Uzmanından sürücülere uyarı: “Kışın ani gazlamalardan, frenlerden kaçınılmalıdır”

Ihlas Haber Ajansı tarafından
21 Şubat, 2025 12:00 tarihinde yayınlandı
A+ A-
Okuma Süresi: 2dk
Yorum Sayısı: 0

Bolu’da kış mevsiminde olumsuz hava koşullarında kar ve bilinmeyen buzlanmaya karşı şoförlere, hususun uzmanı kritik ikazlarda bulundu. Direksiyon eğitmeni Burak Gülen, "Kışın ani gazlamalardan, frenlerden kaçınılmalıdır" dedi.

Bolu’da kış mevsiminde olumsuz hava kuralları tesirli oluyor. Kent genelinde 1 haftadır aralıklarla tesirli olan kar yağışının akabinde hava sıcaklıklarının eksi derecelere düştü. Bilhassa akşam saatlerinde bâtın buzlanmaya karşı uzmanından yanlışsız araç kullanımına ait şoförlere ikaz geldi. Kar ve buzlanma üzerinde araç ve motosiklet kullanımına değinen direksiyon eğitmeni Burak Gülen, "Karlı, buzlu ve don olaylarının yaşandığı vakitlerde çok daha yumuşak hareketlerle araç kullanmalıyız. Fren kullanımına da ekstra itina göstermemiz gerekir" dedi. Gülen, yaya vatandaşlara ise karşıdan karşıya geçme konusunda araçların geliş suratlarını kesinlikle denetim etmeleri gerektiğini tabir etti.

"Kesinlikle kış lastiklerinin takılı olması gerekiyor"
Kış lastiklerinin takılı olması gerektiğini belirten Burak Gülen, "Aniden bastıran karla birlikte Bolu, olağan kışını yaşamaya başladı. Şoförlerimiz ve sürücülerimiz bu kış kaidelerinde da araç kullanmaya devam ediyor. Öncelikle, her uzmanın uyardığı üzere, katiyetle kış lastiklerinin takılı olması gerekiyor. Şayet karayolu üzerinde gerek kent içi gerek kentler ortası fark etmeksizin, çok fazla karla karşılaşacaklarsa, kış lastiklerinin üzerine zincirlerinin de bulunması, aracın içerisinde koruma edilmesi ve gerektiğinde takılması, inançlı bir formda seyahat etmelerini sağlayacaktır" diye konuştu.

"Yumuşak hareketlerle araç kullanmalıyız"
Karlı havada araç kullanırken aracı yumuşak hareketlerle kullanmanın ehemmiyetine değinen Gülen, "Sürücüler ve sürücüler, katiyetle kar, buz ve don üzerinde araç kullanırken ani gazlamalardan ve ani frenlerden kaçınmalıdır. Bunun haricinde, direksiyonu sert bir halde sağa sola çevirmek üzere hareketler de denetim kaybına neden olabilir. Olağan, kuru bir yerde araç kullandığımız üzere değil, bu şekil ıslak, karlı, buzlu ve don olaylarının yaşandığı vakitlerde çok daha yumuşak hareketlerle araç kullanmalıyız. Fren kullanımına da ekstra itina göstermemiz gerekir" sözlerini kullandı.

"Kış kurallarında motosiklet kullanmamaları önerilir"
Motosiklet şoförlerinin karlı havada mümkün epey motor kullanımının ertelenmesi gerektiğini söyleyen Burak Gülen, "Motosiklet şoförleri, kışın en güç durumda kalan ve en zayıf halka olarak nitelendirebileceğimiz kümelerden biridir. Mümkün olduğunca ağır kış koşullarında motosiklet kullanmamaları önerilir. Bilhassa, yerde bol ölçüde kar olduğu vakit, karayolu üzerinde bâtın buzlanmaya yakalanabilirler. Bildiğiniz üzere motosiklet, istikrar ile kullanılan bir araçtır. İstikrar kaybedildiği anda şoförün kendisini yerde bulması ya da bir yere çarpmasıyla önemli kazalar meydana gelebilir. En azından asfalt tekrar ortaya çıkana kadar motosiklet şoförlerinin motosiklet kullanımını ertelemesi daha inançlı olacaktır" dedi.

"Yayalar bu mevzuda çok dikkatli olmalı"
Yayaların karşıdan karşıda geçerken araçların duramama ihtimaline karşı daha dikkatli olmalarını kaydeden, Gülen, "Yayalar ise bildiğiniz üzere yaya yollarında, yani hepimizin bildiği ismiyle kaldırımlarda hareket etmektedir. Karşıdan karşıya geçme durumlarında ise yaya geçitlerini kullanmaktadırlar. Bilhassa ağır kar yağışı ve buzlanmanın olduğu vakitlerde, yaya geçitlerini kullanırken araçların geliş suratlarını kesinlikle denetim etmelidirler. Bolu’da yaya geçitlerinde yayalara yol veriliyor diye düşünerek bir anda yola çıkmamalıdırlar. Zira gelen araç duramayabilir. Yayaların bu hususta çok dikkatli olması gerekmektedir" tabirlerine yer verdi.

Cevap Yaz

Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.

Normal doğumla bebeğini dünyaya getiren kadın doğum uzmanı: “Normal doğumun konforu çok farklı”

Ihlas Haber Ajansı tarafından
22 Şubat, 2025 16:15 tarihinde yayınlandı
A+ A-
Okuma Süresi: 1dk
Yorum Sayısı: 0

Samsun’da devlet hastanesinde bayan doğum uzmanı olarak vazife Dr. Gonca Evci, bebeğini olağan doğumla dünyaya getirdi. Anne adaylarına da olağan doğumu öneren Dr. Evci, "Normal doğum sonrası rahatlıklarını düşündüğüm için olağan doğum yaptım. Ben de bu mesleğin içinde birçok doğum gördüm. Olağan doğumun konforu çok farklı" dedi.
Sağlık Bakanlığı Samsun Eğitim ve Araştırma Hastanesi Bayan Doğum ve Çocuk Hastalıkları Hastanesi’nde çalışan Bayan Doğum Uzmanı Dr. Gonca Evci ile kendi üzere doktor olan eşi Ramazan Evci’nin ikinci çocukları Asude Konutçu olağan doğumla dünyaya geldi. Anne adaylarına olağan doğumun yararlarını anlatan Dr. Gonca Evci, "Bu hastanede doğum yapmayı kendim tercih ettim. Kendimi daha muteber hissetim. Öncellikle bir bayan doğum uzmanı olarak olağan doğum yapmayı çok istiyordum. Bu ikinci olağan doğumum oldu. Bundan ötürü çok memnunum. Doğum yaptıktan 1 saat sonra ayaktayım. Pek hoş dolaşabiliyor, yürüyebiliyorum. Çocuğumla ilgilenebiliyorum. Kendimi çok hoş hissettim. Olağan doğum sonrası rahatlıklarını düşündüğüm için olağan doğum yaptım. Anne adaylarına doğal ki telaş ve dert içindeler. Ben de bu mesleğin içinde birçok doğum gördüm. Olağan doğum denemesinin yapılması gerektiğini düşünüyorum. Olağan doğum için burada anestezisi de uygulanmaktadır. Genelde hastalar doğumhaneyi ameliyathane üzere düşünen, eğitim aldıktan sonra doğumhanenin ’korkulmayacak bir şey olmadığını anladık’ diyen gebelerimiz oluyor. Polikliniğe birinci sezaryen yapıp sonrasında olağan doğum yapan hastalarımız da geliyor. Sezaryende düzgünleşme mühleti çok sıkıntı oluyor. Sezaryen sonuçta bir ameliyattır. Yara yeri enfeksiyonu, fıtıklar, hastanın ayağa kalkması, uygunlaşması üzere durumlar biraz vakit alıyor. Olağan doğumun konforu çok farklı" diye konuştu.

Cevap Yaz

Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.