Karabük Haber Postası Karabük Haber Postası

Hisar Tepesi ve çevresinde çalışmalar başladı

Bolu Yayın: 27.06.2024 04:15
İhlas Haber Ajansı
Hisar Tepesi ve çevresinde çalışmalar başladı

Ankara Kültür Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu’ndan gerekli izinleri alan Bolu Belediyesi, mülkiyeti belediyeye ait Anadolu Lisesi etrafındaki atıl yeşil alanda peyzaj ve ışıklandırma çalışmasına başladı.

Gölyüzü Mahallesi 251 Ada, 65’inci parsel üzerindeki yer alan, 2’nci derece Arkeolojik Sit Alanı tescilli Hisar Tepesi’nde, Bolu Belediyesi tarafından çevre düzenlemeleri yapılacak. Bolu Belediyesi, Bolu Anadolu Lisesi çevresindeki atıl yeşil alanı kapsayan bölge için Ankara Kültür Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu’ndan gerekli izinleri aldı. Mülkiyeti belediyeye ait olan Hisar Tepesi’ndeki çalışmalar, kısa süre önce bölgedeki çalıların temizlenmesiyle başladı.

Hangi çalışmalar yapılacak?

Bolu Belediyesi çalışmalar çerçevesinde, Hisar Tepesi’nde ve çevresindeki atıl yeşil alanı, ışıklandırma çalışmaları ile aydınlatacak. Ayrıca görüntü kirliliğine ve güvenlik sorununa neden 2’nci derece Arkeolojik Sit Alanı da yapılacak peyzaj çalışmaları ile şuan ki haline göre çok daha modern ve güvenli hale getirilecek.

Başkan Özcan teknik ekiple proje alanını gezdi

Bolu Belediye Başkanı Tanju Özcan da dün bölgede inceleme yaptı. Projeyi yürütecek teknik ekiple birlikte Hisar Tepesi ve çevresini gezen Özcan, seçim vaatleri arasında da yer alan Hisar Tepesi ve Çevresi Çevre Düzenlemeleri Projesi ile ilgili detaylı bilgiler aldıktan sonra bölgeden ayrıldı.


Mesajınızı gönderin

E-posta adresiniz yayınlanmayacaktır. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

ÇOCUKLARA DİKKAT

Sağlık Yayın: 02.07.2024 11:05
ÇOCUKLARA DİKKAT

Parmak emme, kalem ısırma, tırnak yeme varsa dikkat!

Çocukların süt dişlerinin tamamlandığı, ortalama 36 aylık dönemde, dişlerin ve çenelerin ideal büyüme ve gelişim doğrultusunda değerlendirilmesi için muayenenin şart olduğunu belirten Nurgül Demir parmak emme, kalem ısırma, tırnak yeme gibi durumlara dikkat çekti.

DİŞ YAPISINDA HASAR BIRAKABİLİR

Çocuklarda kötü ağız alışkanlıkları olarak tanımlanan alışkanlıkların ilerde sorunlara yol açabileceğini belirten Dt. Nurgül Demir, “Parmak emme, kalem ısırma, tırnak yeme gibi bazı alışkanlıklar, dişler ve dişlerin dizildiği çene kemiklerine sürekli bir kuvvet uygulanmasına sebep olur. Dişlere ve çenelere iletilen bu kuvvetin sıklığı, süresi ve yoğunluğu dişler ve çenelerde oluşabilecek hasarın boyutu için belirleyici rol oynar. Dişlerin fazla önde konumlanması, ‘openbite’ dediğimiz ön ve arka dişlerin arasında çeneler kapandıktan sonra açıklık kalması, çenelerde oluşabilecek gelişim bozukluğunun bir sonucu olarak alt ve üst yüz oranlarının değişmesi çocuklardaki kötü ağız alışkanlıklarından kaynaklanabilecek problemlerden bazılarıdır.

GELİŞİMİ ENGELLEYEBİLİR

“Dişlerin düzgün diziliminde ve çenelerin fizyolojik gelişimlerinin tamamlanmasında, dudakların, yanakların ve dilin fonksiyon sırasında ve istirahatte doğru konumlanması büyük önem taşımaktadır” diyen Dt. Nurgül Demir, “Dil veya dudakların fizyolojik işlevlerini yerine getirebilmesi için dudak ve dil bağı boyutlarının, yerleşimlerinin ideal olması gerekmektedir. Aynı şekilde, dilin pozisyonlanma farklılıklarına bağlı olarak görülen yanlış yutkunma alışkanlıkları ve dil itimi problemi ile dilin sürekli ön dişlere kuvvetlere uygulaması da çenelerin büyüme gelişim dönemlerinde bozukluklara sebep olabilir” açıklamasında bulundu