Karabük Haber Postası Karabük Haber Postası

Yarı yıl tatilinde öğrencilere ödev yok

Gündem Yayın: 20.01.2016 15:38
Yazar:
Yarı yıl tatilinde öğrencilere ödev yok

Milli Eğitim Bakanlığı, öğrencilere yarıyıl tatilinde ödev verilmemesi için 81 ilin Milli Eğitim Müdürlükleri’ne genelge gönderdi.
Milli Eğitim Bakanlığı, 22 Ocak’ta sömestr tatiline girecek olan öğrencilerle ilgili 81 il Milli Eğitim Müdürlükleri’ne genelge gönderdi. Bakan Avcı’nın imzası bulunan genelgede, “Nitelikli bir eğitimin toplumumuzun her bireyine en üst seviyede ulaştırılması, öğrencilerimizi dünyadaki çağdaşları ile rekabet edebilecek becerilerle donanmış problem çözebilen, üretken, milli ve manevi değerlerine sahip bireyler olarak yetiştirmek Bakanlığımızın öncelikli hedefleri arasındadır. Bu nedenle öğrencilerimize eğitim öğretim faaliyetleri sırasında yapılacak çalışmalarda bakanlığımızın politikaları ve öncelikleri dikkat alınarak gösterilecek özen ve hassasiyet önem arz etmektedir” denildi. Genelgenin devamında şunlar kaydedildi:
“Bakanlığımızca gönderilenler dışında proje, protokol ve benzeri çalışmalar kapsamında çeşitli kurum ve kuruluşlarca öğrencilerimize dağıtılmak üzere okullarımıza bağış veya yardım adı altında gönderilen kitap, broşür, afiş ve benzeri materyallerin anayasaya, kanunlara, öğretim programlarına ve öğrenci seviyesine uygun olup olmadığı ile içeriğin doğruluğu hususunda detaylı ve yeterli inceleme yapıldıktan sonra öğrencilerin kullanımına sunulması, öğrencilerimizin kullanacakları kırtasiye malzemeleri konusunda öğrencilerimizin belirli markalara yönlendirilmede bulunmaması, öğrencilerimizin ilgili genelgede belirtildiği üzere başlayacak olan yarıyıl tatillerinin verimli bir şekilde geçirmelerini, dinlenmiş bir şekilde yeni döneme sağlıklı bir başlangıç yapabilmelerini ve ilgi alanlarına da zaman ayırabilmelerini sağlamak için öğrencilerimize yarıyıl tatilinde ödev verilmemesi, eğitim öğretimle ilgili kısmi aksamalar yaşanan bölgelerimizdeki okul ve kurumlarımızda aksamış olan eğitim öğretim faaliyetlerinin telafisi için her türlü tedbirin alınması ancak bu kurumlarımızdaki öğrencilerimize de ödev verilmesi hususunun ise telafi programı doğrultusunda değerlendirilmesi, dönem sonuna yönelik tüm iş ve işlemlerin mevzuata uygun olarak eksiksiz bir şekilde tamamlanması karnelerin ulaşılması gereken bir amaç değil, başarının değerlendirilmesi konusunda amaç olduğunun öğrencilerimize ve velilerimize vurgulanması hususunda gereğini rica ederim”

Paylaş:

Görüş Bildir

Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.

‘Obezite, psikolojiyi olumsuz etkiliyor’

Sağlık Yayın: 05.05.2024 00:48
İhlas Haber Ajansı
‘Obezite, psikolojiyi olumsuz etkiliyor’

Obez kişilerin psikolojik ve ruhsal huzur açısından risk altında olduklarını belirten Genel Cerrahi Uzmanı Prof. Dr. Recep Aktimur, “Birçok hastamız bu dönemlerde kilo almakta ve yaşanılan sorunlar nedeniyle kilo verememektedir. Bu kişilerde ilerleyen dönemde obezite ve psikolojik sorunlar iç içe geçmekte ve birçok hastamızda iş ve sosyal yaşamda ciddi bozulmalar görülmektedir” dedi.

Liv Hospital Samsun Genel Cerrahi Kliniği’nden Prof. Dr. Recep Aktimur, obezitenin psikolojiyi olumsuz etkilediğine dikkat çekti. Kendi deneyimlerini aktaran Prof. Dr. Aktimur, “Bizim kendi deneyimlerimizde gördüğümüz, kişilerin psikolojik olarak kendilerini boşlukta hissettikleri zamanlarda kilo almaya eğilimli olduğudur. Birçok hastamız bu dönemlerde kilo almakta ve yaşanılan sorunlar nedeniyle kilo verememektedir. Bu kişilerde ilerleyen dönemde obezite ve psikolojik sorunlar iç içe geçmekte ve birçok hastamızda iş ve sosyal yaşamda ciddi bozulmalar görülmektedir” diye konuştu.

“Obez kişiler psikolojik ve ruhsal huzur açısından risk altında”

Obez kişilerin psikolojik ve ruhsal huzur açısından risk altında olduklarını dile getiren Prof. Dr. Aktimur, “Obez bireylerde sosyal izolasyon oluşur ve bu durum obezitenin geri dönüşümsüz hale gelmesine yol açar. Obez bireyler hem fiziksel olarak hem de çok yüksek oranda görülen depresyon nedeniyle günlük işlerini yapmakta zorlanırlar, çabuk yorulurlar, kişisel bakımlarını yapmak bile onlar için çok zorlaşır. Diğer yandan obeziteye bağlı gelişen kronik hastalıklar, bireyleri bir çıkmaza sürükler ve birçok insan bu kısır döngü içinde kendine güvenini kaybeder” şeklinde konuştu.

“Obezite ameliyatı olduktan sonra psikolojik durum”

Obezite ameliyatlarından sonra kilo verme sürecinin başladığını ve uzun süre devam ettiğini belirten Prof. Dr. Aktimur, şu bilgileri paylaştı:

“Ameliyat edilen hastaların çoğunda obezite nedeniyle gelişen depresyon bulunduğundan ameliyat sonrasında kilo verme sürecinde hızlıca depresyonun gerileyeceği düşünülse de, durum her zaman bu şekilde seyretmeyebilir. Bu dönemde kilo veriyor olmanın oluşturacağı pozitif etki, ameliyat sonrası dönemde aslında önceden bir nevi tedavi yerine geçen yemek yeme alışkanlıklarının değişmesi ile negatif yönde etkilenebilir. Bu yüzden ameliyat için uygulanacak prosedürün yemek yeme konforunu çok bozmayacak şekilde seçilmesi ve hastalara cerrahi tarafından geniş destek verilmesi çok önemlidir. Biz kendi hastalarımızda uyguladığımız ‘Hızlandırılmış iyileşme protokolleri’ ile hasta konforunu artırarak, ‘liberal beslenme önerileri’ ile hastalarımızın bu süreci daha rahat geçirmesini sağlayarak ve onlara her an kendilerini koruyan ve sarmalayan bir aile içinde olduklarını göstererek bu dönemi çok daha rahat atlatmaktayız. Bu yaklaşım ile hastalarımızda ameliyat sonrası dönemde çok daha az depresyon gözlemlemekte ve mutluluk düzeyinin arttığını deneyim etmekteyiz.”

“En iyi psikolojik destek, hastaların uzman hekime rahat ulaşabilmesidir”

Doktora ulaşmanın hasta tarafından önemine değinen Prof. Dr. Aktimur, “Biz kendi protokolümüzde uyguladığımız ve çok başarılı sonuçlar elde ettiğimiz şekilde en iyi psikolojik desteğin, hastaların kendilerini ameliyat eden cerraha çok rahat ulaşabilmeleri olduğunun farkındayız. Doktorları ile olan sıkı ve pozitif bağlantıyı önceden ameliyat ettiğimiz hastalarımızla aralarında kurduğumuz aktif sosyal portallarla desteklemekteyiz” ifadelerini kullandı.