Karabük İdmanyurdu Kulüp Başkanı Adem Aydım, iş insanı Şefik Yılmaz Dizdar’ı ziyaret etti. Görüşmede, kulübün ligdeki durumu hakkında bilgiler paylaşan Başkan Aydım, Dizdar’ın görüşlerini aldı ve misafirperverliği için kendisine teşekkür etti.
Öte yandan, Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Karabük İl Yönetimi de kulüp tesislerini ziyaret ederek, Osmaniye’de yaşanan menfur saldırı nedeniyle geçmiş olsun dileklerini iletti. Ziyaretten duyduğu memnuniyeti dile getiren Başkan Aydım, destekleri için CHP heyetine teşekkür etti.
Karabük İdmanyurdu, şehrin futbol kültürüne katkı sağlamak ve daha güçlü bir yapıya kavuşmak adına temaslarını sürdürüyor.
Trabzon’un doğal güzelliyle ünlü turizm merkezi Sera Gölü’nde başlatılan paklık çalışmaları sürüyor. 2024 yılının Ekim ayında başlatılan çalışmalarında sona gelinirken, çalışmalar kapsamında 100 bin metreküp rüsûbî gereç çıkartıldı. Göl tabanının temizlenmesi için 200 bin metreküp rüsûbî materyalin çıkartılacağı Sera Gölü, çalışmaların akabinde tekrar berrak günlerine kavuşacak.
Trabzon’un Akçaabat ilçesinde 21 Şubat 1950 tarihinde Derecik Vadisi yamaçlarından kopan büyük kayaçların vadi tabanını tıkaması sonucu oluşan Sera Gölü, son yıllarda yerli ve yabancı turistlerin uğrak noktası oldu. Hem Trabzon vilayet merkezine hem de Akçaabat’a yakın aralıkta olması nedeniyle tercih edilen Sera Gölü son yıllarda çamurlu ve makus imgesi ile dikkat çekiyor. 2015 ve 2019 yıllarında yapılan taban paklığına karşın göldeki kirliliğin önüne geçilemezken, berraklığına bir türlü kavuşamayan Sera Gölü’nün doğal haline kavuşması için Devlet Su İşleri’nce (DSİ) dere yatağına çökeltim havuzu yapıldı. Göle yaklaşık 500 metre uzaklıkta inşa edilen çökeltim havuzu ile Sera Gölü’nde rüsûbî gereçlerin dolması engellenirken, göl içerisinde de 2024 yılının Ekim ayında paklık çalışmalarına başlandı. Çalışmalar kapsamında membada yer alan 7 adet tersip bendi temizlenirken, göl içerisinde 8 ekskavatör, 2 adet dragline iş makinesi, 1 greyder, 2 dozer, 18 kamyon, 1 su tankeri ve 3 kamp treyleri ile çalışmalar sürüyor. 35 işçi ile sürdürülen çalışmalarda kamyonlarda ile döküm alanına günde 9 sefer atılıyor. 5 ayda gölden yaklaşık 100 bin metreküp rüsûbî materyal çıkartılarak 7 kilometre uzaklıktaki döküm alanına taşınıyor. Çalışmaların tamamlanmasıyla gölden toplam 200 bin metreküp rüsûbî gerecin çıkartılarak göl tabanının temizlenmesi hedeflenirken, DSİ Genel Müdürü Mehmet Akif Balta beraberindekiler ile birlikte Sera Gölü’nde süren çalışmaları yerinde inceledi.
İncelemelerin akabinde basın mensuplarına açıklamalarda bulunan Balta, “Sera Gölü 1950’li yıllarda çok yağışlar sonrası oluşan heyelan sonucunda oluşmuş bir göl. Bu göl o günden itibaren DSİ tarafından farklı çalışmalar yapılarak korunmuş ve korunmaya devam ediyor. Birinci etapta göle inen dereler üzerinde tersip bentleri inşa ederek gölün taşınan teressübat materyali ile dolmasını engellemek ismine yapısal önlemler aldık. Üst havzada yaptığımız bu önlemler ile gölü büyük orandan teressübat gerecinden korumuş olduk. Bu yapılan çalışmaları tam manasıyla kâfi olmayınca göle dolan teressübat gerecini temizlemek ismine geçmiş yıllarda 2 kere DSİ makine ekipmanıyla paklık faaliyetlerinde bulunduk. Gölün taban çamurunu 2 kere temizleyerek uygun depo alanlarına nakil ettik. Sonrasında bu paklık faaliyetlerinin tekrar gerekli olduğunu görünce buraya farklı bir proje geliştirdik. Gölü korumak ismine farklı bir önlem paketi geliştirdik” dedi.
“Temizlik çalışması tamamlandığında yaklaşık 200 bin metreküp malzemeyi de göl tabanından çıkartılacak”
Çalışmalar kapsamında gölde yaşayan balıkları da düşündüklerini belirten Balta, “2021 yılında gölde çabucak gölün membasında Yıldızlı deresi üzerinde göle 500 metre yakın bir arada bir çökeltim havuzunu planladık. Bu havuzun birinci kazmasını 2021 yılında vurduk. Bugüne geldiğimizde bu çökeltim havuzunu tamamladık. Çökeltim havuzunun fonksiyonunu yürütebilmesi için göldeki teressübat gerecini temizlememiz gerekti. 2024 yılının Ekim ayında bunu temizlemeye başladık. 35 makine, 35 çalışanımız ile bu çalışmayı devam ettiriyoruz. Şu an gölün tabanındaki dip çamurunu tekrardan ve son defa temizlemek ismine çalışmamızı sürdürüyoruz. Bu çalışmayı yaparken yeniden menbada geçmiş yıllarda inşa ettiğimiz tersip bentlerinin gerisine biriken materyalleri tekrardan boşaltarak orada ek bir rüsûbî tutucu alan ve hacim oluşturmaya çalışıyoruz. Paklık çalışması tamamlandığında yaklaşık 200 bin metreküp malzemeyi de göl tabanından çıkartarak uygun depo alanına nakil etmiş olacağız. İnşa ettiğimiz çökeltim havuzu vasıtasıyla da Yıldızlı deresi ile birlikte göle inen su da askı halinde bulunan materyalleri de çökeltim havuzunda dinlendirerek suyun akış suratını azaltarak bu gereçlerin tabana çökmesini sağlayacağız. Bu çöken materyalleri de buradan vakit zaman periyodik olarak temizleyerek göle giren suyun pak bir biçimde girmesini sağlayacağız. Burada çökeltim havuzunun ekstra vazifeleri de var. Bunlardan birisi de yüzer haldeki gereçleri tutacak bariyer sistemi var. Bu sistem sayesinde de Yıldızlı deresinde yüzer halde gelen çöp ve öteki malzemeleri toplayarak bunları yeniden buradan temizleyerek uygun depolama alanlarına nakil etmiş olacağız. Birde çevresel yaklaşımla bu havzada yaşayan balıkların memba istikametinde gidip gelmelerini sağlayacak bir balık geçişi inşa ederek balıkların membadan mansaba gelmelerini, gölden de membaya hakikat gitmek istediklerinde de üst kotlara çıkmalarını sağlayacak balık geçişimizi de burada inşa etmiş bulunmaktayız” tabirlerini kullandı.