Karabük Haber Postası Karabük Haber Postası

Karabük Kent Vizyonu Çalıştaş Raporu Açıklandı

Manşet Yayın: 09.09.2024 12:21
Karabük Kent Vizyonu Çalıştaş Raporu Açıklandı

Karabük Ticaret ve Sanayi Odası (KTSO) ev sahipliğinde 6 Haziran tarihinde gerçekleştirilen “Karabük Kent Vizyonu 2037” çalıştayının sonuç raporu yayımlandı. Çalıştay, Karabük’ün sosyal, ekonomik, kültürel, eğitim, çevre, kentleşme, ulaşım ve turizm alanlarında kalkınmasını sağlayacak stratejiler belirlemek amacıyla düzenlenmişti.

KTSO Başkanı Fatih Çapraz, çalıştayın düzenlenmesinde katkı sunan Karabük Valisi Mustafa Yavuz başta olmak üzere il protokolü, iş insanları, siyasi parti temsilcileri, sivil toplum kuruluşlarının temsilcileri, kurum müdürleri ve basın mensuplarına teşekkür etti. Çapraz, çalıştay raporunun Karabük Üniversitesi’nden Prof. Dr. Taşkın Deniz ve üniversitenin değerli akademisyenleri tarafından hazırlanarak kamuoyuna sunulduğunu belirtti.

KTSO Başkanı Fatih Çapraz, çalıştayın akademik danışmanlığını üstlenen Prof. Dr. Taşkın Deniz ve diğer akademisyenlere teşekkür ederek, raporun şehrin geleceği için önemli bir yol haritası oluşturduğunu ifade etti.

Yayımlanan Çalıştay Raporu şu şekilde

“Tüm ülkelerde olduğu üzere Türkiye’de de içinde bulundukları dönüşüm sürecinde yenikent modellerinin kurgulanması amacı ile kentlerin geleceğine yönelik çalışmalar gerçekleştirilmektedir. Bu çalışmaların temel hedefi; birbirine benzemeyen, doğal ve kültürel varlıkları ile farklılıkları bünyesinde barındıran, yaşayan toplumsal hafızaya sahip, yerel ve bölgesel dinamikleri ile kimlik kazanmış kentler oluşturmaktır.

Kentlerin geleceğinin yeniden kurgulanması sürecinde emeğin kenti Karabük’ün 100. yılında sosyal, ekonomik, kültürel, eğitim, çevre, kentleşme, sağlık, ulaşım, turizm konularında ulaşmak istediği vizyonu ortaya koymak amacıyla Karabük Ticaret ve Sanayi Odası ev sahipliğinde 05-06/06/2024 tarihlerinde Karabük Ticaret ve Sanayi Odası Meclis Toplantı Salonu ve Karabük İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü Toplantı Salonu’nda “KARABÜK KENT VİZYONU 2037″ adlı çalıştay düzenlenmiştir. Çalıştay kapsamında tüm iç paydaşlar ve dış paydaşlar ile iletişime geçilmiştir.Çalıştayda cevabı aranan sorular: Nereye gitmek istiyoruz? Nasıl gidebiliriz? olmuştur. Cevaplar doğrultusunda Karabük’ün mevcut dinamiklerine dayalı gelişimlerinin ötesine geçilmesi amacıylavizyon belirlenmesi gerçekleştirilecektir.

Karabük kent vizyonu belirlenirken kent kurgusu olarak insan odaklı kentsel gelişme, kentsel gelişmeye bağlı kurumsal ve kültürel dönüşüm, yerel ekonominin canlandırılması, çevre ve kültür değerlerinin korunması,entegrealtyapı ve üst yapı sistemi, bireysel sorumluluk ve ortak hesap verebilirlik kapsamında “Önce Karabük” – “Ben Değil Biz” düşüncelerine dayalı yerel yönetim – özel sektör – sivil toplum kuruluşları iş birliğinin etkin olduğu yönetişim odaklı kalkınmış bir Karabük hedeflenmiştir.

Kent vizyonunun belirlenmesinde vizyonun gelecek odaklı, dinamik, esnek, toplumsal, iş birlikçi, uzlaşmacı, apolitik ve nitelik temelli olmasına özen gösterilecektir.

Karabük Kent Vizyonu 2037 Çalıştayı’nda;

Aile ve Sosyal Hizmetler

Basın ve Yayın

Çalışma ve Sosyal Güvenlik

Çevre, Şehircilik, İklim Değişikliği, Afet ve Acil Durum

Eğitim

Ekonomi

Gençlik ve Spor

Kültür ve Turizm

Sağlık

Sivil Toplum Kuruluşları

Tarım ve Orman

Ulaşım

konuları ele alınmıştır.

05/06/2024 tarihinde Karabük Ticaret ve Sanayi Odası Meclis Toplantı Salonu’nda                        iç paydaşlara yönelik düzenlenen oturuma Karabük Ticaret ve Sanayi Odası Yönetim Kurulu, Meclis Üyeleri, Meslek Komiteleri ve Görevli Personellerin katılımı sağlamıştır. Çalıştayın bu oturumunda iç paydaşlar kent vizyonuna ilişkin görüşlerini belirtmiştir. Oturum Karabük Ticaret ve Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Kemal KARADENİZ başkanlığında ve Karabük Ticaret ve Sanayi Odası Akademik Danışmanı Prof. Dr. Taşkın DENİZ moderatörlüğünde gerçekleşmiştir.

06/06/2024 tarihinde Karabük İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü Toplantı Salonu’nda                        dış paydaşlara yönelik düzenlenen oturuma Karabük Ticaret ve Sanayi Odası Yönetim Kurulu, Meclis Üyeleri, Meslek Komiteleri, Karabük Valiliği, Karabük Milletvekilleri, Karabük Belediye Başkanlığı, Karabük Cumhuriyet Başsavcılığı, Karabük Üniversitesi Rektörlüğü, Karabük İl Garnizon Komutanlığı, Karabük İl Emniyet Müdürlüğü, İlçe Belediye Başkanlıkları, Valiliğe bağlı müdürlüklerin temsilcileri, STK’lar, basın temsilcileri katılım sağlamıştır. Çalıştayın bu oturumunda dış paydaşlar kent vizyonuna ilişkin görüşlerini belirtmiştir. Karabük Valisi Sayın Mustafa YAVUZ’un açılış konuşması ile başlayan oturum Karabük Ticaret ve Sanayi Odası Akademik Danışmanı Prof. Dr. Taşkın DENİZ moderatörlüğünde gerçekleşmiştir.

Karabük Kent Vizyonu 2037 Çalıştayı’nda ele alınan konulara ilişkin görüşler ve öneriler aşağıda sunulmuştur.

İÇ PAYDAŞ ÇALIŞTAYINDA İFADE EDİLEN GÖRÜŞLER VE ÖNERİLER

05.06.2024 tarihli iç paydaş çalıştayında paydaşlar tarafından dile getirilen görüş ve öneriler aşağıdaki şekildedir.

1) Karabüklü yatırımcıların kazançlarını Karabük’te değil diğer illerde yatırıma dönüştürmesi, Karabük ekonomisi açısından gelişmenin önünde önemli bir engeldir. Bu durumun en önemli sebepleri;

* Bu konuda görüşmeler yaparak yatırımcıların gitmesine engel olabilecek şehrin hamisi / eşrafının bulunmaması,

* Hammadde ürünlerini katma değeri yüksek ürünlere dönüştürecek işletmelerin bulunmaması,

* Karabük’ün yatırım teşviklerinden istenilen ölçüde yararlanamaması ve bu nedenle yatırım teşviki bulunan illere kaymanın olması. Bu konuda Karabük’ü temsil noktasında bulunanların Ankara’da yatırım teşvikleri konusunda daha aktif olmaları böylece yatırımcıların önünün açılması gerekmektedir.

2) Karabük’te emekli nüfusun fazla olması, hane başı ortalama aylık kazanç miktarının düşük olmasına ve işletmelerin yatırım amacı ile harcamalarını il dışına yönlendirmesine bağlı olarak piyasada dolaşan likidite miktarının az olması. Bu sıkıntıyı aşmanın yollarından biri geçim ücreti haline gelen asgari ücretten daha fazla maaş ödemesi yapılması ve böylece hane harcamalarının artmasıdır.

3) Karabük’e yatırımcı gelmemesinin en önemli sebeplerinden biri, yatırımcılara orta ölçekli yatırım sahaları/ binaları bulamamasıdır. Bu sebeple orta ölçekli tesislerin bulunduğu sanayi bölgesi hazır hale getirmelidir.

4)  Kamu, özel sektör, yerel yönetim ve STK iş birliğinin sürdürülebilir şekilde işlememesi sebebi ile girişimlerin yarıda kalması. Bu sorunun aşılması için paydaşlar arası iletişimin geliştirilmesi gerekmektedir.

5) Doğal turizm varlıkları ve olanakları sebebi ile Karabük’te spor turizmi ön plana çıkarılmalıdır.

6) Karabük’te “ben” değil “biz” odaklı iş birliklerinin oluşturulmaması sebebi işletmelerin aile işletmesi şeklinde kalması, ulusal ya da uluslararası düzeyde işletme birlikteliklerinin ya da iş birliklerinin gerçekleştirilmemesi Karabük ekonomisini dar alanda tutmaktadır.

7) Yenice’de Orman İhtisas Sanayi Bölgesi kurulmalıdır. Aksi takdirde hammadde satıp işlenmiş madde alan bir sanayi olarak kalınacaktır.”

 

 

 

Görüş Bildir

Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.

Bolu’da 50 bine yakın öğrenci ders başı yaptı

Bolu Yayın: 09.09.2024 12:22
İhlas Haber Ajansı
Bolu’da 50 bine yakın öğrenci ders başı yaptı

Bolu’da, 2024-2025 eğitim döneminde ilkokul, ortaokul ve liselerde ilk ders zilinin çalmasıyla birlikte 45 bin 720 öğrenci eğitime başladı.

Bolu’da 2024-2025 eğitim öğretim yılı başladı. Tunceli’de şehit düşen 4 asker için Bolu’daki tüm okullarda saygı duruşunda bulunuldu. Saygı duruşunun ardından İstiklal Marşı okuyan öğrenciler ders başı yaptı. Okulların açılmasıyla birlikte sabah saatlerinde şehir içi trafiği zaman zaman durma noktasına geldi. Bolu İl Emniyet Müdürlüğü’ne bağlı bütün şubeler, okul önlerinde önlemlerini aldı. Bu çerçevede Bolu’da ilkokul, ortaokul ve liselerde 45 bin 720 öğrenci ders başı yaptı.

“Başarılı ve huzur dolu bir eğitim-öğretim yılı diliyorum”

Öğrencilerin başarı dolu bir yıl geçirmelerini dileyen Bolu Valisi Erkan Kılıç, “Yeni bir eğitim-öğretim yılına daha başlamanın heyecanını ve gururunu hep birlikte yaşıyoruz. 2024-2025 Eğitim-Öğretim Yılı’nın ülkemize, ilimize ve tüm eğitim camiamıza hayırlı olmasını diliyorum. Eğitim, bir milletin geleceğini inşa eden en önemli unsurdur. Bu bilinçle, Bolu’muzdaki eğitim standartlarını en üst seviyeye çıkarmak, çocuklarımızı ve gençlerimizi geleceğe en iyi şekilde hazırlamak için var gücümüzle çalışıyoruz. Okullarımızın fiziki şartlarını iyileştirmek, eğitim kalitesini artırmak ve öğretmenlerimizin mesleki gelişimlerini desteklemek amacıyla pek çok proje hayata geçirilmiştir. Bu çabalarımızın karşılığını alacağımıza ve çocuklarımızın başarılarını gururla izlemeye devam edeceğimize yürekten inanıyorum. Ülkemizin bilim, teknoloji, sanat ve spor alanlarında geldiği noktayı daha ileriye taşımak, sizin her daim kendinize güvenmeniz ve kararlılıkla çalışmanıza bağlıdır. Yarınlarımızın teminatı olan sizlerden, araştıran ve sorgulayan olmanızı ve hedeflerinizin peşinden yılmadan, yorulmadan gitmenizi istiyorum. Bu duygularla, tüm öğretmenlerimize, öğrencilerimize ve velilerimize sağlıklı, başarılı ve huzur dolu bir eğitim-öğretim yılı diliyorum” dedi.

Nöbetçi Eczaneler

Gülşen Eczanesi
Gülşen Eczanesi
Adres

Candaroğlu Mahallesi, Hastane Caddesi, No:7 Karabük-Eflani

Telefon

(370) 461-2331

Mutlu Eczanesi
Mutlu Eczanesi
Adres

Orta Sokak No:7/B Eskipazar / Karabük

Telefon

(370) 818-1124

Asuman Eczanesi
Asuman Eczanesi
Adres

Fevzi Fırat Caddesi, No:51/A Merkez / Karabük

Telefon

(370) 413-1373

Beşbinevler Eczanesi
Beşbinevler Eczanesi
Adres

Beşbinevler 75. Yıl Mahallesi, 70. Sokak No:39 Merkez / Karabük

Telefon

(370) 433-1527

Dilek Eczanesi
Dilek Eczanesi
Adres

Esentepe Mahallesi, İncekaya Caddesi, Sultan Çayırı Evleri No:78/B Safranbolu / Karabük

Telefon

(370) 712-5434

Gökçe Eczanesi
Gökçe Eczanesi
Adres

İnönü Caddesi No:2 Yenice / Karabük

Telefon

(370) 766-4455