Karabük Haber Postası Karabük Haber Postası

İstanbul ile Ankara arasındaki köprü il afetlere hazır

Dünya 05.07.2024 12:45
İhlas Haber Ajansı
A+ A-
İstanbul ile Ankara arasındaki köprü il afetlere hazır

Yaz yağmurlarıyla birlikte geçtiğimiz yıl birçok noktada sel ve su baskını gören Bolu’da Valilik koordinesinde tüm önlemler alındı. Bolu Valisi Erkan Kılıç, “Konuları hassas şekilde takip ediyoruz, takip edeceğiz. Bolu’da meydana gelen olaylar diğer şehirleri de etkiliyor. Bizler özellikle Ankara, İstanbul arasında önemli ulaşım akslarının olduğu bir yerdeyiz. Dolayısıyla bizim bunu da düşünerek görevimizi tam anlamıyla yerine getirmemiz son derece önemli” dedi.

Bolu Valiliği koordinesinde “Hidrometeorolojik Olaylara Yönelik Alınacak Tedbirler Toplantısı” tüm kurumların katılımıyla 112 Acil Çağrı Merkezi toplantı salonunda gerçekleştirildi. 2023 yılında yaz yağmurlarıyla birlikte Bolu’nun birçok noktasında sel ve su baskınları yaşanmıştı. Türkiye’nin en önemli geçiş noktalarından biri olan TEM Otoyolu’nun Bolu Dağı Tüneli geçişinde aşırı yağışlar nedeniyle heyelan meydana gelerek ulaşımın aksamasına sebep olmuştu.

İstanbul ile Ankara arasında köprü görevi gören Bolu’da Valilik tarafından aşırı yağışlara karşı tüm önlemlerin alındığını Bolu Valisi Erkan Kılıç açıkladı.

“Bunlarla ilgili de tedbirler alındı”

Sel ve su baskınlarına karşı gerekli çalışmaların yapıldığını açıklayan Bolu Valisi Erkan Kılıç, “İl genelinde zaman zaman su basmaları meydana geliyor. Bunları önleme noktasında da çalışmalar yapılıyordu. Burada da gelinen nokta itibariyle bir değerlendirme yapacağız. Son yıllarda özellikle Mengen ilçesinde Eskipazar’dan Mengen’e doğru bulunan Mengen Çayı’nda taşkın oluyor. Tabii sağında solunda bu çayın yerleşim alanları var. Bunların heyelan durumunda olumsuz etkilenme için de çalışmaların yapılması gerekiyor. Devlet Su İşleri, Karayolları ciddi anlamda o bölgede hem dere yataklarının temizlenmesi, hem oradaki taşkına olumsuz zarar vermemesi için çevreye tahkimat, duvar, köprü, farklı altyapı çalışmalarını da gerçekleştirmiş oldu. Bu çalışmalar da devam ediyor. Bir taraftan da bizim afetlerde aşırı yağışlarda daha doğrusu olumsuz etkilenen yerlerden bir tanesi de il merkezi. İl merkezinde Paşaköy Mahallesi civarında özellikle Gücük deresinin taşmasıyla beraber son iki yılda su baskınları meydana geldi. Bunlarla ilgili de tedbirler alındı. Altyapı çalışmaları gerçekleştirildi. Büyüksu deresinde yine aynı şekilde dere yatağında genişletme ve temizleme çalışmaları yapıldı. Şu an itibariyle çalışmalarımız bu konularla ilgili olarak aynı zamanda devam ediyor” dedi.

“Burada meydana gelen olaylar biliyorsunuz diğer şehirleri de etkiliyor”

Yoğun yağışlara karşı tüm ekiplerin hazırlıklı olduğunu dile getiren Vali Erkan Kılıç, “Meteorolojik veriler de bugün de yağış gösteriyor dün akşam da bir yağış yağdı ama çok şükür herhangi bir olumsuz durum olmadı. Bunları biz yakından takip ediyoruz. Personel, araç gereç yönünden hangi bölgelerde kim hangi afet durumunda ne yapacağına ilişkin olarak da Valilik koordinesinde bunlarla ilgili olarak da bütün birimlere gerekli bilgilendirme talimatlandırma yapıldı. Konuları hassas bir şekilde takip ediyoruz, takip edeceğiz. Sadece Bolu ilimiz değil burada meydana gelen olaylar biliyorsunuz diğer şehirleri de etkiliyor. Bizler özellikle Ankara, İstanbul arasında önemli ulaşım akslarının olduğu bir yerdeyiz. Dolayısıyla bizim bunu da düşünerek görevimizi tam anlamıyla yerine getirmemiz son derece önemli” diye konuştu.

“Hangi binanın depremden yıkılıp yıkılmayacağını artık herkes biliyor”

Fay hattı üzerinde bulunan Bolu için kentsel dönüşüm çalışmaları yapılması gerektiğini ifade eden Vali Kılıç, “Belediyelerin daha hassasiyetle, daha ciddi yaklaşması hatta bir eylem ve çalışma planı yapıp buna göre mahalle mahalle, sokak sokak hangi binalarda risk varsa burada vatandaşlarla beraber bu konuyu görüşüp çözmesi son derece önemli. Çünkü geçmişte yaşadığımız deneyimler ortada. Hangi binanın depremden yıkılıp yıkılmayacağını artık herkes biliyor. Onun için böyle binalarımız olabilir. Vatandaşlardan da zaman zaman bizlere talepler geliyor. Ama burada asıl sorun tabii ki o kişi bu gayrimenkulün sahibi olduğu için bunun yapılması, güçlendirilmesi öncelikle tabii vatandaşın görevi sorumluluğu ama bu hepimiz de bunun farkındayız. Bu konuda hep beraber başta o bina sahipleri olmak üzere üstümüze düşen görevi yapmamız gerekiyor” diyerek Bolu’da binaların yüzde 80’inin depreme dayanıklı olduğunu belirtti.

Görüş Bildir

Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.

Gümüşhane’nin yöresel lezzetleri jürinin karşısında kıyasıya yarıştı

Kültür Sanat 06.10.2024 00:52
İhlas Haber Ajansı
A+ A-
Gümüşhane’nin yöresel lezzetleri jürinin karşısında kıyasıya yarıştı

Gümüşhane’de ev hanımlarının ve üreticilerin özenle hazırladı kentin kendine has yöresel lezzetleri jüri karşısında kıyasıya yarıştı.

Gümüşhane’de Uluslararası Kültür, Sanat ve Turizm Festivali kapsamında ‘Yöresel Lezzetler Yarışması’ düzenlendi. Gümüş Otel’in bahçesinde gerçekleştirilen yarışma kapsamında kente has yöresel lezzetleri pestil, dut pekmezi, kuşburnu marmelatı, kuru fasulye, un helvası ve Gendime çorbası jüri tarafından değerlendirildi. Toplam 6 jüri üyesi tarafından ev hanımları ve üreticiler tarafından özenle hazırlanan lezzetler en ince kriterlere kadar değerlendirilip puanlandırıldı. Puanlama sonunda kazananlara altın ve plaket ödülü takdim edildi.

“Kendime özel tarifimle yarıştım”

Gümüşhane’nin yöresel lezzetlerinin unutturulmaması gerektiğini ifade eden kuru fasulye yemeği kategorisinde birinci olan Ayşe Çildoğan, “Ben yarışmaya kuru fasulye ile katıldım, tabi ki jüri olunca biraz daha dikkat etmemiz gerekiyordu. Bu nedenle özenle yaptım. Ben kendime özel tarifimle hazırladım yemeği. Ben çok heyecanlı birisi değilim ama kazanmak mutluluk veriyor. Bu tür yarışmaların Gümüşhane’de olması çok güzel mutlu oluyoruz, arkadaşlarımız kazanınca da mutlu oluyoruz” dedi.

“Gümüşhane’nin tatları çok sade ve çok lezzetli”

Yöresel ürünlerin çok detaylı bir inceleme sonunda puanlandırıldığının altını çizen yarışma jürisi Mehmet Dede, “Yemeklerin görselliği, tadı ve kokusu gibi kriterlere bakıyoruz. Geçmişten gelen de bir lezzet arşivimiz var bunu kullanarak puan veriyoruz. Fasulyeler gerçekten çok güzeldi ama tat farkları vardı. Un helvaları da öyleydi biraz zorlandık, numaralara göre değerlendirme yaptığımız için biz de yarışmacılar kadar heyecanlandık acaba kim kazandı diye. Bu tür etkinliklerin daha geniş kapsamlı yapılması gerektiğini düşünüyorum. Gümüşhane’nin tatları çok sade ve çok lezzetli. Siron dediğimiz yiyecek un, yağ ve yoğurt yada çökelekten meydana geliyor. Kuru fasulye de aynı şekilde etle lezzetlendirmeye gerek yok, kendinden gelen orijinal bir lezzeti var. Gümüşhane’nin lezzetlerinin gerçekten duyurulmaya ihtiyacı var” ifadelerini kullandı.

“Emek gerektiren ürünlerle katıldık”

Yarışmaya kuşburnu marmelatıyla katılan Serpil Ulutaş da, “Pekmez çok zorlu bir süreçle yapılıyor. Dutlar sallanıyor, toplanıyor, pişiriliyor, süzülüyor ve pekmez haline gelene kadar uğraşılıyor. Gümüşhane’nin yöresel ürünlerinin tanıtımı için böyle etkinliklerin düzenlenmesi çok önemli. Bütün vatandaşlarımızın katılması gerekiyor. Ben de yarışmaya kuşburnu marmelatıyla katıldım onun sonucunu bekliyorum. 2 sene birinci olmuştum, bu sene de birinci olmak istiyorum inşallah kazanacağım” diye konuştu.

Nöbetçi Eczaneler

Tuğba Eczanesi
Tuğba Eczanesi
Adres

Hükümet Caddesi No:71/B Eflani / Karabük

Telefon

(370) 461-2427

Eskipazar Eczanesi
Eskipazar Eczanesi
Adres

Merkez Mahallesi, Cami Caddesi, No:16 Eskipazar / Karabük

Telefon

(370) 818-3737

Büşra Eczanesi
Büşra Eczanesi
Adres

Beşbinevler Mahallesi, Şahin Tepesi No:18/A Merkez / Karabük

Telefon

(370) 433-0777

Öztürk Eczanesi
Öztürk Eczanesi
Adres

Sırınevler Mahallesi Alparslan Caddesi No:2/A Karabük

Telefon

(370) 415-5557

Safran Eczanesi
Safran Eczanesi
Adres

Atatürk Mahallesi, Akter Sokak Devrim Sitesi C Blok No:6/B Safranbolu / Karabük

Telefon

(370) 712-8262

Yeni Zümrüt Eczanesi
Yeni Zümrüt Eczanesi
Adres

İsmetpaşa Mahallesi, Doruk Sokak, No:8/B Yenice / Karabük

Telefon

(370) 766-4500