Ihlas Haber Ajansı tarafından
30 Nisan, 2025 12:30 tarihinde yayınlandı
A+ A-
Okuma Süresi: 2dk
Yorum Sayısı: 0

Gümüşhane’nin mor sümbül cenneti Damlı Köyü

Baharın tüm cömertliğini sergilediği Gümüşhane’nin eşsiz tabiatında, 41 tabiat tutkunu, Damlı köyünün masalsı atmosferinde unutulmaz bir tecrübeye imza atarak yeşilin bin bir tonuyla süslenen patikalar ve göz alabildiğine uzanan mor sümbüller ortasında, ruhu dinlendiren bir yürüyüş gerçekleştirdi.
Gümüşhane Dağcılık, Tabiat Sporları Gençlik ve Spor Kulübü Derneği (GÜDAK) üyesi tabiat severler Kürtün ilçesi sonlarındaki baharda adeta canlı bir tablo üzere renklenen Damlı Köyü’ne yürüyüş düzenledi. Sazalanı mevkiinde yürüyüşe başlayan küme kadim ormanların ortasından kıvrılan patikalardan Damlı köyüne ulaştı.
Doğanın tüm ihtişamını gözler önüne serdiği bahar mevsiminde, aralıklarla süzülen yağmur damlaları yürüyüşçülere eşlik ederken zirvelerin ve vadilerin ortasında uzanan rotada ilerleyen doğaseverler Damlı Köyü’nün etrafını saran patikalarda, her adımda farklı bir güzellikle karşılaştı.
Zaman vakit sisler içerisinde gerçekleşen yürüyüş sırasında köy içinde öbek öbek mavi renkte açan mavi ve mor orman sümbüllerin içinde bol bol fotoğraf çeken doğaseverler 14 kilometrelik parkuru akşam saatlerinde tamamladı.

"Böyle bir duyguyu daha evvel hiç yaşamadım"
Rengarenk açan çiçeklerin atletlere eşlik ettiği yürüyüşe birinci defa katılan atletlerden Nurten Öğretmek, gördüğü görünüm ve yaşadığı memnunluğu "Bugün Erikbeli Yaylası ve Damlı köyüne geldik. Çok hoş bir yayla. Yağmurlu bir havada yürüdük. O kadar hoş çiçekler, mor sümbüller, papatyalar, sarı papatyalar, bizim yaylalarda olan sarı tutyalar. O kadar hoş bir gün ki yağmurlu lakin mükemmel bir gün. Hoş arkadaşlar, çok hoş bir gün. Çok keyifli oldum. Bu türlü bir duyguyu daha evvel hiç yaşamadım ve birinci kez katılıyorum. İnşallah devamını her vakit yapacağım inşallah. Hava hoş, yağmurlu, arkadaşlarımız hoş. Çok hoş, çok mutlu oldum" sözleri ile anlattı.
Yürüyüşe katılan Hamza Kesici de "Ben bir yıl oldu Gümüşhane’ye geleli. Bir yıl boyunca daima bu türlü GÜDAK’la bu cinslere katılmayı düşündüm. Nasip bugüne oldu. Birinci kez katılıyorum. Ve çok şad kaldım. Buraların yaylaları, tabiatı falan çok hoş yerler. Herkese tavsiye ederim. Pak hava, tabiatta yürüyüş yapmak insanın, hele ki şu vakitte insanın en çok gereksinimi olan şeylerden birisi. Herkese tavsiye ederim, herkesin gelmesini isterim" dedi.
GÜDAK Başkanı Mustafa Akbulut ise Damlı köyündeki yürüyüşü her yıl yapmaya çaba ettiklerini belirterek "Her sene kesinlikle bu parkurları yapıyoruz çiçek ve tabiatını izlemek, görmek, fotoğraflamak için. Bu sene de bir hafta geç olmasına karşın programı yaptık. Ama mevsim biraz ağır yürüdü. Bu sene kış kuralları ağır. Çiçek oranı hoş ancak istediğimiz üzere değil. Lakin tekrar de çok hoştu. Tabiat şahane. Ufak bir yağmur olsa da hoş bir formda yürüdük" diye konuştu.

Yorum Yaz

Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.

blank
Berkay Doğan tarafından
30 Nisan, 2025 12:42 tarihinde yayınlandı
A+ A-
Okuma Süresi: 2dk
Yorum Sayısı: 0

Ovacuma’da Silvikültür Tatbikatı Yapıldı

Karabük’ün Ovacuma Orman İşletme Şefliği sahasında;  Karabük, Safranbolu, Ulus, Eskipazar, Bartın ve Eflani Orman İşletme Müdürlüklerinin katılımıyla silvikültürel tatbikatı gerçekleştirildi.

Tatbikatta konuşan Orman Bölge Müdürü Hasan Keskin, gelişim çağında olan meşcerelerde sıklık bakımı ve ilk aralama çalışmalarının zamanında yapılmasının önemine dikkat çekti.

Keskin; Bütün bu işlemler yapılırken ağaç türlerinin biyolojileri ve ekolojik istekleri göz önünde bulunduruluyor. Yabanıl meyveli ağaç türlerini de sahada tutarak bunlardan beslenen hayvanlara da yaşama şansı verilmesi gerektiğini, orman mühendisliğinin ekosistem yöneticiliği olduğunu yapılan çalışmalarda ekolojik dengeyi bozmadan müdahale edilmesini diğer ormancılık faaliyetlerinde olduğu gibi sıklık bakım çalışmalarında da iş sağlığı ve güvenliğinden kesinlikle taviz verilmemesi gerekmektedir.” dedi.

Silvikültür Şube Müdürü Hüseyin Albayrak, arazide uygulamalı olarak silvikültürel faaliyetler hakkında bilgiler verildi; her bir müdahale için uyulması gereken teknik esas ve usuller, müdahalelerin zamanı ve dozu üzerinde önemli uyarılarda bulundu. Silvikültürel işlemlerden önce müdahale yapılacak sahanın coğrafi konumu, toprağın, yağışın, topoğrafik yapının, bonitetin nasıl tespit edileceğini ve sonrasında ağaçların kök, gövde ve dal büyüme özelliklerini tanımlayarak, uygulamaya yönelik konulara açıklık getirdi.

Orman İdaresi Planlama Şube Müdürü Handan Sertel ise tatbikatta, etanın meşcereden çıkartılması esasları, genç meşcerelerde uygulanması gereken bakım tedbirleri, işletme sınıfı değişiklikleri, olağanüstü hâsılat etası raporlarının tanzim edilmesi konularında eğitim verdi.

Tatbikata; Orman Bölge Müdürü Hasan Keskin, Bölge Müdür Yardımcısı Mehmet Ali Deniz’in koordinesinde, Silvikültür ve Ağaçlandırma ile Orman İdaresi ve Planlama Şube Müdürleri, Safranbolu, Ulus İşletme Müdürü ile Eskipazar İşletme Müdür Vekili, Karabük, Eflani, Bartın İşletme Müdür Yardımcıları, İşletme Şefleri, serbest orman mühendisleri, kooperatif başkanları ve çalışanları, üretimde çalışan orman köylüleri katıldı.

Yorum Yaz

Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.