Karabük Haber Postası Karabük Haber Postası

KBÜ, Emekçilerin Emeklerini Belge ile Ödüllendirdi

Manşet 04.07.2024 11:56
A+ A-
KBÜ, Emekçilerin Emeklerini Belge ile Ödüllendirdi

Karabük Üniversitesi (KBÜ), on yıl ve üzeri hizmet süresine sahip 436 idari personeli onurlandırmak amacıyla “KBÜ Akademi Hizmet Ödülü Töreni” düzenledi.

15 Temmuz Şehitler Konferans Salonu’nda gerçekleştirilen törene, Karabük Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Fatih Kırışık, Rektör Yardımcısı Prof. Dr. İsmail Rakıp Karaş, Genel Sekreter Lütfü Köm, Diş Hekimliği Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Tahir Kahraman, Edebiyat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Muhittin Kapanşahin, İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Ersin Müezzinoğlu, Tıp Fakültesi Dekanı Prof. Dr. İsmail Ak, Hasan Doğan Beden Eğitimi ve Spor Yüksekokulu Müdürü Prof. Dr. Numan Bahadır Kayışoğlu ve Yabancı Diller Yüksekokulu Müdürü Dr. Öğretim Üyesi Mustafa Polat katıldı. Törende ayrıca daire başkanları ve idari personel de hazır bulundu.

Törende konuşan Karabük Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Fatih Kırışık, “Karabük Üniversitesini kurumsal bir yapı anlamında birleştirecek, bir aile topluluğu çatısı altında buluşturacak ve ortak hedeflere yönelik hizmetler üretecek, gelişmeler sağlayacak bir şekilde bir araya getirmek, buluşturmak ve geleceği yeniden hep birlikte tasarlamak istiyoruz. Bu anlamda Karabük Üniversitesi olarak pek çok konuda, alanda hizmet üretmeye, projeler geliştirmeye ve yenilikçi yaklaşımlar ortaya koyarak Türkiye’ye, dünyaya ve insanlığa katkı sunacak projeler yapıyoruz, yapmak istiyoruz” ifadelerini kullandı.

Karabük Üniversitesinin bugüne kadar gerçekleştirdiği önemli projeler ve festivaller hakkında bilgiler veren Rektör Kırışık, “Sosyalfest’i Türkiye’de ilk defa Karabük Üniversitesi olarak sizlerin  büyük katkı ve desteklerinizle gerçekleştirdik. Ardından daha çok öğrencilerimize yönelik KBÜFEST ismini verdiğimiz adeta bir Türkiye tanıtımı, turizm ve kültür faaliyeti olan bir organizasyonla üniversitemizin, şehirlerimizin, Türkiye’nin tanıtımını çok güzel bir şekilde başarıyla gerçekleştirdik” şeklinde konuştu.

Üniversitede görev yapan personellerin önemine dikkat çeken Kırışık, “Üniversite kimliği ve kişiliği altında, Karabük Üniversitesi kurumsal kimliği altında üniversite personelimizin her biri bizim için son derece değerli ve önemlidir. Yapmış olduğumuz bütün faaliyetler, gerçekleştirmiş olduğumuz bütün projeler sizlerin emekleri, gayretleri ve çabaları neticesinde hayata geçmektedir. Eğer sizlerin pozitif katkınız, desteğiniz, olumlu yaklaşımınız bunların hayata geçmesi için pozitif değerleriniz olmasaydı bunları hayata geçirmemiz gerçekten mümkün olmazdı. Özellikle KBÜFEST sürecinde idari personelimizin gösterdikleri katkı paha biçilmez bir değere sahipti. İl il stantların oluşturulmasında, öğrencilerle akademisyenlerin buluşturulmasında idari personelimizin gerçekten çok muhteşem güzel katkıları oldu” ifadelerini kullandı.

Üniversitenin ilke ve değerlerine bağlı kalarak hizmet eden personellerin gayretine değinen Kırışık, “Üniversiteyi üniversite yapan değerlerdir, ilkelerdir. Üniversiteyi üniversite yapan bu değerler ve ilkeye bağlı kalan, bunlar için hizmet eden gayret gösteren personelleridir. O nedenle biz personellerimizin üniversite ilke ve değerleri etrafında birleşmesini, bütünleşmesini, ülkemize, vatanımıza, milletimize, devletimize hizmet etmesini istiyoruz. Geçmişten bugüne atalarımızın nice fedakarlıklar göstererek elde etmiş olduğu bu topraklarda biz de yeniden Türkiye Yüzyılını gerçekleştirecek, dünyaya damgasını vuracak bir yeni yüzyıl, yeni Türkiye inşa etmek ve bunu başarmak zorundayız. Dolayısıyla hep birlikte çalışmak, hiçbir katkıyı küçümsememek ve değerli görmek son derece önemli. Üniversite olarak Karabük Üniversitesi ailesi formunu, kurumsal kimliğini ve kişiliğini oluşturmak istiyoruz. Elbette bu belli bir noktaya kadar gelmiş, belli değerler etrafında buluşulmuş. Bunu daha da geliştirmek, daha da yükseltmek, buna katkı sunacak yeni çalışmalar yapmak istiyoruz” diye konuştu.

Karabük Üniversitesinin kurumsal kimliği açısından Karabük Üniversitesi Marşı’nın önemine anlatan  Prof. Dr. Kırışık, “Karabük Üniversitesi Marşımız hem öğrencilerimizin hem idari personellerimizin hem akademik personellerimizin bütün personelimizin ve öğrencilerimizin Karabük Üniversitesinden mezun olmuş ya da belli bir dönem çalışmış ve ayrılmış herkesin ortak bir kimlik altında buluşacağı bir marş olması açısından son derece önemli. Üniversite kimliğimizi, kurumsal kültürümüzü böyle adım adım hayata geçirecek, inşa edecek ve yeniden büyük hedeflere doğru koşacak hayali, azmi bize verecek bir kararlılığı oluşturmak istiyoruz. Bu anlamda sizlerin katkısı, manevi tutarlılığı ve manevi kararlılığı bizim için son derece önemli” şeklinde konuştu.

Son olarak Karabük Üniversitesine katkılarından dolayı tüm idari personele teşekkür eden Kırışık, “Üniversitemize uzun bir süre hizmet ettiniz. Çok kıymetli değerler kattınız. İnşallah bundan sonra hep birlikte sağlıkla, sıhhatle, afiyetle bu değerleri katmaya, bu emekleri vermeye ve büyük katkılar sunarak yaptığımız vazifeyi çok önemsemeye inşallah hep beraber devam edeceğiz. Vermiş olduğunuz büyük emeklerden dolayı ülkemize, milletimize ve devletimize sunmuş olduğumuz katkılardan dolayı Türkiye Cumhuriyeti Devleti bayrağını en üst noktaya çıkaracak emekler ve desteklerden dolayı hepinize çok çok teşekkür ediyorum. İyi ki varsınız. Sağ olun var olun” ifadelerini kullandı.

Konuşmanın ardından Karabük Üniversitesine uzun yıllar emek veren 436 idari personel, hizmet ödülleriyle onurlandırıldı. İdari personele hizmet ödülleri Rektör Prof. Dr. Fatih Kırışık, Rektör Yardımcısı İsmail Rakıp Karaş ve Genel Sekreter Lütfü Köm tarafından takdim edildi.

Ödül alan personeller, törenden duydukları memnuniyeti dile getirerek, üniversitenin bir parçası olmaktan gurur duyduklarını belirttiler.

 

Görüş Bildir

Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.

“Dünyanın En Pahalı Baharatı” Safran Çiçek Açmaya Başladı

Safranbolu 05.10.2024 15:58
A+ A-
“Dünyanın En Pahalı Baharatı” Safran Çiçek Açmaya Başladı

UNESCO Dünya Miras Listesi’nde yer alan Karabük’ün Safranbolu ilçesiyle özdeşleşen ve “dünyanın en pahalı baharatı” olarak adlandırılan safran çiçek açmaya başladı.
Gıda, ilaç, kozmetik gibi birçok alanda kullanılan “dünyanın en pahalı baharatı” olarak adlandırılan safran bitkisi, hava sıcaklıklarının istenilen seviyede olması dolayısıyla beklenenden erken çiçek açtı.
3 bin 500 yıllık geçmişe sahip olan, Bizans döneminde Batı Anadolu’da ticareti yapılan, Osmanlı döneminde de önemini koruyan ve “dünyanın en pahalı baharatı” olarak adlandırılan safranın ağustos ayında ekimi yapılırken, ekim-kasım aylarında boyu 15-30 santimetre uzunluğa geldiğinde toplanıyor.
Kanser, öksürük, astım, bronşit, cilt, bağışıklık, hormon bozukluğu gibi hastalıklara iyi gelen ve mutluluk hormonu serotonin salgılanmasına yardımcı olduğu için dünyada mutluluk iksiri olarak da bilinen safran, ağırlığının 100 bin katı kadar sıvıyı sarıya boyayabiliyor.
Avrupa Birliği Komisyonu tarafından coğrafi işaretle tescillenen ‘milli bitki’ Yukarıçiftlik köyünün de hayatını değiştirdi. Her geçen yıl mor yapraklı safranı görmek isteyen onbinlerce yerli ve yabancı turist köyü ziyaret ediyor.
Yukarıçiftlik köyünün bir mahallesine de Safran Çiçeği ismi verildi.
İlçenin en büyük safran üreticisi olan İsmail Yılmaz, İhlas Haber Ajansı (İHA) muhabirine yaptığı konuşmada, “Bu sene Ağustos ayında safran dikimi yaptık. Yeni dikimleri Ağustos ayında yaptık. Havalar çok iyi gitti. Çok da yağmur aldı. Onun için biraz erken çiçeklenme başladı. Muhtemelen iyi bir ürün alacağımızı işarettir” dedi.
20 dönümden fazla üretim yaptıklarını belirten Yılmaz, “Ama köyümüzde 40 dönümün üzerinde safran üretiliyor. 11-12 kişi civarında da safran üreten var köyümüzde” ifadelerini kullandı.
Çiçeklenmenin Kasım ayının 15’ine kadar süreceğini tahmin ettiklerini aktaran Yılmaz, Geçtiğimiz yıl safranı 320 liradan sattık. Şu an öyle satıyoruz. Hasat sonrası rekolteye göre bu yeni ürünün fiyatı belli olacak” diye konuştu.
Geçen yıl safran tarlasını 45-50 bin kişinin ziyaret ettiğini hatırlatan Yılmaz, “Bu sene hem erken çiçeklenmenin faydasıyla hem de çok arayan oldu. Muhtemelen daha fazla misafir bekliyoruz. Öyle görünüyor. Zaten köyümüzün neredeyse tamamı safran üretiyor şuanda” şeklinde konuştu.
Yılmaz, safranın Avrupa Birliği coğrafi işaretini aldıktan hem değerinin bilinmesini hem de kalitesini artırdığını söyledi.
170 bin çiçekten 1 kilogram safran elde edildiğinden bahseden Yılmaz, “2018 yılında ilk safran ekimini yaptım. Safran üreten çoğaldı. Dünyada köyümüz bilinir hale geldi. Mahallemizin bir tanesi de şu anda Safran Mahallesi olarak geçiyor. İsmini değiştirdik. Bu bizim için çok güzel oldu. Google’a girdiğinizde, haritalara girdiğinizde safran tarlaları denildiğinde bu köye götürüyor sistem” ifadelerine yer verdi.

Nöbetçi Eczaneler

Tuğba Eczanesi
Tuğba Eczanesi
Adres

Hükümet Caddesi No:71/B Eflani / Karabük

Telefon

(370) 461-2427

Eskipazar Eczanesi
Eskipazar Eczanesi
Adres

Merkez Mahallesi, Cami Caddesi, No:16 Eskipazar / Karabük

Telefon

(370) 818-3737

Büşra Eczanesi
Büşra Eczanesi
Adres

Beşbinevler Mahallesi, Şahin Tepesi No:18/A Merkez / Karabük

Telefon

(370) 433-0777

Öztürk Eczanesi
Öztürk Eczanesi
Adres

Sırınevler Mahallesi Alparslan Caddesi No:2/A Karabük

Telefon

(370) 415-5557

Safran Eczanesi
Safran Eczanesi
Adres

Atatürk Mahallesi, Akter Sokak Devrim Sitesi C Blok No:6/B Safranbolu / Karabük

Telefon

(370) 712-8262

Yeni Zümrüt Eczanesi
Yeni Zümrüt Eczanesi
Adres

İsmetpaşa Mahallesi, Doruk Sokak, No:8/B Yenice / Karabük

Telefon

(370) 766-4500