Karabük Üniversitesi’nde (KBÜ) geliştirilen yapı gerecinin elektromanyetik dalgalara karşı müdafaa sağladığı aktarıldı.
KBÜ, etraf dostu ve yenilikçi yapı gereçleri geliştirme alanında değerli bir muvaffakiyete imza attı. TÜBİTAK dayanaklı proje çerçevesinde, Kardemir’in yan eserleri ve atık materyalleri kullanılarak çevreci tuğla ve karo kaplama materyalleri üretildi. Bu katma pahası yüksek yapı gereçleri, karbon emisyonlarını kıymetli ölçüde azaltmanın yanı sıra elektromanyetik koruma da sağlıyor.
KBÜ Mühendislik Fakültesi İnşaat Mühendisliği Kısmı Öğretim Üyesi Prof. Dr. İlker Tekin, geliştirdikleri yapı materyallerinin seramik eserlere nazaran 8 kat daha az karbondioksit emisyonuna sahip olduğunu belirtti. Düşük ısıyla üretilebilen bu gereçlerin etraf dostu özellikleriyle öne çıktığını tabir eden Tekin, özel tekniklerle üretilen kelam konusu yapı materyalleri, elektromanyetik dalgalara karşı muhafaza sağladığını aktardı.
Tekin, Wi-Fi ve cep telefonu sinyallerini zayıflatabilen bu eserlerin savunma sanayi, hastaneler, okullar ve konutlarda kullanılabildiğini söyledi.
Üretilen materyallerin endüstriye entegrasyonu için çalışmaların sürdüğünü, Etraf, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığından gerekli onayların alınması ve fabrikasyon üretime geçilmesi için teşebbüslere başlandığını kaydeden Tekin, yatırımcıların takviyesini beklediklerini lisana getirdi.