunu kıymetlendiren Doç. Dr. Canan Söyler Çalışkan, "Bebeğin uygunluk halleriyle ilgili yaptığımız kimi analizler var. Bu gebelik sırasında da yaptığımız analizler, bebeğin kalp atımları, annelerin sancısıyla bu türlü bir diyagram halinde yazdırdığımız elektrolar var. Onlarla bebeğin uygunluk halini varsayım etmeye çalışıyoruz. Fakat doğum kanalı, çok değişkenlik arz eden bir yapı ve o kanalda bebeğin doğal olarak girip devam edip doğmasıyla ilgili birtakım duraksamalar, kimi kahırlar yaşanabiliyor. Bu durumlarda da bebek ve anne hayatını riske atmamak için birtakım durumlarda acil sezaryen kararı aldığımız oluyor" diye konuştu.

"Sezaryen ile dünyaya gelen bebeklerde alerji ve enfeksiyon daha sık görülüyor"
Sezaryen ile dünyaya gelen bebekler ile olağan doğumla dünyaya gelen bebekleri karşılaştıran Doç. Dr. Çalışkan, "Vajinal floradan, vajen yolundan doğan bebeklerde mikrobiata dediğimiz, artık kanıtlanmış olan bütün bedenimizde küçük canlıları olan mikrobiata dediğimiz bir durumla kelam konusu bütün floramız. Vajinal doğum olmadığı vakit, abdominal doğumda bunları çıkardığımız vakit bazen bebeklerin immün sisteminde ve sonrasında kullanılan antibiyotikler ve medikal tedavilerle birtakım alerji durumları, enfeksiyon durumları sezaryen doğumlarda biraz daha sık görülebiliyor" formunda konuştu.
Sezaryenin büyük bir operasyon olduğuna da dikkat çeken Çalışkan, "Sezaryen çok riskli bir olay. Sezaryen olayı mecbursa tam teşekküllü hastanelerde yapılması her vakit tercih sebebidir. Zira acil kan muhtaçlıkları olabilir, acil öteki badireler olabilir. O yüzden sezaryenden diğer deva yoksa bence tam teşekküllü hastanelerde yapılması mantıklı" tabirlerini kullandı.

Yorum Yaz

Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.