Karabük Haber Postası Karabük Haber Postası

MATDER Şampiyonları Belli Oldu

Gündem Yayın: 17.05.2014 14:37
Yazar:

Karabük Üniversitesi ev sahipliğinde düzenlenen 13. Matematik Sempozyumu kapsamında MATDER Türkiye Liseler Arası İkinci Matematik Yarışması Türkiye’nin çeşitli illerinden 24lisenin 9-10-11’inci sınıflardan 3 öğrencinin katılımıyla ve 3 aşamalı olarak Karabük Üniversitesi Gökşen M. Yücel Kapalı Spor Salonu’nda gerçekleştirildi. MATDER Türkiye Liseler Arası İkinci Matematik Yarışması’nda 15 MAYIS 2014 Perşembe günü 24 lisenin katılımı ile yapılan 1’inci aşaması sonucunda en yüksek puanı alan 17 okul takımı, 2’nci aşamaya geçti. Yine aynı gün yapılan ve 17 okulun katılımı ile gerçekleşen 2’üncü aşama sonucunda en yüksek puanı alan 6 okul takımı Karabük Mehmet Vergili Fen Lisesi, Ankara Fen Lisesi, Tekirdağ Ebru Nayim Fen Lisesi, Ankara Büyük Kolej, Özel Ege Lisesi, Adapazarı Özel Enka Okulları ve Zonguldak Sebahat- Cemil Ulupınar Anadolu Öğretmen Lisesi finale kaldı. 16 Mayıs 2014 Cuma günü yapılan 3’üncü aşamada ise tüm öğrenciler bireysel olarak sınava girdiler, Sınav sonucunda her okuldan katılan üç öğrencinin puanlarının toplamı okul puanı olarak ilan edildi. MATDER Türkiye Liseler Arası İkinci Matematik Yarışması’nın 3’üncü aşaması sonucunda 1’inci Ankara Fen Lisesi, 2’nci Ankara Büyük Koleji ve 3’üncü Tekirdağ Ebru Nayim Fen Lisesi oldu. Karabük Üniversitesi Prof.Dr. Bektaş Açıkgöz Konferans Salonu’nda yapılan MATDER Türkiye Liseler Arası İkinci Matematik Yarışması Ödül Töreni’ne; Rektör Prof. Dr. Burhanettin Uysal, Dekanlar, Akademik Personel ve İdari Personel ile Matematikçiler Derneği Üyeleri ve Genç Matematikçiler katıldı. Ödül töreninde ilk olarak, üçüncü aşamaya katılarak, ilk üçte dereceğe giremeyen liselerden Karabük Mehmet Vergili Fen Lisesi, Adapazarı Özel Enka Okulları ve Zonguldak Sebahat-Cemil Ulupınar Anadolu Öğretmen Lisesi öğrencileri ile öğretmenlerine başarı sertifikalarını Karabük Üniversitesi KABÜSEM Müdürü Prof. Dr. Mustafa Boz takdim etti. Sertifikaların takdim edilmesinin akabinde, Dereceye girerek 3’üncü Tekirdağ Ebru Nayim Fen Lisesi öğrencileri ile öğretmenlerine derece plaketini MATDER Elazığ Bölge Temsilcisi Doç. Dr. Hasan Bulut takdim ederken, 2’nci Ankara Büyük Koleji öğrencileri ile öğretmenlerine derece plaketini MATDER Samsun Bölge Temsilcisi Prof. Dr. Hüseyin Demir, 1’inci olan Ankara Fen Lisesi öğrencileri ile öğretmenlerine derece plaketini ise plaketlerini MATDER Başkan Yardımcısı Mehmet Atan takdim etti. İlk üçe giren okulların öğrencilerine ödülleri olan Tablet Bilgisayarlarını ise 3.üncü Tekirdağ Ebru Nayim Fen Lisesi’ne Doç. Dr. İlyas Haşimoğlu, 2’nci Ankara Büyük Koleji’ne Doç. Dr. Nurettin Doğan ve 1’inci Ankara Fen Lisesi’ne ödüllerini Rektör Prof. Dr. Burhanettin Uysal takdim etti.

Paylaş:

Görüş Bildir

Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.

‘Afrika çöl tozları çocukları daha fazla etkiliyor’

Sağlık Yayın: 27.04.2024 16:36
İhlas Haber Ajansı

Çöl tozlarının solunum yolu hastalığı olanları olumsuz etkileyebileceğine değinen Göğüs Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Nurhan Köksal, “Çöl tozlarının yoğun olduğu günlerde özellikle çocuklar ve solunum sistemi rahatsızlığı olanların sağlığı olumsuz etkilenmektedir” dedi.

Liv Hospital Samsun Göğüs Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Nurhan Köksal, Afrika çöl tozları hakkında bilgilendirmelerde bulundu.

“Astım hastaları dikkat etmeli”

Çöl tozlarının solunum yolu hastalığı olanları olumsuz etkileyebileceğine değinen Prof. Dr. Köksal, “Çöl tozlarının yoğun olduğu günlerde özellikle çocuklar ve solunum sistemi rahatsızlığı olanların sağlığı olumsuz etkilenmektedir. Erişkinlerde özellikle solunum yetmezliği olanlarda, astım, KOAH, bronşiektazi ve solunum yolları rahatsızlığı olanlarda problemler daha belirgin şekilde ortaya çıkar. Ayrıca çocuk yaş grubu da en fazla etkilenen grubunu oluşturmaktadır” diye konuştu.

“Solunum yolu enfeksiyonlarına neden olabilir”

Çöl tozlarının, solunum yolu enfeksiyonlarına neden olduğunu dile getiren Prof. Dr. Köksal, “Çöl tozlarının havada fazla miktarda bulunması, mukozal yüzeyler ile teması gözde, burunda ve solunum yollarında direk tahriş edici etkisiyle rahatsızlık verebilir. Özellikle alerjik bünyeye sahip kişilerde ve KOAH, astım gibi solunum yolu hastalıkları bulunan kişilerde bu tahriş edici etkisi daha yoğun olarak karşımıza çıkabilir. Toz miktarının arttığı durumlarda normal sağlıklı bireylerin de solunum yolları etkilenmektedir. Bu tahriş edici etkisinden başka, toz partiküllerine bakteri ve virüsler bağlı kalarak solunum yolu enfeksiyonlarına da neden olabilir. Böyle durumlarda solunum yolu enfeksiyonlarının artmasının bir nedeni de artan toz miktarının güneş ışığını ve ultraviyoleyi engelleyerek yine havada mikroorganizmaların uzun süre kalmalarına neden olmalarıdır” şeklinde konuştu.

“Zorda kalmadıkça dışarı çıkmayın”

Prof. Dr. Köksal, “Tüm bu olumsuz şartlarda akciğer sağlığımızı koruyabilmek için özellikle kronik solunum yolu ve astımı olan hastalarımızın, toz yoğunluğunun fazla olduğu dönemlerde zorunlu kalmadıkça dışarı çıkmamaları, ev havalandırmalarını bu dönemlerde yapmamalarını ve maruziyet olduğu dönemlerde mutlaka maske takmalarını öneriyoruz” ifadelerini kullandı.