Karabük Haber Postası Karabük Haber Postası

Bunu Anlamış Olmalıyız Artık

Köşe Yazıları Yayın: 24.09.2024 11:31
A+ A-
Bunu Anlamış Olmalıyız Artık

Hikâye gelişmez.

..

Hikâye, insan yeryüzüne indirildiğinden beridir aynı.

..

Hikâye aynı acıdır, aynı mutluluktur, aynı hüzündür.

..

Hikâye her dilde aynıdır.

..

Hikâye aynı Leyla ve aynı Juliet’tir.

..

Hikâye bütün derelerin dibinde ve bütün dağların zirvesinde aynıdır.

..

Hikâye geliştirilemez.

..

Eğer anlatılabiliyorsa, bütün hikâyeler yazılmayabilir de.

..

Bütün hikâyeler yaşanmamış zannedilebilir.

..

Hikâyeler ezberlenebilir fakat ezberletilebilir de.

..

Hikâyeler unutulabilir fakat unutturulabilir de.

..

Hikâye geliştirilmez.

..

Hikâyeler klonlanabilir fakat klonlananlar yaşama tutunamazlar.

..

Hikâyeler insanlar içindir ve fakat insanlar da hikâyeler içindir.

..

Hikâye gelişmez fakat hikâyeyi nasıl anlattığımız gelişir. ‘Nasıl anlatmak’ ne demek? Leyla’yı Juliet yapmak değil elbette. Veya baltayı tabanca…

 

Postmodern roman, hikâyenin gelişmeyeceğini, geliştirilemeyeceğini söyler. Bu yüzden postmodern roman yazarı, hikâyenin nasıl anlatılacağı üzerine düşünür, çalışır, çabalar. Ölüm hep aynı hikâyedir. Yaşamak hep aynı… Bir insanın kalp kriziyle mi yoksa uçurumdan düşerek mi öldüğü hep aynı hikâyedir. Oysa hikâyenin nasıl anlatılacağı önemlidir. Kalp krizini, uçurumdan düşmeye çevirmek ‘nasıl anlatılacağını’ düşünmüş olmak değildir. Hayatın içinde hayatlar yaşamayız değil mi? Ahmet olarak uyanıp Mehmet olarak ölmeyiz mesela. Kulaklarımızla yemek yemeyiz. Kollarımızı çırparak uçamayız. Ve evet, uçmak hep aynı hikâyedir. Uçmak geliştirilemez. Kollarını çırparak göğe doğru yükselen insanlar görmeyiz. Ağlayan insanlar görürüz fakat ağladıkları için bir yerleri su altında bırakamazlar. İnsanlar konuşur ve konuştukça yorulurlar. Yazdıkça tükenirler. Çoğu zaman insanlar, hikâyeleri dinlemezler. Hikâyeler geliştirilemezler. Bunu anlamış olmalıyız artık.

 

Tugay Kaban

Görüş Bildir

Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.

KBÜ’den Batarya Teknolojilerinde Yerlileşme Hamlesi

Karabük Yayın: 24.09.2024 11:34
A+ A-
KBÜ’den Batarya Teknolojilerinde Yerlileşme Hamlesi

Karabük Üniversitesi’nde yeni projelerin hayata geçirilmesi adına sürdürülen iş birliği çalışmaları devam ediyor.

Sivas Bilim ve Teknoloji Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mehmet Kul ile Karabük Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Fatih Kırışık arasında geçen ay yapılan akademik iş birliği protokolü kapsamında Sivas Bilim ve Teknoloji Üniversitesi’nin batarya teknolojileri alanındaki çalışmalarını yerinde görmek üzere Karabük Üniversitesi’nden Batarya Çalışma Takımı, Sivas Bilim ve Teknoloji Üniversitesini ziyaret etti.

Sivas Bilim ve Teknoloji Üniversitesi’ne yapılan ziyarete, Karabük Üniversitesi’nden Prof. Dr. Selami Sağiroğlu, Doç. Dr. Nurettin Eltuğral, Doç. Dr. Satiye Korkmaz, Dr. Öğr. Üyesi Batıkan Erdem Demir, Dr. Öğr. Üyesi Enes Özkök, Dr. Öğr. Üyesi Turgut Sönmez ve Badegül Tunçay katıldı.

Gerçekleşen teknik ziyaret sırasında batarya üretim ve test laboratuarları, yapay zeka ve robotik laboratuarı, ileri seramikler araştırma ve geliştirme laboratuarı ve optik araştırma laboratuarı gibi çeşitli alanlarda incelemelerde bulunuldu.

Ziyaret esnasında, Sivas BTÜ batarya araştırma grubundan Prof. Dr. Emre Biçer ve Arş. Gör. Merve Gençtürk ile gerçekleştirilen toplantıda, iki üniversite arasında batarya teknolojileri alanındaki iş birliği potansiyelleri ve sektördeki gelişmeler ele alındı. Ardından, Sivas BTÜ bünyesindeki laboratuarlar incelendi ve yapılan çalışmalar tanıtıldı.

Toplantı sonrasında Karabük Üniversitesi ve Sivas BTÜ arasında iş birliğini artırma amacıyla, 2024 yılı Kasım Ayı’nda Sivas BTÜ Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Emre Biçer tarafından Karabük Üniversitesi’nde bir seminer verilmesi planlanıyor.

Karabük Üniversitesi Rektörü Prof Dr Fatih Kırışık, “Sivas Bilim ve Teknoloji Üniversitesini geçen ay ziyaret ettiğimizde bu üniversitemizin çok büyük bir teknoloji merkezi haline geldiğini gördük. 3 saat boyunca laboratuarları gezdiğimiz halde yine de laboratuarların sadece bir kısmını inceleyebildik. Sivas Bilim ve Teknoloji Üniversitesi, laboratuar sayısı ve laboratuar ekipmanları açısından çok gelişmiş bir üniversite. Laboratuarlarda bulunan pek çok makine dünyada bir kaç tane olan cihazlardan. Böyle gelişmiş bir üniversitemizin ülkemizde bulunmasından dolayı gurur duydum. Sivas Bilim ve Teknoloji Üniversitesi Rektörümüz Prof. Dr. Mehmet Kul Hocamızı böyle bir teknoloji üssünü kurmakta gösterdiği gayret ve üstün başarısı nedeniyle tebrik ediyorum. Sayın Rektörümüzle yaptığımız iş birliği protokolleri ile SBTÜ ve KBÜ olarak güçlerimizi birleştirme, birlikte gelişme, ortak projeler yapma kararı aldık. Bu kapsamda ilk iş birliği adımı olarak batarya çalışma takımımızı SBTÜ teknolojik olanaklarını yerinde incelemek ve iş birliği olanaklarını oluşturmak üzere SBTÜ’ne gönderdik. Batarya Çalışma Takımı hocalarımız ziyaretlerinin çok başarılı geçtiğini ifade ettiler. Karabük Üniversitesi mühendislik alanında büyük bir atılım içerisinde. Mühendislik Fakültemiz son 1 yıl içerisinde 11 basamak yükselerek Türkiye’de 24. sıradan 13. sıraya yükseldi. Bu büyük başarıyı diğer üniversitelerle de paylaşmak ve geliştirmek istiyoruz. Büyük projeler yapmak için büyük iş birliği ağları kuruyoruz.” şeklinde konuştu.

 

Nöbetçi Eczaneler

Gülşen Eczanesi
Gülşen Eczanesi
Adres

Candaroğlu Mahallesi, Hastane Caddesi, No:7 Karabük-Eflani

Telefon

(370) 461-2331

Mutlu Eczanesi
Mutlu Eczanesi
Adres

Orta Sokak No:7/B Eskipazar / Karabük

Telefon

(370) 818-1124

Asuman Eczanesi
Asuman Eczanesi
Adres

Fevzi Fırat Caddesi, No:51/A Merkez / Karabük

Telefon

(370) 413-1373

Beşbinevler Eczanesi
Beşbinevler Eczanesi
Adres

Beşbinevler 75. Yıl Mahallesi, 70. Sokak No:39 Merkez / Karabük

Telefon

(370) 433-1527

Dilek Eczanesi
Dilek Eczanesi
Adres

Esentepe Mahallesi, İncekaya Caddesi, Sultan Çayırı Evleri No:78/B Safranbolu / Karabük

Telefon

(370) 712-5434

Gökçe Eczanesi
Gökçe Eczanesi
Adres

İnönü Caddesi No:2 Yenice / Karabük

Telefon

(370) 766-4455