Karabük'te tarım ve ekosistem dengesi için büyük bir tehdit oluşturan kahverengi kokarca böceğiyle mücadelede yeni bir adım atıldı. Bu zararlı böceğe karşı biyolojik mücadele kapsamında, 1000 adet savaşçı böcek doğaya salındı.
Tarım ve Orman Bakanlığı Gıda Kontrol Genel Müdürlüğü Bitki Sağlığı ve Karantina Daire Başkanlığı koordinatörlüğünde TAGEM tarafından desteklenen “Kahverengi Kokarca (Halyomorpha halys)’nın Ülkesel Entegre Mücadele Yönetimi Projesi” kapsamında Samsun Karadeniz Tarımsal Araştırma Enstitüsü tarafından Kahverengi kokarca (Halyomorpha halys)’nın mücadelesi için üretilen yumurta parazitoiti Samuray arıcığı (Trissolcus japonicus) salımı, Safranbolu ilçesine bağlı Yazıköy'de gerçekleştirildi. Parazitoit salımına; Tarım ve Orman İl Müdürü Çetin Ayvalık, Bitki Sağlığı ve Karantina Daire Başkanlığı Çalışma Grup Sorumlusu Mühendis Hüseyin Akyazı, Ankara Ziraî Mücadele Araştırma Enstitüsü konu uzmanı Dr. Zuhal Saçtı, Ziraat Yüksek Mühendisleri Erdoğan Ayan, Tuğba Akdeniz Fırat, Süleyman Büber, Filiz Öntepeli, İl Müdür Yardımcıları, İlgili Şube Müdürleri, Safranbolu İlçe Müdürü, Safranbolu Ziraat Odası Başkanı Fedai Acar, İl ve İlçe teknik personeli ve üreticiler katıldı.
İl Tarım ve Orman Müdürü Çetin Ayvalık, yaptığı açıklamada, kahverengi kokarca böceğinin tarım ürünlerine ciddi zararlar verdiğini ve ekosistem dengesi üzerinde olumsuz etkiler yarattığını belirtti. Ayvalık, "Bu zararlının verdiği zararları minimuma indirmek ve kimyasal ilaç kullanımını azaltmak için biyolojik mücadele yöntemlerini öncelikli olarak değerlendiriyoruz. Doğaya saldığımız bu faydalı böcekler, ekosistemimize zarar vermeden, hedef zararlıyı kontrol altına alacak" dedi.
Kahverengi kokarcanın son yıllarda Türkiye'de önemli bir tarımsal zararlı haline gelen istilacı bir böcek türü olarak ortaya çıktığını ifade eden Müdür Ayvalık, "Geniş konukçu ağı zararlının yaşam döngüsünü kolaylaştırarak mücadelesini zorlaştırmaktadır. Bu zararlı ile ilgili İl Müdürlüğümüz tarafından arazi ve bilgilendirme çalışmaları devam etmekte olup, gerçekleştirmiş olduğumuz 1000 adet parazitoit salımı ile kahverengi kokarcanın yumurtalarının parazitlenerek popülasyonunun kontrol altına alınması ve verdiği zararların azaltılması hedeflenmektedir.
Fakat zararlı ile mücadele de biyolojik mücadelenin yanı sıra uygulanacak kültürel ve mekanik mücadele yöntemleri de önemli yer tutmaktadır. Kahverengi Kokarca sonbaharda kışlamak için özellikle ev, depo, iş yeri gibi korunaklı alanları tercih ettiği için bu alanlarda yapılacak olan mekanik mücadele (elle toplama) yıl içinde oluşacak popülasyonu düşürmek için oldukça önemlidir. Kimyasal kullanımı yerine uygulamış olduğumuz bu çevreci ve sürdürülebilir mücadele yöntemleri ile doğal denge korunurken, zararlı kontrol altına alınabilecektir" dedi.
Öte yandan bilgi, teknik destek, dilek, şikâyet, talep ve görüşleriniz için vatandaşların İl ve İlçe Müdürlüğü ile irtibata geçebilecekleri belirtildi.