Ihlas Haber Ajansı tarafından
26 Nisan, 2025 12:37 tarihinde yayınlandı
A+ A-
Okuma Süresi: 1dk
Yorum Sayısı: 0

Karadeniz’de ’hayat kurtarma’ tatbikatı

Kastamonu’nun İnebolu ilçesi açıklarında, Kıyı Güvenlik ve sıhhat gruplarının iştirakiyle ’denizde hayat kurtarma’ tatbikatı gerçekleştirildi.
Kastamonu’nun İnebolu ilçesinde, Kastamonu Kıyı Güvenlik Karakol Komutanlığı iş birliğine acil durumlarda Türk arama kurtarma bölgesi içerisinde tıbbi tahliye faaliyetlerinin yürütülmesine yönelik tatbikat düzenlendi. Tatbikat çerçevesinde İnebolu açıklarında Kıyı Güvenlik Komutanlığı ile birlikte tıbbi tahliye eğitimi muvaffakiyetle gerçekleştirildi. Eğitime Abana, Bozkurt, Çatalzeytin ve İnebolu’da vazife yapan 20 sıhhat çalışanı iştirak sağladı. Eğitimde sıhhat işçilerine denizde hayat kurtarması noktasında değerli bilgiler verildi.

Yorum Yaz

Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.

blank
Ihlas Haber Ajansı tarafından
26 Nisan, 2025 12:45 tarihinde yayınlandı
A+ A-
Okuma Süresi: 1dk
Yorum Sayısı: 0

‘Migren sadece bir baş ağrısı değil’

Nöroloji Uzmanı Doç. Dr. Yakup Türkel, migrenin 50 yaş altındaki bireylerde engelliliğe neden olan hastalıklar ortasında birinci sırada yer aldığını; iş, okul ve toplumsal hayatı önemli halde etkileyen bu hastalığın toplumda da değerli bir sosyoekonomik yük oluşturduğunu söyledi.
VM Medical Park Samsun Hastanesi Nöroloji Uzmanı Doç. Dr. Yakup Türkel, Amasya’daki bir fabrikada çalışanlara migren ve baş ağrıları hakkında bilgilendirici bir sunum gerçekleştirdi.

"Migren yalnızca bir baş ağrısı değil"
Sunumda migrenin yalnızca bir baş ağrısı olmadığını vurgulayan Doç. Dr. Türkel, hastalığın yaşam kalitesine tesirleri ve tetikleyici faktörleri hakkında kıymetli bilgiler paylaştı. Migrenin bilhassa 20-50 yaş aralığında ve bayanlarda daha sık görüldüğünü belirten Türkel, "Migren, 50 yaş altındaki bireylerde engelliliğe neden olan hastalıklar ortasında birinci sırada yer alıyor. İş, okul ve toplumsal ömrü önemli biçimde etkileyen bu hastalık, bireylerin günlük hayatını sekteye uğratmakla kalmıyor, tıpkı vakitte toplum genelinde de önemli bir sosyoekonomik yük oluşturuyor" dedi.

"Açlık, uykusuzluk, gerilim ve parlak ışık üzere tetikleyicilerin farkında olunmalı"
Migrenin, beynin zarlarındaki damarların iltihaplanması sonucu geliştiğini belirten Doç. Dr. Türkel, hem epizodik hem de kronik migrende erken teşhis ve tedavinin kıymetine dikkat çekti. Sunumda ayrıyeten migreni tetikleyen ögeler hakkında da bilgi verildi. Açlık, uykusuzluk, gerilim, parlak ışık, keskin kokular, hava değişiklikleri ve birtakım besinler üzere faktörlerin migren ataklarını artırabileceğini tabir eden Doç. Dr. Türkel, "Tetikleyicilerin farkında olmak ve bunlardan mümkün olduğunca uzak durmak, migrenin denetim altına alınmasında en tesirli yollardan biridir" diye konuştu.
Çalışanların ilgiyle takip ettiği sunumun akabinde iştirakçiler, merak ettikleri soruları yönelterek birebir bilgi alma imkânı buldu.

Yorum Yaz

Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.