Ocak ayı meclis toplantısında konuşan Samsun Ticaret ve Sanayi Odası(TSO) Yönetim Kurulu Lideri Salih Zeki Murzioğlu, “Güçlü Samsun, Güçlü Türkiye maksadıyla, ortak hissede Samsun etrafında, belirlediğimiz maksatlara ulaşmak için paydaşlarımızla güçlü bir bağlantı ve diyalog içinde çalışmaya devam edeceğiz” dedi.
Samsun TSO Meclisi, 2025 yılının birinci meclis toplantısını Meclis Başkanı Haluk Akyüz başkanlığında gerçekleştirdi. Toplantıda 2024 yılı yönetim kurulu faaliyetleri ile 2024 yılının faaliyet raporu ve gelir-gider bilançosunun oy birliği ile kabul edildi. Mecliste kelam alan Samsun TSO Başkanı Salih Zeki Murzioğlu, 2024 yılında yürüttükleri faaliyetler hakkında meclisi bilgilendirdi.
“Stratejik planın en değerli ayağı ihracat”
Samsun TSO Yönetim Kurulu Lideri Salih Zeki Murzioğlu, kelamlarına Bolu’da meydana gelen yangın faciasında hayatlarını kaybeden vatandaşlara Allah’tan rahmet, yakınlarına sabır ve yaralanan vatandaşlara da acil şifalar dileyerek başladı. Samsun Ticaret ve Sanayi Odası olarak planladıkları stratejik plan çerçevesinde çalışmalarını sürdürdüklerini kaydeden Lider Murzioğlu, “Bilhassa stratejik planımızda öne çıkan üç ana başlığımız var. Bunlardan birincisi ihracat konusu. İdareye geldiğimiz günden itibaren oda olarak kentimizin ihracatının sürdürülebilir bir formda artması ismine kıymetli faaliyetler yürütüyoruz. TOBB Dış Ticaret İstihbarat Merkezi ile Orta Karadeniz Rekabetçilik ve Dış Ticaret Dayanak Merkezi temsilciliklerimizle üyelerimize pazar araştırması ve potansiyel alıcılar konusunda değerli dayanaklar veriyoruz. İhracata yönelik olarak 51 firmaya fiyatsız danışmanlık takviyesi verdik. 7/24 kesintisiz ihracat için medos sirkülasyon dokümanlarının onaylanması hizmetini mesai mevhumu gözetmeden veriyoruz. 2024 yılında odamızca medos üzerinde 40 bin 163 adet evrak onayı gerçekleştirdik. Dış ticaret konusunda en değerli kapasite ögesi bu mevzuda uzman insan kaynağı oluşturmak. Dış ticaret elemanı yetiştirmek ve mevcut çalışanı güncellemek ismine daima eğitimler düzenliyoruz” diye konuştu.
“2024 yılında 174 ülke, 7 hür bölgeye ihracat yapıldı”
Konuşmasında ihracat sayılarına da değinen Murzioğlu, “2024 yılında faaliyet yeri temeline nazaran 31 ilin 1 milyar doların üzerinde ihracat yaptığını görüyoruz. Samsun 1 milyar 652 bin dolarla bu listede yer aldı. 2024 yılsonu itibariyle ihracatımızla ilgili ayrıntılara baktığımızda ise, Samsun 174 ülke ve 7 hür bölgeye ihracat gerçekleştirmiş. En değerli ihracat partnerlerimiz Rusya, ABD, Hollanda, Almanya ve Özbekistan. 2024 yılında fasıla nazaran 89 eser çeşidi, memleketler arası standart sanayi sınıflamasına nazaran ise 124 çeşit eserin ihracatını gerçekleştirdiğimizi görüyoruz. Motorlu kara taşıtlarının motorlarıyla ilgili modül ve aksesuarları, öğütülmüş tarım eserleri, silah ve mühimmat bu sıralamada en üstte yer alıyorlar. Önceliklendirdiğimiz bir başka husus çağın gereği teknolojiyle entegrasyon yani dijital dönüşüm. Bu hususta siber güvenlikten, yapay zeka kullanımına, yeni kuşak girişimcilik model ve stratejilerinden, dijital ticaret eğitimine kadar pek çok alanda uzmanların iştirakiyle eğitimler düzenledik. Dijitalleşmeye ait en kıymetli alanlardan bir tanesi e-ticaret konusu. Bu bahisteki farkındalığı çok önemsiyoruz. Bu bakış açısıyla yıl içinde iki büyük aktifliğe imza attık. İhracat ve dijitalleşme kadar önemsediğimiz başlıklarından bir tanesi de sürdürülebilirlik konusu. Sürdürülebilirlik konusunda üyelerimizin düzeyini tespit etmek ve yönlendirme haritası oluşturmak için kendimizi de geliştiriyor; sürdürülebilirlik uzmanımızı yetiştiriyoruz. Geliştirdiğimiz araçla birlikte yakın vadede danışmanlığa başlamayı istiyoruz” halinde konuştu.
“Proje Zonguldak’tan Artvin’e 16 vilayette uygulanacak”
Koordinatörlüğünü yürüttükleri Avrupa İşletmeler Ağı Karadeniz Konsorsiyumu Projesi kapsamında, 2025-2028 devri için Avrupa Komisyonu’ndan en yüksek puanı alarak revizyonsuz kabul edilen proje hakkında da açıklamalarda bulunan Murzioğlu, “Böylece Avrupa Komisyonu’ndan 954 bin 650 euro hibe almaya hak kazandık. Kazanmak kadar bu hibeyi nasıl kullanacağımız da değerli elbette. Bizim bölgede önder ve öncü olma rolümüzü koruma etmek üzere ortaya koyduğumuz bir vizyonumuz var. Biz bu proje ile batıda Zonguldak’tan, doğuda Artvin’e kadar toplam 16 vilayette KOSGEB ve odalar iş birliğiyle faaliyetler yürüteceğiz. KOBİ’lerimizin memleketler arası pazarlara açılma ve yabancı ortaklarla ticari ve teknolojik iş birlikleri kurmalarına takviye olarak, dijitalleşme ve sürdürülebilirlik konusunda yeteneklerini geliştirip rekabet güçlerini arttırmak ismine eğitim, tertip, danışmanlık ve B2B üzere faaliyetler düzenlemeye devam edeceğiz. Konsorsiyum olarak son 10 yıl içinde bölgemizde 250’den fazla eğitim, seminer tertibi, 85 adet memleketler arası ikili iş görüşmesi tertibi yaptık. Bu etkinliklere bölgemizde 8 binden fazla firma iştirak sağladı. Yaptığımız uluslaralarası ikili iş görüşmesi etkinliklerinde binden fazla iş görüşmesi yapıldı. Bu hizmetlerimiz sonucu bölgemizde son 10 yıl içinde 200’e yakın firmamızın yurt dışında ortak bulmasına ve yurt dışı pazara açılmasına takviye olduk” tabirlerini kullandı.
“Faal üye sayısı 10 bine yaklaştı”
Konuşmasında 2024 yılındaki oda ünite hizmetlerinden de bahseden Murzioğlu, şunları söyledi:
“2024 yılında bin 246 yeni üye kaydı, 399 firma kaydı kapanış süreci gerçekleştirdik. Böylelikle 2024 sonu itibariyle Odamızın aktif üye sayısı 9 bin 800’e ulaştı. Şirket tipine nazaran dağılıma baktığımızda, üyelerin 2 bin 71’i anonim şirket, 6 bin 200’ü limitet şirket, bin 372’si gerçek kişi ticari işletme, 81’i kooperatif, 22’si iktisadi işletme, 28’si kolektif, 1 tanesi komandit, 20’si dernek iktisadi işletmesi, 4’ü vakıf iktisadi işletmesi ve 1 adedinin de yabancı şirketin Türkiye merkez şubesi olduğunu görüyoruz. Öbür servislerimizde ise, 210 adet Yerli Malı Dokümanı tanzim ettiğimizi, 233 sanayicimize Kapasite Raporu düzenlediğimizi, 2 bin 728 adet sayısal takograf teslimatı yaptığımızı, 299 adet İş Makinesi Tescil Evrakı düzenlediğimizi, 82 adet Tır Karnesi ve 845 adet dozvola satış süreci hizmeti verdiğimizi görüyoruz. Elbet bu faaliyetlerimizi gerçekleştirirken yol haritamız 2022–2025 yıllarını kapsayan Stratejik Planımız. Bu yılın ikinci yarısında da 2026–2029 periyodu için sizlerin ve tüm paydaşlarımızın iştirakiyle yeni planımızı hazırlayacağız. Bu vesileyle, oda olarak ortaya koyduğumuz maksatların gerçekleşmesi noktasında, faaliyetlerimizin yürütülmesinde gösterdiğiniz takviye ve inanç için teşekkür ediyorum. Her vakit dediğimiz üzere, ‘Güçlü Samsun, Güçlü Türkiye’ amacıyla, ortak hissede Samsun etrafında, belirlediğimiz amaçlara ulaşmak için paydaşlarımızla güçlü bir irtibat ve diyalog içinde çalışmaya devam edeceğiz.”
Oy birliği ile ibra edildi
Murzioğlu’nun konuşmasının akabinde kelam alan Samsun TSO Yönetim Kurulu Sayman Üyesi Fahri Eldemir, 2024 yılının 31 Aralık tarihi itibariyle gerçekleşen odanın kesin gelir-gider bütçesiyle ilgili meclis üyelerine sunum yaptı. Daha sonra ise meclise sunulan 2024 yılının 31 Aralık tarihi itibariyle gerçekleşen Oda’nın kesin gelir-gider bütçesi ve Faaliyet Raporu oy birliği ile kabul edildi. Meclis ayrıca, yönetim kurulu 2024 yılı faaliyetlerini de oy birliği ile ibra etti. Tekrar kelam alan Samsun TSO Yönetim Kurulu Lideri Salih Zeki Murzioğlu, oda olarak ortaya koydukları gayelerin gerçekleşmesi noktasında verdikleri dayanak ve inanç için meclis üyelerine teşekkür etti. Meclis, başka gündem unsurlarının görüşülüp karara bağlanmasının akabinde sona erdi.