Karabük Haber Postası Karabük Haber Postası

“Tıp İçin Mühendislik” Konferansı

Gündem Yayın: 25.12.2015 15:19
Yazar:
“Tıp İçin Mühendislik” Konferansı

Karabük Üniversitesi Tıp Mühendisliği Kulübü tarafından “Tıp İçin Mühendislik” konulu konferans gerçekleştirildi.
Hamit Çepni Konferans Salonu’ndaki programa Rektör Yardımcıları Prof. Dr. Ali Güneş, Prof. Dr. Mustafa Yaşar, Bilim Sanayi ve Teknoloji İl Müdürü Selahattin Emirsüleymanoğlu, Mühendislik Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Mehmet Özkaymak, Üniversite Akademik, İdari Personeli ve öğrenciler katıldı.
Konferansın açılışında konuşan Mühendislik Fakültesi Tıp Mühendisliği Bölüm Başkanı Yrd. Doç. Dr. Özden İşbilir; “Günümüzde sağlık sektörü denildiğinde artık sadece sağlık çalışanlarının bulunduğu sektör anlaşılmamaktadır. Sektörün önemli bir kısmı sağlık çalışanlarından oluşurken diğer önemli kısmı da mühendislik hizmetleri vermektedir. Kaliteli sağlık hizmeti verebilmek için kaliteli mühendisliğin oluşturulması sağlık personeli, kaliteli tıbbı cihazların geliştirilmesi gerekmektedir. Ülkemizde sağlıkta dönüşüm söz konusudur. Bu zamana kadar olan aşamada hastanelerin geliştirilmesi, sağlık hizmetlerinin iyileştirilmesi şeklinde adımlar atılmıştır ancak bunun tamamlayıcı ve bütünleyici aşaması kaliteli sağlık için mühendislik hizmetlerinin sunulması olacaktır” diyerek yaptıkları çalışmalar hakkında bilgiler verdi.
Tıp Mühendisliği bölümünün Karabük Üniversitesinin Türkiye’de tanınırlığını sağlayan en önemli bölümlerden bir tanesi olduğunu vurgulayan Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Mustafa Yaşar da yaptığı konuşmada; “ Tıp Mühendisliği bölümü öğrencilerimiz Üniversitemizin yüz akıdır, bunun için öğrencilerimizi her alanda destekleyerek daima arkalarında yer almaktayız” dedi.
4C Medikal Biyomedikal Direktörü Makine ve Biyomedikal Mühendisi İpek Altay “Tıp ile Mühendisliği Kesiştiren 3D üretim Teknolojileri” konulu sunumunda; Geçmişten bu güne anatomi mühendisliği, az sayıda özellikli üretim, amaca özel yönetim, az sayıda özellikli ve amaca yönelik üretimin kullanıldığı alanlar, kişiye özel protez ve implantlar, üretim süreci hakkında katılımcıları bilgilendirdi. 4C Medikal Biyomedikal Direktörü Makine ve Biyomedikal Mühendisi İpek Altay’a Teşekkür Sertifikasını Üniversite Mühendislik Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Mehmet Özkaymak takdim etti.
Hipokrat Medikal Yönetim Kurulu Başkanı Hayri Dursunoğlu “Medikal Sektörde Mühendisleri Neler Bekliyor?” konulu sunumuyla Hipokrat’ın kuruluşu, amatörce ürün geliştirme, ar-ge ve tasarım, ürün geliştirmede karşılaşılan problemler ve Hipokrat şirketi hakkında bilgiler verdi. Hipokrat Medikal Yönetim Kurulu Başkanı Hayri Dursunoğlu’na Teşekkür Sertifikasını Üniversite Mühendislik Fakültesi Dekan Yardımcısı Doç. Dr. Mehmet Özalp takdim etti.

Türkiye Protez-Ortez Bilim Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Prof. Dr. Fatih Erbahçeci “Protez ve Orteze Genel Bakış” konulu sunumunda; Protez nedir? Ampütasyon seviyeleri, parsiyel ayak protezleri, diz altı protezleri, diz dezertifikülasyon protezleri, diz üstü protezleri güncel protez uygulamaları ve Türkiye Protez-Ortez Bilim Derneği hakkında katılımcıları bilgilendirdi. Türkiye Protez-Ortez Bilim Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Prof. Dr. Fatih Erbahçeci’ye Teşekkür Sertifikasını Üniversite Mühendislik Fakültesi Tıp Mühendisliği Öğretim Üyesi Doç. Dr. Tamila Anutgan takdim etti.
Meduküm Yönetim Kurulu Başkanı Op. Dr. Ahmet Aydemir “Ülkemizde Medikal Alanda İthalat ve İhracat” konulu sunumunda Türkiyede medikal sanayinin güncel tedarik portresi ve Medikal Sanayi Kümelenme Derneği hakkında katılımcıları bilgilendirdi. Meduküm Yönetim Kurulu Başkanı Op. Dr. Ahmet Aydemir’e Teşekkür Sertifikasını Üniversite Mühendislik Fakültesi Tıp Mühendisliği Bölüm Başkanı Yrd. Doç. Dr. Özden İşbilir takdim etti.
Mühendislik Fakültesi Tıp Mühendisliği Kulübü Akademik Kulüp Danışmanı, Tıp Mühendisliği Bölüm Başkan Yardımcısı Yrd. Doç. Dr. Salih Yıldırım kapanış konuşması yaparak programa katılan konuklara ve öğrencilere teşekkür etti ve program sona erdi.

Paylaş:

Görüş Bildir

Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.

Nisan ayı enflasyon rakamları açıklandı

Gündem Yayın: 03.05.2024 10:49
İhlas Haber Ajansı
Nisan ayı enflasyon rakamları açıklandı

Tüketici fiyat endeksi (TÜFE) yıllık yüzde 69,80, aylık yüzde 3,18 arttı.

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK), Nisan ayı Tüketici Fiyat Endeksi’ni açıkladı. Buna göre, TÜFE’deki değişim 2024 yılı Nisan ayında bir önceki aya göre yüzde 3,18, bir önceki yılın Aralık ayına göre yüzde 18,72, bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 69,80 ve on iki aylık ortalamalara göre yüzde 59,64 olarak gerçekleşti.

Bir önceki yılın aynı ayına göre en az artış gösteren ana grup yüzde 51,20 ile giyim ve ayakkabı oldu. Buna karşılık, bir önceki yılın aynı ayına göre artışın en yüksek olduğu ana grup ise yüzde 103,86 ile eğitim oldu. Ana harcama grupları itibarıyla 2024 yılı Nisan ayında bir önceki aya göre en az artış gösteren ana grup yüzde 1,03 ile sağlık oldu. Buna karşılık, 2024 yılı Nisan ayında bir önceki aya göre artışın en yüksek olduğu ana grup ise yüzde 9,56 ile alkollü içecekler ve tütün oldu.

Endekste kapsanan 143 temel başlıktan (Amaca Göre Bireysel Tüketim Sınıflaması-COICOP 5’li Düzey) 2024 yılı Nisan ayı itibarıyla, 13 temel başlığın endeksinde düşüş gerçekleşirken, 7 temel başlığın endeksinde değişim olmadı. 123 temel başlığın endeksinde ise artış gerçekleşti.

Özel kapsamlı TÜFE göstergesi (B) yıllık yüzde 72,72, aylık yüzde 3,24 oldu

İşlenmemiş gıda ürünleri, enerji, alkollü içkiler ve tütün ile altın hariç TÜFE’deki değişim, 2024 yılı Nisan ayında bir önceki aya göre yüzde 3,24, bir önceki yılın Aralık ayına göre yüzde 18,58, bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 72,72 ve on iki aylık ortalamalara göre yüzde 64,57 olarak gerçekleşti.

Yurt İçi Üretici Fiyat Endeksi (Yİ-ÜFE) yıllık yüzde 55,66 arttı, aylık yüzde 3,60 arttı

2024 yılı Nisan ayında Yİ-ÜFE bir önceki aya göre yüzde 3,60 artış, bir önceki yılın Aralık ayına göre yüzde 15,61 artış, bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 55,66 artış ve on iki aylık ortalamalara göre yüzde 45,83 artış gösterdi.

Yİ-ÜFE imalat ürünlerinde yıllık yüzde 60,03 arttı

Sanayinin dört sektörünün yıllık değişimleri; madencilik ve taş ocakçılığında yüzde 74,68 artış, imalatta yüzde 60,03 artış, elektrik, gaz üretimi ve dağıtımında yüzde 4,79 artış ve su temininde yüzde 66,71 artış olarak gerçekleşti. Ana sanayi gruplarının yıllık değişimleri; ara mallarında yüzde 54,88 artış, dayanıklı tüketim mallarında yüzde 65,83 artış, dayanıksız tüketim mallarında yüzde 66,35 artış, enerjide yüzde 29,84 artış ve sermaye mallarında yüzde 66,33 artış olarak gerçekleşti.

Yİ-ÜFE imalat ürünlerinde aylık yüzde 3,26 arttı

Sanayinin dört sektörünün aylık değişimleri; madencilik ve taş ocakçılığında yüzde 4,51 artış, imalatta yüzde 3,26 artış, elektrik, gaz üretimi ve dağıtımında yüzde 7,30 artış ve su temininde yüzde 1,93 artış olarak gerçekleşti. Ana sanayi gruplarının aylık değişimleri; ara mallarında yüzde 2,95 artış, dayanıklı tüketim mallarında yüzde 3,63 artış, dayanıksız tüketim mallarında yüzde 4,77 artış, enerjide yüzde 5,08 artış ve sermaye mallarında yüzde 1,98 artış olarak gerçekleşti.