Ihlas Haber Ajansı tarafından
25 Ocak, 2025 12:22 tarihinde yayınlandı
A+ A-
Okuma Süresi: 2dk
Yorum Sayısı: 0

Atık plastik şişe ve galoşlardan kostüm tasarlayıp çevre sorunlarıyla savaşlara dikkat çektiler

Amasya’da bayan sanatkarlar, atık plastik şişe ve galoşlardan tasarladıkları kostümlerle etraf problemlerinin yanı sıra savaşların yıkıcı tesirlerine dikkat çekti. Amasya Olgunlaşma Enstitüsü’nün düzenlediği projede tasarlanan kostümler huzur manasına gelen lila ve siyah renge boyanarak savaşların yıkıcı tesirine karşı barış hayalleriyle renklendirildi.

“Sessiz çığlık” temalı kostümler
Moda dizayncısı ve etraf aktivisti Elif Kılıç’ın öncülük ettiği atölye çalışmasıyla Amasya Olgunlaşma Enstitüsü’ndeki usta öğreticiler atık materyaller kullanılarak kostümler hazırladı. Savaşların en büyük mağdurları olan annelerle çocuklarına ithaf edilen “Sessiz Çığlık” temalı kostümler dünya genelinde huzurun, barışın, umudun ve hayallerin rengi olan lila rengi ile savaşın yıkıcı tesirlerini vurgulamak için siyah renkle şekillendirildi.

‘Atıktan sanata kostüm tasarımı’
Milli Eğitim Bakanlığı Hayat Boyu Öğrenme Genel Müdürlüğü’nün Olgunlaşma Enstitüleri ile yürüttüğü Klasik ve Sanatsal Sözle İklim Değişikliği Projesi çerçevesinde geri dönüşüm faaliyetlerine katkı emelli ‘Geri Dönüşümden Sanata’ bahisli söyleşi de düzenlendi. Söyleşide moda dizayncısı ve etraf aktivisti Kılıç, uzun müddettir yürüttüğü faaliyetleri anlatıp farkındalık oluşturmak hedefli uyguladığı çalışmalarını paylaştı.
Atık pet şişelerin ve kullanılmış galoşların toplanıp sanat yapıtına dönüştürüldüğü çalışmanın bir ayda tamamlandığını belirten Elif Kılıç, “Moda, bulunduğu yüzyılın meselelerini yansıtan bir yapıya sahip. Bilhassa iklim değişikliği günümüzün ve gelecek yüzyılın en büyük sorunlarında biri. Bu hususta tüm bayanların takviyesine gereksinimimiz olduğuna dikkat çekip davranış değişikliği sağlamak için bu projeyi gerçekleştirdik” dedi.

Hitit kraliçesi Puduhepa da tasvir edildi
3 bin 300 yıl evvel Kadeş Antlaşması’nın yapılmasını sağlayan Anadolu’nun en güçlü bayan figürlerinden Hitit Kraliçesi Puduhepa’yı da tasvir ettiklerini anlatan Kılıç, “Puduhepa’nın Anadolu topraklarında savaşı barışa çevirdiği için bayanların dönüştürücü tesirinin altını çizen bir çalışmaya imza attık” diye konuştu.
Amasya Olgunlaşma Enstitüsü Müdürü Niyazi Şişik, tecrübeleriyle projeye takviye sağlayan Kılıç’a teşekkür etti. Proje koordinatörü Güleç Toprak da manalı projenin tesirli sonuçlar vereceğine inandığını söyledi.

blank
Ihlas Haber Ajansı tarafından
13 Nisan, 2025 00:07 tarihinde yayınlandı
A+ A-
Okuma Süresi: 1dk
Yorum Sayısı: 0

Ülkeye kaçak yollarla giren 4 şahıs ormanlık alanda donmak üzereyken bulundu

Artvin’in Gürcistan hududunda, yasa dışı yollarla Türkiye’ye giriş yaptıktan sonra ormanlık alanda kaybolan ve donma tehlikesi geçiren 4 şahıs, jandarma takımlarının operasyonuyla kurtarıldı.
Olay, 9 Nisan 2025 tarihinde saat 18.30 sıralarında meydana geldi. Gürcistan hudut sınırından Türkiye’ye kaçak yollardan giriş yaptığı tespit edilen şahısların, kar yağışı nedeniyle ormanlık alanda kaybolduğu ihbarı üzerine bölgeye Jandarma Komando, Asayiş ve Jandarma Arama Kurtarma (JAK) timleri sevk edildi.
Sarp ve şiddetli arazi kurallarında yürütülen çalışmalar sonucunda donmak üzere olan 4 kişi bulunarak hastaneye kaldırıldı. Yapılan tedavilerinin akabinde taburcu edilen şahıslar, jandarma tarafından gözaltına alındı. Haklarında başlatılan isimli sürecin tamamlanmasının akabinde mahkemeye çıkarılan kaçak göçmenler, tutuklanarak Artvin Kapalı Ceza İnfaz Kurumu’na gönderildi.

Yorum Yaz

Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.