Karabük Haber Postası Karabük Haber Postası
07 Kasım, 2024 12:42

Bugün, Karabük’ün Var Olma Gününün Yıldönümü..!

Bugün, Karabük’ün Var Olma Gününün Yıldönümü..!
A+ A-

Bugün, Karabük Halkı için büyük bir anlam taşıyan “Var Olma Günü”nün yıldönümünü kutluyoruz. 1994 yılında dönemin ekonomik zorlukları ve hükümetin aldığı radikal kararlar, Türkiye’nin en köklü sanayi kuruluşlarından biri olan Karabük Demir Çelik Fabrikaları’nın (KARDEMİR) kapatılma tehlikesiyle karşı karşıya kalmasına neden olmuştu.

1994 Yılı’nın zorlu şartlarında, dönemin hükümeti tarafından kapatılma tehlikesiyle karşı karşıya kalan Karabük Demir Çelik Fabrikaları (KARDEMİR), Karabük Halkı’nın direnişi ve dayanışması sayesinde ayakta kalmayı başardı. 5 Nisan 1994'te Başbakan Tansu Çiller'in “Ya kapatılacak ya kapatılacak” sözleriyle kapanma kararının açıklanmasının ardından, KARDEMİR'de bir dönüm noktası yaşandı.

Özellikle 1989 yılında 137 gün süren grevle zor bir sürece giren ve aşırı istihdam yükü ile yüksek maliyetler nedeniyle her yıl daha da zarar eden KARDEMİR'in kaderi, 8 Kasım 1994'te halkın büyük bir direnişi ile değişti. Çelik - İş Sendikası öncülüğünde sokaklara dökülen Karabük Halkı, öğrenci, esnaf, işçi demeden tüm şehir olarak fabrikalarına sahip çıktı. Eylemler o kadar güçlüydü ki, şehre giriş - çıkış durduruldu, çocuklar okula gönderilmedi, dükkanlar açılmadı.

Bu tarihi günün sonunda, Karabük Demir Çelik Fabrikaları kapanmaktan kurtuldu ve sembolik bir rakam olan 1 TL karşılığında Karabük Halkı’na devredildi. Bu devin yaşatılması, yalnızca Karabük için değil, Türkiye sanayisi için de büyük bir kazanım oldu. Direniş sonrası çeşitli sendika liderleri ve gazeteciler yargılanırken, eylem Türkiye genelinde ses getirdi ve KARDEMİR’in varlığı korundu.

KARDEMİR, BUGÜN TÜRK SANAYİSİNİN VAZGEÇİLMEZ BİR DEĞERİ HALİNE GELDİ

O günlerde kapanma kararı verilen KARDEMİR, bugün Türk Sanayii’nin vazgeçilmez bir değeri haline geldi. Demir yolu rayı ve ağır profil üretiminde Türkiye'nin tek milli markası olan KARDEMİR, aynı zamanda ülkenin stratejik yatırımlarından olan demir yolu teker üretimini de üstleniyor. Savunma sanayi ve yerli otomobil gibi projelere katkı sunan fabrikada, yıllık 3,5 milyon ton üretim kapasitesinin aşılması hedefleniyor. Yatırımlarını sürdürerek kendini yenileyen KARDEMİR, bugün Türkiye’nin en büyük sanayi kuruluşları arasında yer alıyor. Karabük Halkı’nın büyük direnişi ve “8 Kasım Ruhu” sayesinde ayakta kalan KARDEMİR, 30 yıl önce olduğu gibi bugün de bölge ve ülke ekonomisine katkı sağlamaya devam ediyor.

Haber videosu için TIKLAYINIZ!

Görüş Bildir

blank

Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.

29 Kasım, 2024 16:52
blank
İhlas Haber A.

Geri dönüşümde örnek okul: 4 haftada 1 ton atık topladılar

A+ A-

Samsun’da bir ilkokulda başlatılan geri dönüşüm projesi ile veliler ve öğrenciler okula atık malzemeleri getiriyor. 4 haftada 1 ton atık toplayan okul, hem bütçelerine katkı sağlıyor hem de çocuklara sıfır atık bilincini aşılıyor.
İlkadım ilçesinde bulunan Sakarya İlkokulu, yaklaşık 4 yıldır yapmış olduğu sıfır atık projesi ile örnek oluyor. Okul, her yıl ortalama 8 ile 10 ton arasında atık topluyor. Cuma günleri okula çocuklarına bırakmaya gelen veliler, yanlarında kağıt, karton, plastik gibi atıklarını da getiriyor. Getirilen atıklar Okul Aile Birliği Başkanı Çiğdem Okur Şahin koordinesinde tartılarak not ediliyor. Okuldaki her sınıfın topladığı atıklar tek tek kaydedildikten sonra en fazla atık getirenler ödüllendiriliyor. Bu sayede hem sınıflar arasında tatlı bir rekabet oluyor hem de öğrencilere sıfır atık bilinci aşılanmış oluyor.
"Asıl amacımız çocukları bilinçlendirmek"
Öğrenci velisi Tuğba Sesli, "Burada geri dönüşüm projesi ile plastiklerimizi, kartonlarımızı, kağıtlarımızı topluyoruz. Hem çocuklarımız bilinçli olsun hem de sınıflarımıza katkı olsun diye yapıyoruz. Evlerde, iş yerlerinde biriktirdiğimiz karton, plastik gibi geri dönüşebilecek bütün atıkları biriktiriyoruz. Burada her sınıfın ayrı bir alanı var. Burada sınıf sınıf ayırdık. Güzel bir rekabet oluyor. Asıl amacımız çocukları bilinçlendirmek" dedi.
Veli Nagihan Gül, "Evdeki atık plastikleri, meyve suyu kutuları, yumurta kutuları, çocukların kullanmadıkları oyuncaklar gibi geri dönüşebilecek bütün ürünleri getiriyoruz. Hem okula katkımız oluyor hem de çocuklar seviniyorlar. Okulumuz adına iyi olduğunu düşünüyorum” diye konuştu.
"Yıllık ortalama 8-10 ton atık topluyoruz”
Okul Müdürü Zekeriya Keskin ise "Geri dönüşüm projemizi yaklaşık 4 yıldır sürdürüyoruz. Öğrencilerimiz hafta içi aileleri ile biriktirdikleri geri dönüşüm malzemelerini cuma günleri okulumuza getiriyorlar. Atıkları tartıyoruz, hem sınıfını hem de ne kadar getirdiğini tespit ediyoruz. Öğrencilerimizi ödüllendiriyoruz. Bu faaliyetteki amacımız çocuklara geri dönüşüm bilincini kazandırmaktır. Dört haftada bir değerlendirme yapıyoruz. Bu dönemde 1 ton topladık. Yıllık ortalama 8-10 ton atık topluyoruz” ifadelerini kullandı.

blankNöbetçi Eczaneler

Gülşen Eczanesi
Gülşen Eczanesi
Adres

Candaroğlu Mahallesi, Hastane Caddesi, No:7 Karabük-Eflani

Telefon

(370) 461-2331

Eskipazar Eczanesi
Eskipazar Eczanesi
Adres

Merkez Mahallesi, Cami Caddesi, No:16 Eskipazar / Karabük

Telefon

(370) 818-3737

100. Yıl Eczanesi
100. Yıl Eczanesi
Adres

100.Yıl Mahallesi 1003 Caddesi, No:26-28/a Karabük

Telefon

(370) 433-4400

Ülkü Eczanesi
Ülkü Eczanesi
Adres

Şirinevler Mahallesi, Mehmet Akif Caddesi, No:1 Merkez / Karabük

Telefon

(370) 415-1350

Ateş Eczanesi
Ateş Eczanesi
Adres

Atatürk Mahallesi, Kaya Erdem Caddesi, No:33/B Safranbolu / Karabük

Telefon

(370) 725-1113

Gökçe Eczanesi
Gökçe Eczanesi
Adres

İnönü Caddesi No:2 Yenice / Karabük

Telefon

(370) 766-4455