Amasya’da bayan sanatkarlar, atık plastik şişe ve galoşlardan tasarladıkları kostümlerle etraf problemlerinin yanı sıra savaşların yıkıcı tesirlerine dikkat çekti. Amasya Olgunlaşma Enstitüsü’nün düzenlediği projede tasarlanan kostümler huzur manasına gelen lila ve siyah renge boyanarak savaşların yıkıcı tesirine karşı barış hayalleriyle renklendirildi.
“Sessiz çığlık” temalı kostümler
Moda dizayncısı ve etraf aktivisti Elif Kılıç’ın öncülük ettiği atölye çalışmasıyla Amasya Olgunlaşma Enstitüsü’ndeki usta öğreticiler atık materyaller kullanılarak kostümler hazırladı. Savaşların en büyük mağdurları olan annelerle çocuklarına ithaf edilen “Sessiz Çığlık” temalı kostümler dünya genelinde huzurun, barışın, umudun ve hayallerin rengi olan lila rengi ile savaşın yıkıcı tesirlerini vurgulamak için siyah renkle şekillendirildi.
‘Atıktan sanata kostüm tasarımı’
Milli Eğitim Bakanlığı Hayat Boyu Öğrenme Genel Müdürlüğü’nün Olgunlaşma Enstitüleri ile yürüttüğü Klasik ve Sanatsal Sözle İklim Değişikliği Projesi çerçevesinde geri dönüşüm faaliyetlerine katkı emelli ‘Geri Dönüşümden Sanata’ bahisli söyleşi de düzenlendi. Söyleşide moda dizayncısı ve etraf aktivisti Kılıç, uzun müddettir yürüttüğü faaliyetleri anlatıp farkındalık oluşturmak hedefli uyguladığı çalışmalarını paylaştı.
Atık pet şişelerin ve kullanılmış galoşların toplanıp sanat yapıtına dönüştürüldüğü çalışmanın bir ayda tamamlandığını belirten Elif Kılıç, “Moda, bulunduğu yüzyılın meselelerini yansıtan bir yapıya sahip. Bilhassa iklim değişikliği günümüzün ve gelecek yüzyılın en büyük sorunlarında biri. Bu hususta tüm bayanların takviyesine gereksinimimiz olduğuna dikkat çekip davranış değişikliği sağlamak için bu projeyi gerçekleştirdik” dedi.
Hitit kraliçesi Puduhepa da tasvir edildi
3 bin 300 yıl evvel Kadeş Antlaşması’nın yapılmasını sağlayan Anadolu’nun en güçlü bayan figürlerinden Hitit Kraliçesi Puduhepa’yı da tasvir ettiklerini anlatan Kılıç, “Puduhepa’nın Anadolu topraklarında savaşı barışa çevirdiği için bayanların dönüştürücü tesirinin altını çizen bir çalışmaya imza attık” diye konuştu.
Amasya Olgunlaşma Enstitüsü Müdürü Niyazi Şişik, tecrübeleriyle projeye takviye sağlayan Kılıç’a teşekkür etti. Proje koordinatörü Güleç Toprak da manalı projenin tesirli sonuçlar vereceğine inandığını söyledi.