Karabük Haber Postası Karabük Haber Postası

Kastamonu Gıda Tarım Ve Hayvancılık İl Müdürü Osman Yaman; “Türkiye, 188 Ülkeye 16 Milyar Dolar Tarımsal Ürün İhracatı Yapıyor”

Kastamonu Yayın: 14.05.2014 07:40
Yazar:

KASTAMONU Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Osman Yaman, Türkiye’nin 188 ülkeye 16 milyar dolar tarımsal ürün ihraç eden bir ülke konumuna geldiğini söyledi. Yaman, Dünya Çiftçiler Günü dolayısıyla mesaj yayınladı. Mesajında, Uluslararası Tarım Üreticileri Federasyonu’nun (İFAP) kuruluş günü olan14 Mayıs’ın “Dünya Çiftçiler Günü” olarak kutlandığını hatırlatan Yaman, Türkiye’de yaklaşık 3 milyon tarım işletmesinin bulunduğunu ve 20 milyon civarında insanın kırsal alanda yaşadığını belirterek, şunları kaydetti: “80 ülkeden 115 tarımsal organizasyonun üye olduğu, dünyadaki 600 milyon çiftçiyi temsil eden Uluslararası Tarım Üreticileri Federasyonu (IFAP) tarafından 1984 yılında Hindistan’da alınan karar doğrultusunda, her yıl 14 Mayıs günü tüm dünyada “Dünya Çiftçiler Günü” olarak, çeşitli etkinlikler ile kutlanmaktadır. Bugün, ülkemizde yaklaşık 3 milyon tarım işletmesi bulunmakta, 20 milyon civarında insanımız da kırsal alanda yaşamaktadır. Bu insanlarımız fedakârlık, çalışkanlık, kanaatkârlık ve vatan sevgisinin somutlaştığı nüfus kesimimizi oluşturmaktadır. Üretim, ihracat, istihdam ve sanayinin temel ham madde ihtiyacını karşılaması gibi yönleri itibariyle büyük önem arz eden tarım sektörü; gıda güvenliği yönüyle içinde bulunduğumuz zaman dilimiyle çok daha önemli hala gelmiştir. Son yıllarda, iklim değişikliği, küresel ısınma, gıda güvenliği ve güvencesi konularının sık sık gündeme gelmesi ve tarım ürünlerindeki arz – talep dengesinin değişmesi ile dünyanın tarıma olan ilgisi giderek artmaktadır. Bu süreçte bizim de dünya tarım üretiminde ve pazarlarında yerimizi almamız gerekmektedir. Bakanlığımız tarafından uygulamaya konulan yeni projeler ve sektöre sağlanan destekleri ile; tarım sektörü geçtiğimiz 9 yılda büyüyerek son 50 yılın en istikrarlı dönemini yakalamış olup, ülkemiz 188 ülkeye 16 milyar dolar tarımsal ürün ihraç eden bir ülke konumuna ulaşmıştır. 62 milyar dolara ulaşan tarımsal GSYH ile ülkemiz dünyada 7’inci sıraya, Avrupa’da 1’inci sıraya yükselmiştir. Bizler ülkemizin gıda güvencesinin sağlanması, toplumun, gençlerimizin ve çocuklarımızın sağlıklı ve kaliteli beslenmesi, sanayimizin ihtiyacı olan hammaddenin üretilmesi ve tarımımızın uluslararası alanda rekabet edebilecek doğrultuda sürdürülebilir bir şekilde gelişmesi için tüm gücümüzle ekip ruhu ile çalışmaya devam edeceğiz”

Paylaş:

Görüş Bildir

Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.

KBÜ’de  “Biyomimetik Akıllı Yılanımsı Robot”  Geliştirildi

Karabük Yayın: 07.05.2024 11:52
KBÜ’de  “Biyomimetik Akıllı Yılanımsı Robot”  Geliştirildi

Karabük Üniversitesi yenilikçi ve özgün tasarımlarla geleceğe ve teknolojiye öncülük ediyor. KBÜ yüksek lisans eğitim programları kapsamında “Biyomimetik akıllı yılanımsı robot” geliştirildi.

Bu alanda Türkiye’de yapılan ikinci çalışma olan robot, biyolojik yılanın yaptığı hareketlerin tamamını yapabilmekle birlikte yılan tarafından yapılamayan iki hareketi de gerçekleştirebiliyor. Sahip olduğu özellikleri ile çok çeşitli sahalarda kullanılabilecek olan “Biyomimetik akıllı yılanımsı robot” üzerinde çalışmalar sürdürülerek yaygın kullanıma sunulması planlanıyor.

Karabük Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Fatih Kırışık, Ankara Medipol Üniversitesi Teknoloji Transfer Ofisi Direktörü Dr. Öğr. Üyesi Cevat Özarpa ve Karabük Üniversitesi Lisansüstü Eğitim Enstitüsü Makine Mühendisliği Yüksek Lisans öğrencisi Murat Gökmen’i Rektörlük makamında ağırladı.

Gerçekleşen görüşmede Ankara Medipol Üniversitesi Teknoloji Transfer Ofisi Direktörü Dr. Öğr. Üyesi Cevat Özarpa danışmalığında, KBÜ Makine Mühendisliği Yüksek Lisans öğrencisi Murat Gökmen tarafından geliştirilen KBÜ Bilimsel Araştırma Projeleri Koordinatörlüğü tarafından desteklenen, “Biyomimetik Akıllı Yılanımsı Robot BİYROT 01” üzerine bilgi paylaşımı yapıldı.

Rektör Kırışık, bilim merkezli bir üniversite olarak bu tür yenilikçi projeleri önemsediklerini, projenin geliştirilmesi ve kullanıma sunulması için her türlü desteği Karabük Üniversitesi olarak sunacaklarını ifade etti.