Karabük Haber Postası Karabük Haber Postası

Bakır Rezervi Bulunan Nehrin Yatağı Değişecek

Kastamonu Yayın: 07.11.2015 07:32
Yazar:
Bakır Rezervi Bulunan Nehrin Yatağı Değişecek

KASTAMONU’nun Hanönü ilçesindeki Gökırmak Nehri’nde bulunan bakır rezervi nedeniyle söz konusu nehrin yatağı değişecek. Yapılacak tünellerle de suyun başka bir alana alınması sağlanacak.
Hanönü ilçesinde özel bir şirket tarafından madencilik ruhsatı alınan alanda bakır madeni rezervi tespit edilmişti. İlçenin Küreçayı köyü sınırları içerisinde bulunan ve Batı Karadeniz’in tek nehri olan Gökırmak Nehri yatağında tespit edilen bakır madeni rezervinin alınması için ırmak yatağının, Bakır Madeni Derivasyon Projesi’yle, tünel içinde başka bir alana alınacağı belirtildi. Bu bölgede yoğun bir şekilde çalışmalarını sürdüren taşeron firma, 700 metre uzunluğunda 7.5 metre çapında olan iki ayrı tünelin açılmasına başladı. Şu ana kadar 584 metre açılan tünelin bitirilmesi için çalışmaların aralıksız olarak devam ettiği bildirildi.
Maden şirketi direktörü Yusuf Tuncel, gazetecilere yaptığı açıklamada, sadece Kastamonu için değil, Türkiye ekonomisi için de çok önemli olan bu yatırım için yapılan rezerv arama çalışmalarında şu ana kadar, 70 bin metre sondaj yapılmış ve şu an için uluslararası kurumlar tarafından akredite edilmiş olan 24,5 milyon ton görünür, 12 milyon ton muhtemel bakır rezervi tespit edildiğini söyledi.
Tuncel, “Türkiye ekonomisine büyük katkı sağlayacak olan bu büyük yatırım çok yakın zamanda faaliyete geçecektir” dedi.
“IRMAK YATAĞI DEĞİŞECEK”
2017 yılında üretime geçileceğini belirten Tuncel, Gökırmak Nehri’nin bir bölümünde, ırmak yatağında bakır madeni rezervinin olduğunun tespit edildiğini, bu bakımdan bu rezervin alınması için ırmak yatağının değiştirileceğini söyledi. Gökırmak Nehri yatağının 700 metre uzunluğunda, 7.5 metre çapında olan iki tünel ile başka bir alana alınacağını ifade eden Tuncel, çevre ve doğaya zarar vermeden bu çalışmanın sürdüğünü kaydetti.
Gökırmak Maden Sahası Derivasyon Projesi kapsamında yapılacak işleri özetleyen Tuncel, “2 adet derivasyon tüneli, giriş ve çıkış kapıları, derivasyon tüneline yaklaşım kanalı, memba batordosu ve geçirimsizlik perdesinin oluşturulması, mansap batordosu ve geçirimsizlik perdesinin oluşturulması ve dolu savak yapılması söz konusudur” dedi.
2 giriş ve 2 çıkış tünelinde ayrı ayrı çalışmaların devam ettiğini belirten Maden Direktörü Yusuf Tuncel, 584 metre ilerleme yapıldığını, 7.5 metre çapında yapılan iki tünelin tamamlandığında toplamda bin 400 metreye ulaşacağını söyledi.
Memba batordosu geçirimsizlik perdesi mobilazasyon çalışmaların bitirilerek imalata başladığını anlatan Tuncel, 1.5 milyon dolarlık özel iş makinesinin sahada çalışmaya başladığını, Alman eğitmenler tarafından müteahhitle bilgilerin aktarıldığını belirtti.
Derivasyon projesinde 43. hafta itibariyle toplam 220 kişi çalışırken, tüm projelerde müteahhitler dahil 417 çalışana ulaşıldığı kaydedildi.

Paylaş:

Görüş Bildir

Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.

Türkiye’nin 33. Fabrika Voleybolu Gümüşhane’ye açıldı

Spor Yayın: 07.05.2024 09:23
İhlas Haber Ajansı
Türkiye’nin 33. Fabrika Voleybolu Gümüşhane’ye açıldı

Türkiye Voleybol Federasyonu (TVF) tarafından 6-12 yaş çocukların voleybol ile tanıştırılması ve lisanslı sporcu sayısının artırılması amacıyla kurulan voleybol okulu Fabrika Voleybol’un 33.’sü Gümüşhane’de açıldı.

Yaz aylarında yüksek rakımlı yaylalarında ve kış mevsiminde de köylerinde kar üstünde voleybol oynanan, bir zamanlar voleybol süper liginde ve birinci ligde hem erkek hem de kadın takımları olan Gümüşhane’de Fabrika Voleybol düzenlenen törenle faaliyetlerine başladı.

Aydın Doğan Spor Salonu’nda gerçekleştirilen program, saygı duruşunda bulunulması İstiklal Marşı’nın okunmasıyla başladı.

“Bu bizler için, Gümüşhanemiz için çok önemli bir proje”

Türkiye Voleybol Federasyonu tarafından gönderilen tshirt, file, top gibi malzemelerin dağıtıldığı törende konuşan Gümüşhane Gençlik ve Spor İl Müdürü Mücahit Atalay, “Fabrika Voleybol 2013 yılında federasyonumuz tarafından başlatıldı. 6-12 yaş grubundaki çocuklarımız hedef kitlemizdi. Türkiye’de 33. okul Gümüşhane’mizde açıldı. Bu bizler için, Gümüşhanemiz için çok önemli bir proje. Milli takımımıza bu çocuklarımızdan sporcular kazandırmış, iyi voleybolcular yetiştirmiş olacağız, sporu hayat tarzına dönüştüren bireyleri de yetiştirmiş olacağız. Türkiye’nin birçok yerinde bu okullar ücretli olarak açılırken federasyonumuz bize jest yaptı ve Gümüşhane’de sosyal sorumluluk projesi kapsamında ücretsiz oldu. Federasyonumuza bu konuda teşekkür ediyorum. Projemiz hayırlı olsun” dedi.

Federasyon temsilcileri, antrenörler ve velilerin de katıldığı programda daha sonra çocuklar tarafından çeşitli gösteri antrenmanları ve maçlar yapıldı.

Gümüşhane Voleybol İl Temsilcisi Atilla Ayvaz da Fabrika Voleybol’un 1 Temmuz 2013 tarihinde Türkiye Voleybol Federasyonu bünyesinde faaliyetlerine başladığını ve 6-12 yaş grubundaki çocukların sporla tanışmalarını ve sporu severek yaşamlarının bir parçası haline getirmelerini sağlamayı amaç edindiğini söyledi.

“Gümüşhane Fabrika Voleybol, 33. fabrika voleybol okulu olarak faaliyetlerine başlamıştır”

Fabrika Voleybol Okullarının eğitim sisteminin uygulanan çalışma planlarının yaşa özgü olması ve her öğrencinin kendi yaş grubundaki bireyler ile çalışmasına yönelik hayata geçirilmiş bir eğitim sistemi olduğunu ifade eden Ayvaz, “6-12 yaş gurubundaki çocukların voleybol ile tanışmalarını sağlamak, sporu severek hayatlarının bir parçası haline getirmelerine yardımcı olmak ve sporcu sayısını arttırmak amacıyla Türkiye Voleybol Federasyonu bünyesinde hayata geçirilen Fabrika Voleybol Okulları 32 merkezde faaliyetlerini sürdürmektedir. Fabrika Voleybol projesinin uygulamaya konulması hazırlanmış modüller aracılığıyla gerçekleştirilmektedir. Fabrika Voleybol modülleri çocukların farklı yaş ve gelişim özelliklerine (6-7 Yaş Temel Hareket Eğitimi, 8-9 Yaş Mini Voleybola Geçiş, 10-12 Yaş Mini Voleybol) göre gelişimsel ve bütüncül olarak üç düzeyde hazırlanmıştır. 32 ayrı merkezde faaliyet gösteren Fabrika Voleybol Okullarının bünyesinde özenle ve bölgesel olarak seçilmiş toplamda 114 antrenör görev yapmaktadır. Fabrika Voleybol okullarında 2024 yılı itibariyle aktif olarak çalışmalarına devam eden yaklaşık 4 bin 100 öğrenci bulunmaktadır. 5 Mayıs 2024 tarihi itibariyle Gümüşhane Fabrika Voleybol 33. Fabrika Voleybol okulu olarak faaliyetlerine başlamıştır” ifadelerini kullandı.

“Bu proje Türkiye’de çeşitli illerimizde var fakat biz bunu sosyal bir proje olarak aldık”

Gümüşhane’nin voleybol duayenlerinden, Fabrika Voleybol proje koordinatörü ve Beden Eğitimi öğretmeni Ümit Terzi de, “Fabrika Voleybol projesinin asıl amacı Türkiye’de voleybol oynayan oyuncu sayısını artırmak. Bu proje Türkiye’de çeşitli illerimizde var fakat biz bunu sosyal bir proje olarak aldık. Bizim ilimizde 7. sosyal proje olarak açıldı. Daha önce ücretli olan bu projeyi biz Gümüşhane’ye federasyon başkanımızın ve İl Müdürümüzün çabasıyla tüm öğrencilere fırsat eşitliği doğması için ücretsiz olarak getirdik” dedi.

“Fabrika Voleybol projesi bizim için voleybol geliştirilmesi için iyi bir fırsat olmuş oluyor”

Tecrübeli antrenörlerle amaçlarının Gümüşhane’de yıllardır var olan erkek voleybolunun yanında kadın voleybol oynayan sayısını artırmak olduğunu kaydeden Terzi, “Onun için de Fabrika Voleybol projesi bizim için voleybol geliştirilmesi için iyi bir fırsat olmuş oluyor. Projeye baktığımızda Gümüşhane için en önemli güzelliği ise 2006 yılında başlayan voleybol marka olma yönünde çalışmalarımız oldu. Daha önce efeler liginde oynayan kulüplerimiz vardı. Şimdi birinci ligde 2 tane kulübümüz var Gümüşhane’de. Bunun gururunu yaşıyoruz. Bunun gururunu yaşarken de gelecek nesillerin de voleybola devam etmesi için Fabrika Voleybol projesini de başlatmış olduk. İnşallah nesillere daha iyi ve hayırlı olacağını düşünüyorum” diye konuştu.

Sporculardan 6. sınıf öğrencisi Berra Turgut ise “Voleybolu çok seviyorum. Gümüşhane’ye Fabrika Voleybol açıldığı için çok mutlu olduk. İlerde de voleybolcu olmayı hedefliyorum” ifadelerini kullanırken Öykü Okumuş ise “Gümüşhane’ye voleybol okulu açıldığı için mutluyum. Fabrika Voleybol inşallah bize katkılar sunar. Büyüdüğümde voleybolcu olmak istiyorum” dedi.