Karabük Haber Postası Karabük Haber Postası
27 Ekim, 2024 15:36

Bilim İnsanları Zebraların Çizgilerinin Sırrını Çözdü!

Bilim İnsanları Zebraların Çizgilerinin Sırrını Çözdü!
A+ A-

Bilim insanları, zebraların neden çizgili olduğunu açıklığa kavuşturduklarını iddia etti. Yapılan son araştırmalar, bu siyah-beyaz desenlerin sadece zebraların doğadaki evrimsel mücadelesine ışık tutmakla kalmayıp, at sinekleriyle mücadelede etmek için yeni çözümler sunabileceğini belirtiyor.

Araştırmayı yürüten bilim insanları, zebraların ataları gibi tek renkli koyu tonlara sahip olduklarını, ancak evrimsel süreçte hastalık taşıyan kan emici at sineklerinden korunmak için çizgiler geliştirdiklerini belirtiyor. Özellikle Afrika gibi sineklerin yoğun olduğu bölgelerde, zebraların hayatta kalma şansını artıran bu doğal desenler, sineklerin ışığı algılama ve yansıtma biçimlerini şaşırtıyor.

Yapılan deneylerde, sineklerin farklı renkte ve desende yüzeylere olan ilgisi incelendi. Araştırmacılar tarlalara yapışkanlı farklı renk ve desenler yerleştirdi ve sineklerin bu modellere olan tepkilerini gözlemledi. Sonuçlar oldukça ilginçti: At sinekleri düz, koyu renkli modellere daha fazla ilgi gösterirken, zebranın çizgilerine benzer desenlere daha az yaklaşıyorlardı.

Bu yeni bulgular, zebraların çizgilerinin sadece kamuflaj değil, aynı zamanda sineklerden korunma amacı taşıdığını kanıtlıyor. Daha önce öne sürülen teoriler arasında, zebraların çizgilerinin sürü halinde kamuflaj sağlayarak avcıları şaşırttığı ve her zebranın çizgilerinin birbirinden farklı olduğu yer alıyordu. Ancak son bulgular, sineklerin ışığı yansıtma biçimini daha az çekici bulmasının asıl nedeni olduğunu gösteriyor. (Nur Irmak Bozpınar, Uğur Balkan)

blank

Görüş Bildir

blank

Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.

27 Ekim, 2024 15:40

Dünyanın kaynayan tek nehri: Shanay-Timpishka

Dünyanın kaynayan tek nehri: Shanay-Timpishka
A+ A-

Peru’nun Mayantuyacu bölgesinde, Amazon ormanlarının derinliklerinde sıra dışı bir doğal güzellik yer alıyor. Dünyanın bilinen tek kaynayan nehri Shanay-Timpishka, adeta büyülü bir atmosfer sunuyor.

Perulu Jeolog Andrés Ruzo tarafından keşfedilen ve 6,4 kilometre uzunlukta olan dünyanın en büyük termal akarsuyunun bazı bölgelerinde sıcaklığın 100 santigrat dereceye kadar çıktığı belirtiliyor.

Doğal sıcak su kaynaklarının genellikle volkanik faaliyetler ile bağlantılı olduğu düşüncesinin aksine Shanay-Timpishka'nın çevresinde aktif bir yanardağ bulunmuyor. Bu bölge üzerindeki ilk bilimsel araştırmaları gerçekleştiren Jeolog Andrés Ruzo, yer altındaki devasa çatlakların sıcak suyu yüzeye taşıdığını öne sürüyor.

Yerel dilde ‘güneşin ısısıyla kaynatılmış’ anlamına gelen nehir şamanlar tarafından korunuyor. Yerel halk sıcak su kaynağının ‘Suların Anası’ olarak bilinen dev yılan Yacumama'nın eseri olduğuna ve hastalıkların tedavisinde kullanılabileceğine inanıyor. (Buse Öztürk)

blank
blankNöbetçi Eczaneler

Tuğba Eczanesi
Tuğba Eczanesi
Adres

Hükümet Caddesi No:71/B Eflani / Karabük

Telefon

(370) 461-2427

Eskipazar Eczanesi
Eskipazar Eczanesi
Adres

Merkez Mahallesi, Cami Caddesi, No:16 Eskipazar / Karabük

Telefon

(370) 818-3737

Ayşe Abla Eczanesi
Ayşe Abla Eczanesi
Adres

Sırınevler Mahallesi Alpaslan Caddesi Sevım Apartmanı No:2/D Karabük

Telefon

(370) 413-2719

Derman Eczanesi
Derman Eczanesi
Adres

PTT Caddesi Havuzluhan No:25/B Karabük

Telefon

(370) 424-1955

Dila Eczanesi
Dila Eczanesi
Adres

Yeni Mahalle Kardes Kazan Caddesi Hıkmet Namal Çarşısı No:3/6 Safranbolu / Karabük

Telefon

(370) 725-5016

Deniz Eczanesi
Deniz Eczanesi
Adres

Merkez Mahallesi, Bülent Ecevit Caddesi, No:6/A Yenice / Karabük

Telefon

(370) 766-3689