Karabük Haber Postası Karabük Haber Postası

Geçmeyen ağrı psikolojiyi bozabilir

Sağlık Yayın: 13.06.2024 12:54
İhlas Haber Ajansı
A+ A-
Geçmeyen ağrı psikolojiyi bozabilir

3 aydan uzun süren ağrının kronik ağrı sendromu olabileceğini belirten Prof. Dr. Haci Ahmet Alıcı, “Kronik ağrıda sadece ağrı yoktur. İyileşme adına umudunu kaybetmiş, çaresiz, huzursuz, sabrı ve dayanma gücü tükenmiş, ağrı hakkında kendine has tecrübeler edinmiş kısaca duygusal, psikolojik, fiziksel ve ruhsal olarak etkilenmiş bir hasta vardır artık. Bu nedenle ağrı tedavisinin etkili ve başarılı olması için daha karmaşık bir program şeklinde yürütülmesi gerekir” dedi.

Medipol Mega Üniversite Hastanesi Algoloji Polikliniğinden Prof. Dr. Haci Ahmet Alıcı, kronik ağrı sendromuna karşı uyarılarda bulundu. Prof. Dr. Alıcı, ağrının vücudun uyarıcı bir sinyali olduğunu belirterek “İster baş ister karın ağrısı isterse vücudumuzun başka yerinden kaynaklanan ağrılar olsun hepimiz hayatımızın herhangi bir döneminde ağrı çekeriz. Ağrı vücudumuzda bir şeylerin yanlış gittiğini gösteren bir sinyaldir. Yani ağrı bizim dostumuzdur. Bizi çare aramak amacıyla doktora yönlendirir. Biz ağrıyı gerçek ya da muhtemel bir doku hasarıyla ilgili insanın geçmişteki tüm deneyimlerini de kapsayan hoş olmayan duyusal ve duygusal bir deneyim olarak tanımlıyoruz. Ağrılarımızın çoğu geçicidir. Ağrıya sebep olan hastalığı çözdüğümüz zaman ağrı kendiliğinden veya ağrı kesici kullandığımızda veya çeşitli davranışlarla geçer ve bir daha başlamaz. Biz bu tür ağrıyı akut ağrı olarak adlandırıyoruz. Aynı ağrı geçmez devam ederse veya tekrarlarsa ve devam süresi 3 ay gibi bir süreyi geçerse ağrının kronikleşmesinden bahsederiz” diye konuştu.

Depresyona kadar götürebilir

Prof. Dr. Alıcı, ağrının akut veya kronik olabileceğini ifade ederek, şu bilgileri verdi:

“Ağrının başlamasından sonra devam eden kronikleşme sürecinde ağrının koruyucu uyarıcı sınırlayıcı etkisi bir yere kadardır. Kronikleşme sürecinde ağrı tedavisi için kişi büyük bir umutla çareler arar. Bireysel gayretler gösterir. Bu gayretler ve çareler arayışında ağrının geçeceğine dair bir umut vardır. Umudun ve bireysel gayretlerin tükendiği yerde ağrı kronikleşmeye başlamıştır artık. Akut ağrı döneminde tehdide hızlı bir şekilde tepki vermemizi sağlayan kaygı tarzında olan bireyin psikolojisi, ağrının devam etmesi sonucunda kronik ağrının psikolojik bileşeni olan depresyona döner. Artık ağrının çok boyutlu, çok disiplinli bir şekilde incelenip tedavi edilmesini gerektiren, ağrının başlı başına bir hastalık olarak kabul edildiği nokta olan kronik ağrı hastalığı/sendromu ortaya çıkmıştır. Kronik ağrı 3-6 aydan daha uzun süren ve uzun süreli tedavi gerektiren, kişiye özel ve çok boyutlu yaşantısı olan, duyusal, duygusal, davranışsal ve bilişsel bileşenleri içeren ağrı olarak tanımlanır. Dolayısıyla kronik ağrı artık bir bulgu olarak karşımıza çıkmaz. Artık çok boyutlu bir sendromdur. Kronik ağrıda sadece ağrı yoktur. Birlikte ağrıyı uzun süre yaşamış ve iyileşme adına umutlarını kaybetmiş, çaresiz, huzursuz, sabrı ve dayanma gücü tükenmiş, ağrı hakkında kendine has tecrübeler edinmiş kısaca duygusal, psikolojik, fiziksel ve ruhsal olarak etkilenmiş bir hasta vardır artık. Bu nedenle ağrı tedavisinin etkili ve başarılı olması için daha karmaşık bir program şeklinde yürütülmesi gerekir.”

Psikiyatrik belirtileri artırabilir

Kronik ağrıda hastaların fiziksel ve psikolojik olarak stresli ve sürekli rahatsızlık hissettiğini belirten Prof. Dr. Alıcı, şöyle devam etti:

“Bu durum hastada ve sevdiklerinde öfke ve hayal kırıklığına yol açabilir. Tedavide kronik ağrının fiziksel boyutları düşünülürken, ağrınızın tetiklenmesinin ve şiddetinin azaltılması için psikoterapi açısından da ağrının zihinsel ve duygusal yönlerini yönetmemiz gerekir. Böyle bir durumda kronik ağrı, bir bulgu olmaktan çıkıp artık bir sendrom haline gelmiştir ve psikiyatrik belirti birlikteliği oldukça fazladır. Karşımıza somatoform veya depresif bozukluğun bir belirtisi olarak çıkabileceği gibi bazen de fiziksel bir bozukluk olarak kişinin ruhsal dünyasında bozulmalara yol açabilmektedir. Dolayısıyla kronik ağrı ile birlikte olan psikolojik rahatsızlıklarımız depresyon, uyku bozuklukları, anksiyete bozuklukları, psikojenik ağrı bozukluğu, somatik semptom bozukluğu, konversiyon bozukluğu ve temaruz/yapay bozukluk şeklinde ortaya çıkabilir. Kronik ağrılı hastanın tanı ve değerlendirmesinde olduğu gibi tedavisine de her zaman altın standart olarak kabul edilen multidisipliner bir şekilde yaklaşılmalıdır. Koordineli bir yaklaşımla, çoklu tedavileri içeren kapsamlı iyileştirme hizmeti alan kronik ağrılı hastalarda, multidispliner yaklaşımın faydası bilimsel olarak kanıtlanmıştır. Bu altın standart yaklaşımda kronik ağrıya eşlik eden psikolojik etmenler mutlaka göz önünde bulundurulmalıdır. Ağrı uzmanı tarafından kronik ağrının değerlendirilmesi ve tanısı konduktan sonra ağrı fiziksel olarak tedavi edilirken aynı zamanda psikolojik etmenlerin de tedavi edilmesi için hasta mutlaka psikoterapi için yönlendirilmelidir.”

 

Görüş Bildir

Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.

Engelli ve Eski Hükümlülere Destek

Manşet Yayın: 20.09.2024 14:39
A+ A-
Engelli ve Eski Hükümlülere Destek

Türkiye İş Kurumu (İŞKUR) engellilerin mesleki eğitim ve rehabilitasyonu, işe ve işyerine uyumlarının sağlanması ve engelliler ile eski hükümlülerin kendi işini kurmaları için hazırlanacak projelerine destek vermeye devam ediyor

İŞKUR, engelli bireyler ve eski hükümlülerin istihdama kazandırılması amacıyla önemli projelere destek vermeye devam ediyor. Engellilerin mesleki eğitim, rehabilitasyon ve iş uyum süreçlerine katkı sağlayan kurum, aynı zamanda kendi işini kurmak isteyen engelli ve eski hükümlülere yönelik hibe destek programları sunuyor.

İŞKUR İl Müdürü Ferhat Sarıçam, engelli ve eski hükümlü vatandaşlara sağlanan hibe desteği için başvuruların 18 Eylül’de başladığını ve 6 Aralık’ta sona ereceğini açıkladı. Sarıçam, bu yıl özellikle otizmli vatandaşların iş gücü piyasasına katılımını teşvik eden projelere öncelik verileceğini belirtti.

ENGELLİLERE YÖNELİK FIRSATLAR

İŞKUR tarafından sunulan projelerden engelli vatandaşlar çeşitli alanlarda faydalanabilecek. “Kendi İşini Kurma Hibe Desteği” en çok talep gören desteklerden biri olurken, bunun yanı sıra mesleki eğitim ve rehabilitasyon kursları, destek teknolojileri ve korumalı iş yeri projeleri de engellilere istihdamda avantaj sağlıyor.

ESKİ HÜKÜMLÜLERE DESTEK

Eski hükümlü vatandaşlara ise özellikle kendi işini kurmaları için önemli fırsatlar sunuluyor. Sarıçam, 2014 yılından bu yana 2 bin 746 eski hükümlü vatandaşa 109 milyon 968 bin 815 TL hibe desteği sağlandığını ifade etti.

İŞKUR’un bugüne kadar toplamda 7 bin 237 projeye 385 milyon 897 bin 77 TL kaynak sağladığını belirten Ferhat Sarıçam, bu projeler aracılığıyla 3 bin 608 engelli vatandaşın 183 milyon 198 bin 277 TL hibe desteği aldığını vurguladı.

Bu destekler sayesinde engelli bireyler ve eski hükümlülerin iş gücüne kazandırılması ve toplumsal hayata daha aktif katılım sağlamaları hedefleniyor. Başvuru süreci halen devam eden hibe desteği programlarına, engelli ve eski hükümlü vatandaşların yoğun ilgi göstermesi bekleniyor.

Nöbetçi Eczaneler

Gülşen Eczanesi
Gülşen Eczanesi
Adres

Candaroğlu Mahallesi, Hastane Caddesi, No:7 Karabük-Eflani

Telefon

(370) 461-2331

Mutlu Eczanesi
Mutlu Eczanesi
Adres

Orta Sokak No:7/B Eskipazar / Karabük

Telefon

(370) 818-1124

Asuman Eczanesi
Asuman Eczanesi
Adres

Fevzi Fırat Caddesi, No:51/A Merkez / Karabük

Telefon

(370) 413-1373

Beşbinevler Eczanesi
Beşbinevler Eczanesi
Adres

Beşbinevler 75. Yıl Mahallesi, 70. Sokak No:39 Merkez / Karabük

Telefon

(370) 433-1527

Dilek Eczanesi
Dilek Eczanesi
Adres

Esentepe Mahallesi, İncekaya Caddesi, Sultan Çayırı Evleri No:78/B Safranbolu / Karabük

Telefon

(370) 712-5434

Gökçe Eczanesi
Gökçe Eczanesi
Adres

İnönü Caddesi No:2 Yenice / Karabük

Telefon

(370) 766-4455