Ihlas Haber Ajansı tarafından
13 Ağustos, 2024 00:30 tarihinde yayınlandı
A+ A-
Okuma Süresi: 2dk
Yorum Sayısı: 0

“Veni, Vidi, Vici” ile Tokat’ın gücü Teknofest’te sergilenecek

Tokat’ın Zile ilçesinde ki öğrencilerin yarışma heyecanı başladı. TEKNOFEST’te boy gösterecek olan elektrikli araç, yarışmada enerji verimliliği ile derece yapmayı hedefliyor.
Türkiye’nin ilk ve tek havacılık, uzay ve teknoloji fuarı olan TEKNOFEST’te sergilenmek üzere, Zile Mesleki Eğitim Merkezi ve Zile Dinçerler 75. Yıl Anadolu Lisesi öğretmen ve öğrencileri, tamamen yerli imkanlarla geliştirip ürettikleri “Veni, Vidi, Vici” adlı elektrikli araç ile Teknofest 2024’te boy göstermeye hazırlanıyor. Çevre dostu ve güneş panelleriyle kendini şarj edebilen bu otomobil, enerji verimliliği konusunda oldukça iddialı. Proje hakkında bilgi veren Milli Eğitim Arge Öğretmeni Ali Rıza Doğan, aracın adını “Veni, Vidi, Vici” koyduklarını belirterek, “Aracımız bu yıl Teknofest 2024 Elektrikli Araç Yarışları’na katılacak. 8 aylık bir çalışma sürecinin ürünü olan aracımız, 6 kişilik bir öğrenci grubunun katkılarıyla tasarlandı ve finalist olarak yarışmaya kabul edildi. Aracın yüzde 90’lık kısmı tamamen yerli olarak üretildi” dedi.

"Zile şartlarında yerli olarak ürettik"
Milli Eğitim Arge Öğretmeni Ali Rıza Doğan, aracın yüzde 90’lık kısmının yerli olduğunu belirterek, “Aracımız bu yıl 2024 Teknofest elektrikli araçlar yarışmasına katılacak. Aracımız, yaklaşık 8 aylık bir çalışmanın ürünüdür. 6 kişilik bir öğrenci grubu ile aracın tasarımını gerçekleştirdik. 2024 Teknofest elektrikli araçlar yarışına finalist olarak kaldık. Aracımızın yüzde 90’lık kısmını yerli olarak ürettik. Batarya yönetim sistemi, batarya paketi, elektronik diferansiyel, araç kontrol sistemi, şarj sistemi ve izolasyon sistemi araçta bulunuyor. Bu özelliklerin tümünü Zile şartlarında yerli olarak ürettik. Aracımız hem yerli üretim ödülüne aday hem de enerji tüketimi ödülüne aday. Aracımız 6 kilometrede 110 watt yaktığını gördük. Geçen yılki ödül alan aracın 6 kilometrede 130 watt yakıyorken bizim ki yaklaşık 110 watt yakıyor. Aracımızın yaklaşık 300 bin lira civarında bir maliyeti oldu. Aracımız yaklaşık 90 kilometre hıza çıkabilmektedir. Teknofestin konsepti enerji verimliliği üzerine olduğu için biz de aracı bunun üzerine yaptık. Biz yarışmada 40 kilometre ile gideceğiz. Pilimizin kapasitesi 40 amper saattir. Bu da demek oluyor ki bu pil gücü ile 100 kilometreye yakın mesafe gidilebiliyor. ‘Veni,Vidi,Vici’ aracımız 2 okulun çalışması ile yapıldı. Bu takım Zile Meslek Eğitim Merkezi ve Zile 75. Anadolu Lisesi öğrencileri ile oluşturuldu” dedi.

blank
Haber Merkezi tarafından
08 Nisan, 2025 14:53 tarihinde yayınlandı
A+ A-
Okuma Süresi: 1dk
Yorum Sayısı: 0

KBÜ Senatosu, Üniversitenin Yükselen Başarı Grafiğini Değerlendirdi

Karabük Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Fatih Kırışık başkanlığında düzenlenen Nisan ayı Senato Toplantısı’nda Karabük Üniversitesinin akademik ve bilimsel başarıları ile 2025 hedefleri ele alındı. Rektör Kırışık, üniversitenin başarısının her geçen gün ivme kazandığını vurguladı.

Karabük Üniversitesi (KBÜ) Nisan ayı senato toplantısı, Rektör Prof. Dr. Fatih Kırışık başkanlığında Senato Toplantı Odası’nda gerçekleştirildi. Toplantıya, Rektör Yardımcıları Prof. Dr. Hasan Solmaz, Prof. Dr. İsmail Rakıp Karaş ve Prof. Dr. Elif Çepni ile Genel Sekreter Lütfü Köm ve diğer senato üyeleri katıldı.
Toplantıda konuşan Rektör Prof. Dr. Fatih Kırışık, Karabük Üniversitesinin son dönemde akademik, bilimsel ve uluslararası alanda elde ettiği başarıları değerlendirdi. Rektör Kırışık, "Karabük Üniversitesi olarak; nitelikli eğitim, üst düzey araştırma kapasitesi, uluslararası ilişkiler ve toplumla bütünleşme misyonuyla Türkiye’nin ve dünyanın önde gelen yükseköğretim kurumları arasında yer alma hedefimize kararlılıkla ilerliyoruz. Üniversitemizin yarınlarını, bugünden inşa ediyoruz" ifadelerini kullandı.

Rektör Prof. Dr. Fatih Kırışık, özellikle YÖK raporlarında ilk 20 üniversite arasında yer alma başarısı, TÜBİTAK 1001 ve Erasmus+ projelerindeki artış ve nitelikli dergi indekslerindeki yayın görünürlüğü gibi göstergelerin, Karabük Üniversitesinin yükselen başarı grafiğini ortaya koyduğunu belirtti.

Senato üyeleriyle paylaşılan aylık sunumda araştırma ve geliştirme projeleri, ulusal ve uluslararası akademik iş birlikleri, bilim merkezli yaklaşım, dijitalleşme stratejileri, yeşil kampüs uygulamaları ve uluslararasılaşma gibi konular ön plana çıktı.

Ayrıca, üniversitenin 2024 yılı YÖK İzleme ve Değerlendirme Raporları’nda üst sıralarda yer alması, TÜBİTAK projelerindeki artış ve sanayi iş birliklerindeki gelişmeler detaylı şekilde ele alındı.
Toplantının devamında senato üyeleri, Karabük Üniversitesinin gelecek hedeflerine ilişkin görüş, öneri ve katkılarını paylaştı.

Yorum Yaz

Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.

Bu web sitesinde en iyi deneyimi yaşamanızı sağlamak için çerezler kullanılmaktadır. Detaylar için Gizlilik Politikamızı inceleyebilirsiniz.