Safranbolu Türker İnanoğlu İletişim Fakültesi tarafından düzenlenen "Yerel Medya Buluşmaları 2" paneli gerçekleştirildi.
Karabük Üniversitesi Türker İnanoğlu İletişim Fakültesi tarafından bu yıl ikincisi gerçekleştirilen "Yerel Medya Buluşmaları" paneli, Safranbolu Prof. Dr. Sadettin Ökten Konferans Salonu'nda yapıldı. "Yerel Medyada Dönüşüm: Potansiyel, İmkânlar ve Sınırlılıklar" başlığıyla düzenlenen etkinlik, yerel medya temsilcileri, akademisyenler ve öğrencileri bir araya getirdi.
Panel, Safranbolu Türker İnanoğlu İletişim Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Fatih Bayram ve Karabük Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Fatih Kırışık’ın açılış konuşmalarıyla başladı. Moderatörlüğünü Türker İnanoğlu İletişim Fakültesi Dekan Yardımcısı Prof. Dr. Mustafa İnce’nin yaptığı panelde, Karabük Birlik Medya Temsilcisi İsmail Akça ve Safranbolu Birlik Haber Temsilcisi Mustafa Özyurt konuşmacı olarak yer aldı. Etkinliğe Safranbolu Kaymakamı Şaban Arda Yazıcı, yerel basın mensupları ve çok sayıda öğrenci katılım gösterdi. Katılımcılar, yerel medyanın değişen dinamikleri, dijitalleşme ile birlikte ortaya çıkan fırsatlar ve karşılaşılan zorluklar üzerinde kapsamlı bir değerlendirme yaptı.
Yerel medya ile akademi dünyası arasında bir köprü oluşturmayı hedefleyen panelde sektörün geleceğine dair önemli mesajlar verildi. Özyurt ve Akça yerel basının yaşadığı ekonomik sıkıntılara dikkat çekerek, gazetelerin birleşmesinin zorunlu hale geldiğini ve geçirdikleri süreçleri anlattı. Akça, "2022 yılında Karabük Merkez de 7 olan gazete sayısı 2’ye düştü. Gazete sahipleri aynı zamanda şirket ortakları olarak bulunuyor. Şu andaki durum, geçmişte yaşadığımız ekonomik şartlara nazaran daha iyi ve daha olumlu." şeklinde konuştu.
Özyurt ise, "Karabük’te 7, Safranbolu’da 3, Yenice’de 2 olmak üzere toplam 12 tane gazete vardı. 12 gazetenin yaşaması mümkün değildi. Yanımızda çalışanlara tam para vermiyorduk. Basın İlan Kurumu bu işi çok daha ciddiye aldı. Sizin bu ekonomide ayakta durmanız mümkün değil birleşmek zorundasınız dedi ve Safranbolu’daki 3 gazete 1’e, Karabük’teki 7 gazete ise 2’ye düştü. Şu anda Yenice de 2 gazete hala devam ediyor.” diyerek basına destek çağrısında bulundu.
“Kaleminizi satmayın!”
Konuşmasında tarafsız ve doğru haber vurgusu yapan İsmail Akça, internetin haberciliğe kattığı hızdan bahsetti. İnternetin yerel basının sınırlarını aşmasına ve çok seslilik yaratmasına nasıl katkı sağladığını vurguladı. Özellikle internetin tıklanma odaklı doğasına dikkat çeken Akça, yazılı basının bir belge niteliği taşıdığını, ancak internet ortamındaki clickbait başlıklarının bu anlayışla çeliştiğini ifade etti. Akça, öğrencilere seslenerek, “Lütfen kaleminizi satmayın. Bildiğiniz doğruları, yaşadığınız şehre fayda sağlayabilecek her şeyi haber yapın, ama kaleminizi satmayın.” dedi.
Sözlerinin devamında İsmail Akça, yapay zekânın yerel medyaya entegrasyonunun nasıl olacağına dair değerlendirmelerde bulundu. Yapay zekanın, haber üretimi, veri analizi, içerik dağıtımı ve okur ilişkileri gibi birçok alanda yerel medyanın işleyişini değiştirebileceğine dikkat çekti.
Panelin sonunda katılımcılar, öğrencilerin sorularını yanıtladı. Ardından, Rektörü Kırışık, İsmail Akça ve Mustafa Özyurt’a katkılarından dolayı teşekkür ederek, teşekkür belgelerini takdim etti.