Ihlas Haber Ajansı tarafından
22 Nisan, 2025 12:07 tarihinde yayınlandı
A+ A-
Okuma Süresi: 2dk
Yorum Sayısı: 0

Tarihi Süleymaniye Mahallesi Gümüşhane’nin gastronomi zenginliğine ev sahipliği yapıyor

Gümüşhane’nin tarihi ve doğal güzellikleriyle öne çıkan Süleymaniye Mahallesi kentin gastronomi zenginliğine mesken sahipliği yapıyor.
Gümüşhane’de Turizm Haftası kutlamaları kapsamında kentin tarihi ve doğal hoşluklarının yanında yöresel eserleri ve varlıklı mutfağının da turizme kazandırılması için çalışmalar sürüyor. Tarihi Süleymaniye Mahallesi’nde restore edilerek kullanıma sunulan Zeki Kadirbeyoğlu Konağı tarihi altyapısının yanı sıra Gümüşhane’nin güçlü mutfağının tanıtımına da konut sahipliği yapıyor. Gümüşhane’ye ilişkin 29 lezzetin sergilendiği ve iştirakçilerin beğenisine sunulan yöresel eserler ise kentin gastronomi zenginliğini gözler önüne seriyor. Tarihi Süleymaniye Mahallesi’nde tarihle yöresel lezzetleri harmanlanmasıyla kentin gastronomi tarihi de ziyaretçilerin beğenisine sunuluyor.
Yapılan sunumlarla ilgili konuşan Kültür ve Turizm Vilayet Müdürü Nihal Sürmeli, "Bu aktifliği gerçekleştirmekteki temel maksadımız vilayetimizin kültürel ve gastronomi zenginliğini tanıtmak, yöresel lezzetlerimizi daha geniş kitlelere ulaştırmak ve vilayetimizin turizm potansiyeline katkı sağlamaktır. Gümüşhane’nin essiz mutfağını, tarihi dokusu ve doğal güzellikleriyle ziyaretçilerini adeta vakitte bir seyahate çıkaran ve yalnızca Gümüşhane’nin değil, tıpkı vakitte Doğu Karadeniz Bölgesi’nin de gizli hazinelerinden biri olan Süleymaniye Mahallesinin bu olağan üstü atmosferi ile sunmak istedik. Bu sunumlarımızı bilhassa vilayetimizin mutfak kültürü içinde kıymetli bir yere sahip olan Gümüşhane’nin Dölek köyünde yüzlerce yeldir bayanların topraktan yaptığı ve yörede "Gudu" olarak isimlendirilen ve tıpkı vakitte coğrafik işaretli eserimiz olan Dölek Güveçlerimizin içinde yaptık. Bu güveçlerimiz yapıldığı yerle birebir ismi taşıyan köyümüzde bunu meslek edinmiş bayanlarımız tarafından 5-6 farklı noktadan toplanan topraklardan doğal olarak el emeği ile yapılıp, odun ateşiyle fırınlanır daha sonrada içinde süt pişirilerek yöresel tabiriyle zillenme süreci yapılarak kullanıma sunulmaktadır. Sağlıklı olması ve içerisinde pişirilen yemeğe farklı bir lezzet katması ile ön plana çıkan Dölek Güveçleri’miz bilhassa et, zerzevat ve baharatların harmanlanmasıyla klâsik bir lezzete öncülük etmektedir. Bundan ötürü hem yöre halkı hem de ziyaretçiler için vazgeçilmez bir lezzet olmaktadır. Bunun yanında Gendime çorbası, Siron, Karalahana, pestil, köme üzere yöresel yemek ve tatlar da damaklarda iz bırakıyor. Tarihi atmosferde yöresel lezzetlerle tanışmak isteyenler için Süleymaniye Mahallesi, Gümüşhane’nin gözbebeği olmaya aday. Herkesi bu eşsiz tatları keşfetmeye, Gümüşhane’ye ve Süleymaniye’nin tarih ve lezzet dolu sokaklarında unutulmaz bir seyahate çıkmaya davet ediyoruz" dedi.

Yorum Yaz

Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.

blank
Aylin Sarıoğlu tarafından
22 Nisan, 2025 12:11 tarihinde yayınlandı
A+ A-
Okuma Süresi: 1dk
Yorum Sayısı: 0

Acil Tıp Kongresi’nde Karabük Rüzgarı Esti

Acil Tıp Uzmanları Derneği (ATUDER) tarafından düzenlenen 21. Ulusal, 12. Uluslararası ve Kıtalararası Acil Tıp Kongresi’ne Karabük damga vurdu.

Karabük Üniversitesi Acil Tıp Anabilim Dalı akademisyen ve asistan hekimleri, bilimsel başarıları ve yarışmalarda elde ettikleri derecelerle dikkat çekti.

17-20 Nisan 2025 tarihleri arasında Antalya’da gerçekleştirilen kongreye, 40’tan fazla ülkeden 1100 bilim insanı katıldı. Acil tıp alanında Türkiye'nin bölgesel ve küresel bir güç haline geldiğinin vurgulandığı kongrede, Karabük Üniversitesi Acil Tıp Anabilim Dalı da önemli bir başarıya imza attı.

Kongrede, Karabük Üniversitesi Acil Tıp Anabilim Dalı Başkanı Doç. Dr. Bora Çekmen ile birlikte Dr. Öğr. Üyesi Büşra Bildik, Dr. Öğr. Üyesi Damla Anbarlı Metin ve Dr. Öğr. Üyesi Mustafa Köksal da yer aldı. Akademisyenlerin rehberliğinde kongreye katılan asistan hekimler Dr. Bahri Oğulcan Tabak, Dr. Adem Boz ve Dr. Erinç Barçın, asistan hekimler arası münazara yarışmasında birincilik elde etti.

Ayrıca, Dr. Bahri Oğulcan Tabak, Dr. Beşir Çaylı ve Dr. Akın Seçkin’in yer aldığı ekip ise asistan bilgi yarışmasında üçüncülük ödülüne layık görüldü.

Kongredeki bu başarılar, Karabük Üniversitesi ve Karabük Eğitim ve Araştırma Hastanesi'nin acil tıp alanındaki akademik ve bilimsel potansiyelini bir kez daha gözler önüne serdi.

Yorum Yaz

Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.