Karabük Haber Postası Karabük Haber Postası
29 Kasım, 2024 20:00
blank
İhlas Haber A.

Bolu’da acil servislerde yoğunluk: “Acil servis yerine önce aile hekiminize danışın”

A+ A-

Bolu İzzet Baysal Eğitim ve Araştırma Hastanesi Acil Servisi’nde yaşanan yoğunluğa karşı Acil Tıp Ana Bilim Dalı Başkanı Doç. Dr. Kaan Çelik, "Hayati risk taşıyan durumlar haricinde acil servis yerine önce aile hekiminize danışın" dedi.
Bolu İzzet Baysal Eğitim ve Araştırma Hastanesi Acil Servisi’nde basit hastalık diye tabir edilen vakalar sebebiyle yoğunluk yaşanıyor. Vatandaşların yoğunluk sebebiyle randevu almakta zorlandığı hastanede Tıp Ana Bilim Dalı Başkanı Doç. Dr. Kaan Çelik, vatandaşlara uyarılarda bulundu. Acil servislerdeki yoğunluğun temel nedenlerinden birinin basit rahatsızlıklarla yapılan başvurular olduğunu belirten Doç. Dr. Kaan Çelik, vatandaşların ilk önce aile hekimlerine başvurmalarını önerdi.

"Ciddi sağlık sorunlarının önüne geçebilirsiniz"
Aile hekimlerinin sağlık sistemindeki rolüne dikkat çeken Dr. Çelik, "Aile hekimlerimiz, basit rahatsızlıkların tedavisinde, kronik hastalıkların düzenli takibinde ve koruyucu sağlık hizmetlerinde kilit bir role sahiptir. Soğuk algınlığı, nezle, grip gibi hafif şikayetlerde doğrudan acil servise başvurmak yerine, aile hekiminize gitmek, daha hızlı ve etkili bir çözüm sunacaktır. Aile hekiminiz, durumunuzu değerlendirip sizi gerektiğinde ileri tetkikler için doğru birimlere yönlendirebilir. Bu, hem zaman kaybını önler hem de sağlık sistemimizin işleyişini destekler. Aile hekimlerimiz, sağlığınızı düzenli olarak takip edebilecek en yakın destek birimidir. Tansiyon, diyabet gibi kronik rahatsızlıklarınız varsa, düzenli kontrollerinizi yaptırarak ileride oluşabilecek ciddi sağlık sorunlarının önüne geçebilirsiniz" şeklinde konuştu.

"Acil servisler hayati risk için tasarlanmıştır"
Acil servislere yalnızca ani ve hayati tehlike oluşturan durumlarda başvurulması gerektiğini vurgulayan Doç. Dr. Çelik, "Bilinç kaybı, göğüs ağrısı, nefes darlığı, konuşma bozukluğu gibi felç belirtileri, trafik kazaları, ciddi yaralanmalar, kimyasal zehirlenmeler ve yanıklar mutlaka acil müdahale gerektirir. Bu tür durumlarda acil servise başvurulması hayati önem taşır. Ancak nezle, grip gibi hafif rahatsızlıklarla başvurular, hem sağlık sistemimizi zorlar hem de asıl müdahale gerektiren durumları geciktirebilir. Bu tür hastalıklarda bol sıvı tüketimi, dinlenme ve destek tedaviler genellikle yeterlidir. Şikayetleriniz devam ederse ya da ağırlaşırsa aile hekiminize danışabilirsiniz. Evde uygulanabilecek basit tedavi yöntemleriyle hastalığı hafif atlatabilirsiniz" ifadelerini kullandı.

"Sağlık hizmetlerini doğru ve bilinçli kullanmak hepimizin sorumluluğudur"
Son olarak, vatandaşlara sağlık hizmetlerini doğru kullanma çağrısında bulunan Dr. Çelik, "Aile hekimlerimiz, sizin en yakın sağlık danışmanınızdır. Hafif rahatsızlıklar için onlara başvurun, önerilerini dinleyin. Acil servise yalnızca hayati risk taşıyan durumlarda başvurarak sağlık sistemimizin daha verimli çalışmasına katkı sağlayabilirsiniz. Aile hekiminize düzenli olarak giderek hem sağlığınızı koruyabilir hem de muhtemel hastalıkları önleyebilirsiniz. Sağlık hizmetlerini doğru ve bilinçli kullanmak hepimizin sorumluluğudur" dedi.

Görüş Bildir

blank

Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.

29 Kasım, 2024 20:07
blank
İhlas Haber A.

Bahçesinde yetişen 40 kiloluk dev kabağı motorlu testereyle kesebildi

A+ A-

Karabük’te geçtiğimiz aylarda Fahri Akbıyık bahçesinde yetiştirdiği 110 cm boyundaki 40 kiloluk dev kabağı motorlu testere ile kesebildi.
Merkeze bağlı Melise köyündeki bahçesine kabak yetiştirmek için tohum eken Fahri Akbıyık, bahçe temizliği yaptığı sırada yaprakların altında boyu 110 santimetreyi bulan 40 kiloluk kabağı görünce büyük şaşkınlık yaşamıştı.
Boş zamanlarında Melise köyünde küçük çaplı tarımla uğraşan Fahri Akbıyık, merak edip görmek isteyenler için bir aydır kabağı kesmediğini belirterek, “Nihayet kabağı kestik. İlk başta normal şekilde kesmek için zorlanınca motorlu testere ile kestik. Beklentimizi karşıladı ve rengi de çok güzel. Kabağın haber olması sonrası çok sayıda dostumuz bizden tohumluk çekirdek istedi. Onun için kabağın çekirdeklerini ayıklayarak tohumluk olarak dağıtacağız. Kabağın büyük kısmını da kent merkezindeki evimize yakın yerde bulunan huzurevindeki yaşlılarımıza kabak tatlısı olarak ikram edeceğiz” dedi.

blankNöbetçi Eczaneler

Gülşen Eczanesi
Gülşen Eczanesi
Adres

Candaroğlu Mahallesi, Hastane Caddesi, No:7 Karabük-Eflani

Telefon

(370) 461-2331

Eskipazar Eczanesi
Eskipazar Eczanesi
Adres

Merkez Mahallesi, Cami Caddesi, No:16 Eskipazar / Karabük

Telefon

(370) 818-3737

100. Yıl Eczanesi
100. Yıl Eczanesi
Adres

100.Yıl Mahallesi 1003 Caddesi, No:26-28/a Karabük

Telefon

(370) 433-4400

Ülkü Eczanesi
Ülkü Eczanesi
Adres

Şirinevler Mahallesi, Mehmet Akif Caddesi, No:1 Merkez / Karabük

Telefon

(370) 415-1350

Ateş Eczanesi
Ateş Eczanesi
Adres

Atatürk Mahallesi, Kaya Erdem Caddesi, No:33/B Safranbolu / Karabük

Telefon

(370) 725-1113

Gökçe Eczanesi
Gökçe Eczanesi
Adres

İnönü Caddesi No:2 Yenice / Karabük

Telefon

(370) 766-4455