Ihlas Haber Ajansı tarafından
04 Ocak, 2025 12:22 tarihinde yayınlandı
A+ A-
Okuma Süresi: 2dk
Yorum Sayısı: 0

Unutkanlık ve bunamaya karşı beslenmeye dikkat

Ondokuz Mayıs Üniversitesi (OMÜ) Tıp Fakültesi Nöroloji Anabilim Kısmı ve Türk Nöroloji Derneği Lideri Prof. Dr. Murat Terzi, "Alzheimer(unutkanlık) yahut demans(bunama) olmamak için beslenme alışkanlığımızı yeterli düzenlememiz gerekiyor. Tuzlu yememek, daha çok Akdeniz tipi mutfak alışkanlığı dediğimiz zerzevat ve meyve tartı beslenmek, olabildiği kadar su tüketme epey önemlidir" dedi.
Prof. Dr. Murat Terzi, Alzheimer ve demans hastalığıyla ilgili açıklamalarda bulundu. Unutkanlık her yaş kümesinde görülebilen bir şikayet olduğunu belirten Prof. Dr. Murat Terzi, "Alzheimer ve demans, bilhassa yaş arttıkça ilerleyen yaşlarda çok daha fazla karşımıza çıkabilen şikayettir. Unutkanlık deyince birinci akla gelen hastalık Alzheimer hastalığı oluyor. Her unutkanlık Alzheimer olmuyor. Unutkanlık pek çok nedenle bağlı olabilir. Bu bazen B12 vitamini eksikliği, bazen gerilimle bağlı yahut öteki bir nedene bağlı olabilir. Öncelikle unutkanlığın nedenini ortaya koymak lazım. Biz unutkanlık şikayeti olan bireylerde öncelikle hastayı dinliyoruz. Birtakım laboratuvar incelemeleri yapıyoruz. Bazen beyin görüntüleme incelemeleri yapıyoruz. Hastayı muayene ederek bu var olan görüntüleme ve bilgilerle birlikte evet bu Alzheimer olabilir, hangi evresinde olabilir, yahut demans dediğimiz nörolojik hastalıklarda da olabilir diyoruz. Bu tanıyı koyduktan sonra hastalarımıza bilhassa ne yapmaları ve ne yapmamaları gerektiğini uygun anlatmaya çalışıyoruz. Burada hasta yakınlarına çok değerli bir iş düşüyor. Alzheimer üzere bilhassa orta ve ileri derece unutkanlığı olan hastalarda bazen davranış sorunları ve kendi öz bakımlarını yapma üzere meseleler olabiliyor. O nedenle biz hasta yakınlarının da işin içinde olmasını istiyoruz. Hastaya fizik tedavi, psikiyatrik tedavi üzere uygulama yapılması gerekiyor. Bütün bu süreç içerisinde hastalarımızın nizamlı denetime gelmeleri bizim için çok önemlidir" diye konuştu.

Hastalara uyarılar
Prof. Dr. Murat Terzi, Alzheimer yahut demansa yakalanmamak için şu tavsiyelerde bulundu:
"Demans ekseriyetle 60 üzerinde olmakla birlikte bazen erken yaş kümesinde da görülebiliyor. Ailede genetik olarak demans hikayesi varsa bu öbür nesillerde erken yaşlara yanlışsız gidebiliyor. O yüzden bir güzel teşhis koymamız için güzel bir muayene yapmamız gerekiyor. Alzheimer ve demans olmamak için beslenme alışkanlığımızı uygun düzenlememiz gerekiyor. Tuzlu yememek, daha çok Akdeniz tipi mutfak alışkanlığı dediğimiz zerzevat ve meyve yüklü beslenmek, olabildiği kadar su tüketme epey kıymetlidir. Hobilerimizi devam ettirmemiz lazım. Bulmaca çözmek, haber takibi yapmak, sanatsal ve sportif faaliyetleri devam ettirmek epey kıymetlidir. Haftada 3 gün açık havada yürüyüş yapmak, sistemli antrenman yapmak, konut yahut iş ortamında çok değerli olmadığı sürece değişiklik yapmamak değerlidir."

blank
Ihlas Haber Ajansı tarafından
14 Nisan, 2025 20:58 tarihinde yayınlandı
A+ A-
Okuma Süresi: 1dk
Yorum Sayısı: 0

Karabük’te tehlikeli taşımacılık kamerada

Karabük’te bir kamyonetin kasasından yola düşen yatağın sürüklenmesi tehlikeli anlara neden oldu. O anlar bir başka sürücü tarafından cep telefonu kamerasıyla kaydedildi.
Olay, Albay Karaoğlanoğlu Caddesi üzerinde meydana geldi. Seyir halindeki kamyonetin kasasında yüklü bulunan baza ve beş yataktan biri yeterince sabitlenmediği için yola düştü. Ancak tamamen kopmayan yatak, halatla bağlı olduğu yerden sürüklenmeye devam etti. Kaldırımda yürüyen iki vatandaş durumu fark ederek sürücüyü uyardı. Uyarılara rağmen kamyonet sürücüsünün yoluna devam etmesi ise dikkat çekti. O anlar, arkadan gelen bir araç sürücüsü tarafından cep telefonu kamerasıyla kayda alındı.

Yorum Yaz

Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.