Karabük Haber Postası Karabük Haber Postası

Gelecek Endüstricilerin Elinde

Gündem Yayın: 11.12.2015 12:34
Yazar:
Gelecek Endüstricilerin Elinde

Üniversite Endüstri Mühendisliği Kulübü tarafından “Gelecek Endüstricilerin Elinde” konulu konferans gerçekleştirildi. Hamit Çepni Konferans Salonu’ndaki programa Üniversite Akademik, İdari Personeli ve öğrenciler katıldı.
Açılış konuşmasını yapan Endüstri Mühendisliği Kulübü Başkanı Ahmet Burak Tağman, kulüp ve faaliyetleri ile ilgili bilgiler verdi.
“Karabük Üniversitesinde bulunmaktan onur duyuyorum” diyerek konuşmasına başlayan Momentum Bilgi Transferi Şirketi Kurucu Ortağı, Stratejist Ufuk Peker: “Değişim dünyada en çok kullanılan kelimelerdendir. Endüstri Mühendisliği üretim ve yönetim sistemlerindeki etkin ve verimli kullanmaya yönelik tüm çalışmaları yürüten meslektir. Her mezun olan Endüstri Mühendisi bir yönetici, bir danışmandır. Bu yüzden herkes her geçen yıl farklılık yaratmak zorundadır. Eğer gelecek bizim elimizde ise farklılık yaratabilmek için mutlaka derdimizin olması gerekir. Endüstri Mühendisliğini diğer mühendisliklerden ayırmak için farklılıkların farkında olmak gerekir. Bildiğimiz konularda kendimize güvenimiz artıyor. Özgüvenin temelinde de bilgi önemlidir. Hepimizin çok çalışmaya ihtiyacı var. Endüstri Mühendisleri, mühendislerden farklı olarak hayat içerisinde odak noktası olarak insanı görür. Çünkü bilir ki bir işletmeyi kalkındıracaksa kalkındırmadaki büyük hamle doğru insan kaynağı ile çalışmaktır. Doğru insan kaynağını çalıştırabilmek için insanların eğilimlerini, neleri tercih etiklerini bir bireysel olarak ruh halinin nelerden etkilenebileceğini sosyolojik olarak kişiler farklı olsa da toplum olarak davranışlarının nasıl değiştiğini anlayabilmek için sosyolojik bakış açısını ve sosyolojik bakış açısında kelimelere doğru anlam yükleyip doğru ifadeler kullanarak iletişimi sağlamayı bilmeliyiz. Kendimizi olduğumuzdan daha iyi olarak görmekteyiz bunun için beklentilerimiz farklılaşmaktadır. Endüstri Mühendisi süreç yöneten kişi olarakta konumlandırılmakta
dır. Endüstri Mühendisi diğer mühendislerden ayıran en temel özellik en üstte duran bakış açımız ve yetkinliğimizdir. Endüstri Mühendisliği minimize edilmiş sistemleri inceler. Endüstri Mühendisleri ofis programlarını çok iyi kullanmak zorundadır.” diyerek Endüstri Mühendisliği ile ilgili interaktif bir program gerçekleştirdi. Momentum Bilgi transferi Şirketi Kurucu Ortağı, Stratejist Ufuk Peker’e Teşekkür Sertifikasını ve hediyesini Üniversite Mühendislik Fakültesi Endüstri Mühendisliği Öğretim Üyeleri Yrd. Doç. Dr. Fuat Şimşir ile Yrd. Doç. Dr. Muharrem Düğenci takdim etti ve program sona erdi.

Paylaş:

Görüş Bildir

Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.

Samsun’a 102 milyon TL’lik orman yatırımı

Dünya Yayın: 30.04.2024 20:48
İhlas Haber Ajansı
Samsun’a 102 milyon TL’lik orman yatırımı

Amasya Orman Bölge Müdürlüğü tarafından Samsun’a bu yıl 102,5 milyon TL’lik yatırım yapılacak.

Orman Bölge Müdürlüğü’nün bu yatırım döneminde Samsun’da bulunan 63 projesinin toplam tutarı 102,5 milyon TL. Bu projelerin 42’sini inşaat, 20’sini orman ve 1’ini de hayvancılık projeleri oluşturuyor. Yatırımların 20,5 milyon TL’lik kısmını ağaçlandırma, 46,9 milyon TL’lik kısmını yol yapım/onarın çalışmaları, 12 milyon TL’lik kısmını ORKÖY projeleri, 19,5 milyon TL’lik kısmını fidan üretimi ve 3,5 milyon TL’lik kısmını da odun dışı çalışmalar kapsıyor. 2002 yılında Samsun’da 369 bin 517 hektar alan olan orman varlığı, yapılan çalışmaların ardından 389 bin 478 hektar alana çıkartıldı.

2 milyona yakın 134 türdeki fidan üretilip, Türkiye’ye dağıtılıyor

134 değişik türde fidan üretilen Samsun’da Amasya Orman Bölge Müdürlüğü tarafından bu fidanlar ormanlara dikiliyor, reyonlarda teşhir ediyor ve Türkiye’nin her yerine gönderiliyor. 2024 yılında Samsun’da bulunan Bafra, Vezirköprü ve Samsun fidanlıklarında üretilmesi hedeflenen 1 milyon 850 bin adet fidandan 1 milyon 250 bin adetinin üretimi tamamlandı. Kalan 600 bin fidanının üretimi ise bu yatırım dönemi sonuna kadar tamamlanacak. Ayrıca 2 milyon adet fidanın tamamına ise bakım yapıldı.

Kırsaldan kente göçü önlemek için 12 milyon TL’lik kredi desteği

Orman Köylülerinin Kalkındırılması ve Destekleme Projesi (ORKÖY) faaliyetleri çerçevesinde Samsun’da 2024 yılında süt sığırcılığı (14), üretim geliştirme (traktör-4), tambur (16) ve arıcılık (9) olmak üzere 43 aileye toplamda 12 milyon TL’lik kredi desteği verilecek. ORKÖY kredi destekleriyle proje kapsamında orman köylüsüne ekonomik destek sağlanarak, kırsaldan kente göçün önüne geçilmek amaçlanıyor.

Doğal türler orman köylüsüne gelir kapısı oluyor

Bölge müdürlüğüne bağlı ormanlarda defne, kestane, kocayemiş, taflan, sandal, tavşan memesi, menengiç, mavi yemiş, sumak, ahlat, kuşburnu, kızılcık, yemişen, üvez, yabani erik, böğürtlen, ada çayı, dağ nanesi, kekik, kantaron, sıklamen, salep, alıç ve yabani elma türleri doğal yayılış gösteriyor. Bu kapsamda Samsun’da 25 bin dekar defne ormanından yıllık yaklaşık 1,5 ton üretim yapılırken, köylüye de 16,5 milyon TL gelir sağlıyor. Havza, Kavak ve Çarşamba ilçelerindeki ormanlık alanlarda envanteri yapılan sahalardan yıllık yaklaşık 225 kilo trüf mantarı toplanıyor. Yurt dışından oldukça talep gören mantar türü, orman köylülerine önemli bir gelir kapısı sağlıyor. Ayrıca il genelinde 40 bin dekar kestane ormanında yıllık yaklaşık 400 ton üretim yapılıyor ve köylüye 2,4 milyon TL gelir sağlıyor.

Yatırım faaliyetleri kapsamında müdürlük tarafından 2 milyon TL destek ile bu yıl içerisinde 1 adet ekoturizm rotası oluşturulacak.

Bu yıl içerisinde 1,5 milyon TL ödemek ile 1 adet de bal ormanı oluşturulacak.

Müdürlük tarafından ayrıca bu yıl içerisinde 600 bin TL ödenek ile 2 ton tohum üretilecek.