Karabük Haber Postası Karabük Haber Postası

Karabükspor’da Kamp Çalışmaları Sürüyor

Spor Yayın: 06.01.2016 14:10
Yazar:
Karabükspor’da Kamp Çalışmaları Sürüyor

Kardemir Karabükspor Teknik Direktörü Yücel İldiz: “Zoru Başarmak Bizim Elimizde”
PTT 1. Lig’de şampiyonluk mücadelesi veren Kardemir Karabükspor’da teknik direktör Yücel İldiz, “İşimizin kolay olmadığını biliyoruz. Ama zoru başarmak da bizim elimizde” dedi.
Antalya’nın Manavgat ilçesinde ikinci yarı hazırlıklarını sürdüren kırmızı-mavili ekip, sabah antrenmanda koşu ve kondisyon ağırlıklı çalışmalar gerçekleştirirken, akşam antrenmanında ise 5’e 2 top kapma çalışmasının ardından yarım sahada çift kale maç yaptı.
Sakatlıkları bulunan Murat Akın ve Alpay Koçaklı antrenmanda yer almazken, Muhammet Reis, Köksal Yedek, Recep Aydın ve Murat Akça takımdan ayrı fizyoterapist eşliğinde çalıştı.
Karabükspor Teknik Direktör Yücel İldiz, iyi bir ekip olduklarını ve ikinci yarının zorluklarını bildiklerini ve ona göre çalışmalarını sürdürdüklerini belirterek, “Genellikle tecrübeli oyunculardan kurulu olgun bir takımımız var. Yapmamız gereken tek şey işimizin kolay olmadığını bilmek. Ama zoru başarmak da bizim elimizde. Bunların çalışmasını yapıyoruz. Takımımızın eksikliklerini giderme anlamında transfer çalışmalarımız devam ediyor. Her şeyden önemlisi bütünlüğü sağlamamız lazım. Taraftarımızın desteğini sahada görmemiz lazım ki başarıyı hep birlikte yakalayalım” dedi.
Antrenman sonunda sportif direktör Levent Açıkgöz’ün doğum günü teknik heyet ve futbolcular tarafından pasta kesilerek kutlandı.
Karabük temsilcisinin ayrıca, Iancu ve Bekir Ozan’ın yanı sıra Fatih Candan’a da takım bulmasını istediği öğrenildi.

Paylaş:

Görüş Bildir

Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.

Nörolojik hastalıkları elektrik uyarısıyla tedavi eden cihaz geliştirildi

Sağlık Yayın: 05.05.2024 20:12
İhlas Haber Ajansı
Nörolojik hastalıkları elektrik uyarısıyla tedavi eden cihaz geliştirildi

Hitit Üniversitesinde yürütülen proje ile nörolojik hastalıkları elektrik uyarısıyla tedavi edebilen cihaz geliştirildi.

Hitit Üniversitesi Tıp Fakültesi Doktor Öğretim Üyesi Güven Akçay, nörolojik hastalıkları ilaçsız tedavi edebilmek amacıyla çalışma başlattı. Makine ve İmalat Teknolojileri alanında desteklenen proje çerçevesinde hastaları ilaçların toksik doz ve yan etkisine maruz kalmadan tedavi edebilecek yerli ve milli cihaz üretildi. Cihazın geliştirilmesi için yürütülen çalışmalarda Hitit Üniversitesi Mühendislik Fakültesi öğretim üyesi Prof. Dr. Mehmet Fatih Işık ve Doktor Öğretim Üyesi Serkan Dişlitaş yer aldı.

Doktor Öğretim Üyesi Güven Akçay, geliştirdikleri cihaz ile beyne her hangi bir cerrahi operasyon yapılmadan beyindeki oluşacak olan elektrik uyarısıyla nörolojik rahatsızlıkları tedavi etmeyi amaçladıklarını söyledi.

Nöromodülasyon (sinir dokularının yeniden düzenlenmesi) yönteminde 1950’li yıllardan itibaren ses, elektrik uyarısı ve manyetik uyarılardan faydalanmaya başlandığını ifade eden Akçay, bu tedavi yönteminin invaziv ve non-invaziv olarak iki şekle ayrıldığını kaydetti.

Akçay, non-invaziv (kesi yapılmadan) olarak adlandırılan; beyne her hangi bir cerrahi operasyon yapılmayan tedavi yönteminde beyinde oluşacak elektrik uyarısıyla tedavinin amaçlandığını belirterek 2000’li yıllardan sonra bu tedavi yönteminin klinikte yer almaya başladığını ifade etti.

“Beyine elektrik uyarısı vererek tedavinin gerçekleştirilmesini hedefliyoruz”

Geliştirdikleri cihaz ile beyne elektrik uyarısı vererek tedavinin gerçekleştirilmesinin hedeflendiğine dikkat çeken Akçay, şunları söyledi: “Beyne elektrik uyarısı vererek yapacağımız bu tedavi yöntemini diğer tedavi yöntemleriyle kıyasladığımız zaman; örneğin ilaçlarda toksik doz veya yan etkisi gibi durumlar olurken bu tedavi yönteminde ise yan etkisi diğerlerine göre neredeyse yok denecek kadar çok az olup avantajları, tedavi etkinliği daha yüksektir. Klinik çalışmalara daha fazla ihtiyaç olduğundan dolayı ekibimizin geliştirmiş olduğu cihazla yapılan tedavi yönteminin preklinik çalışmaları tamamlanmış olup şimdi ki aşamalarımızda ise klinikteki çalışmalarımızı özellikle epilepsi, nöropatik hastalarında Hitit Üniversitesi Tıp Fakültesi Doktor Öğretim Üyesi Sinan Eliaçık hocamız ile uygulamayı amaçlamaktayız.”

Yurt dışına göre 50 kat daha az maliyetle üretebiliyoruz

Geliştirilen cihazın tamamen yerli ve milli olduğunu vurgulayan Akçay, “Yurt dışında üretilen cihazların Türkiye’ye maliyeti ortalama 30 bin dolar civarında. Yerli üretim olanlarda ise yaklaşık maliyet 5-6 bin dolar civarında. Biz ise cihazı yurt dışına göre 50 kat daha az maliyetle üretebiliyoruz. Yapmış olduğumuz cihazı diğerlerinden farklı olacak şekilde ürettik. Sabit bir akım vermek yerine beyindeki elektrik direnci ve kafa direnci ölçülerek bu dirence uygun olan yani tedavideki etkin ilaç diye tabir edebileceğimiz gerçek elektrik değerini verip beyne modüle ederek hastalarımızın tedavisini amaçlıyoruz. Böylelikle sabit bir tedavi değil bireye özgü elektrik uyarısı vererek tedavi hedeflenmiş oluyor. Bu amaçla da tedavinin etkinliği daha da arttırmayı sağlamış oluyoruz.” diye konuştu.