Karabük Haber Postası Karabük Haber Postası

Bilinçli Anneler Sağlıklı Nesiller Projesi Sona Erdi

Gündem Yayın: 05.11.2015 14:15
Yazar:
Bilinçli Anneler Sağlıklı Nesiller Projesi Sona Erdi

Karabük Valiliği organizasyonluğunda Karabük Belediyesi ve Üniversite Sağlık Yüksekokulu Ebelik Bölümü işbirliğinde engelli destek kapsamında ‘Bilinçli Anneler Sağlıklı Nesiller’ projesi kapanış programı gerçekleştirildi.
Üniversite Prof. Dr. Bektaş Açıkgöz Konferans Salonu’nda gerçekleşen programa Karabük Belediyesi Özel Kalem Müdürü Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı Temsilcisi İrfan Kartal, Proje Koordinatörleri ile Üniversite Akademik, İdari Personeli ve öğrenciler katıldı.
Saygı Duruşu ve İstiklal Marşının okunması ile başlayan programda konuşan Sağlık Yüksekokulu Ebelik Bölümü Arş. Gör. Arzu Kul, ‘Bilinçli Anneler Sağlıklı Nesiller’ projesi kapsamında tüm bebekler dünyanın neresinde olursa olsun eşit yaşama hakkına sahiptir düşüncesiyle yola çıktıklarını belirterek, “Engelli bebekler ve kalıtsal hastalıkların meydana gelmesinde en önemli etkenler; Akraba evlilikleri, gebelikte sağlıksız beslenme, sigara ve alkol kullanımı, 18 yaş altı ve 35 yaş üstü gebelik, ilaç ve radyasyona maruz kalma, cinsel yolla bulaşan hastalıklar ve çevresel toksinlerdir. Proje kapsamında engelleri, anne karnında engelleyebiliriz.” dedi ve Ülkemiz doğumsal oranları, çocuk sahibi olmak isteyenlerin yapması gerekenler, doğumsal ve diğer engeli önlemek için bebek doğduktan sonra yapılması gerekenler ile ilgili bilgiler verdi.
Karabük Belediye Özel Kalem Müdürü Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı Temsilcisi İrfan Kartal ise “Karabük’ün ekonomik, sosyo-kültürel olarak dezavantajlı mahallelerinde eğitimler yapılması önlemlerin alınması, evlenen çiftlere sağlıklı nesiller için ‘Bilinçli anneler sağlıklı nesiller’ kitapçığı dağıttık. Bu noktada engelliliğin sebepleri ve önlenmesi konusunda farkındalık yaratarak toplumu bilinçlendirmeye çalıştık. Bu projeyi gebelik döneminde kaynaklanan engelleri ortadan kaldırmak, insanları bilinçlendirmek adına yaptık. Bu proje ile yaklaşık 500 anne-baba adayına ulaşıldı. Binlerce insan proje kapsamında eğitimler aldı. Katılımcılar arasından bir tanesinin engelli doğum yapmasını engel olabildiysek, bir çocuğumuzun doğum sonrası nedenlerle engelli olmasının önüne geçebildiysek veya bir tane engelli vatandaşımızın engelsiz bir insan gibi hayatını sürdürmesinde katkımız olduysa bu proje amacına ulaşmış demektir.” diyerek EDES Programının amacı, proje ortakları ve türleri, projenin süreci hakkında katılımcıları bilgilendirdi.
Program Üniversite Sağlık Yüksekokulu Ebelik Bölümü, Yaşama Dokunan Eller
Topluluğu öğrencilerinin işaret dili ile hazırladıkları gösterinin ardından sona erdi.

Paylaş:

Görüş Bildir

Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.

Amasyalı öğrenciler okulda ata tohumu ekip fide yetiştirdi

Eğitim Yayın: 06.05.2024 20:24
İhlas Haber Ajansı
Amasyalı öğrenciler okulda ata tohumu ekip fide yetiştirdi

Amasya’nın Taşova ilçesinde Emine Bursalı İmam Hatip Ortaokulu öğrencileri ve öğretmenleri okulda ektikleri ata tohumlarından fide yetiştirdi. Çileklerin ve diğer sebzelerin hasadı yapılırken ata tohumu domates fideleri de okul bahçesinde oluşturulan seraya dikildi.

“Ata tohumlarını burada yetiştiriyoruz”

Fen ve teknoloji laboratuvarında yetiştirilen ata tohumları, ‘Eğitimde Rehberlik ve Destekleme Modeli (ERDEM) Destek 2022 Programı’ çerçevesinde sağlanan 25 bin liralık destekle okul bahçesinde oluşturulan 25 metrekarelik seraya taşınarak öğrencilerin elinde toprakla buluştu. Çok heyecanlandıklarını belirten 7. sınıf öğrencisi Abdullah Ensar Sarıbaş, “Getirdiğimiz ata tohumlarını burada yetiştiriyoruz. Burada çilek, marul, maydanoz gibi bir sürü çeşit bitki bulunuyor” dedi. Arkadaşı Tuğçe Naz Aşık da, “Köyümüz uzak olduğu için git, gel yapamıyoruz. Okulumuzda bunun gibi sera olduğu için tarımdan da yararlanabiliyoruz. Laboratuvarda üretiyoruz. Sonra gelip buraya dikiyoruz” diye konuştu.

“Amacımız akademik başarının yanı sıra evlatlarımızı hayata da hazırlamak”

Çalışmanın öğrencilerinin gelişimi için fırsat olduğuna işaret eden Fen Bilimleri Öğretmeni Bayram Atalay, “3 sene önce kurulan serada çilek, domates, salatalık, karnabahar, roka yetiştiriyoruz. Çocuklara eğitim, öğretim faaliyetinin haricinde yaparak ve yaşayarak öğrenmeyi de öğretiyoruz” şeklinde konuştu. Amaçlarının akademik başarının yanı sıra evlatlarını hayata da hazırlamak olduğunu vurgulayan Okul Müdürü Ali Buğalı ise, “Son yıllarda küresel ısınmayla beraber gıdaya erişim konusundaki sıkıntıları göz önüne aldığımızda toplumumuzun üreten, kendi kendine yeten bir toplum olması açısından tarım faaliyetlerine yönelip her türlü sebze ve meyveyi yetiştirmeye çalışıyoruz. Onlara da örnek olmaya çalışıyoruz” diye konuştu.