Karabük Haber Postası Karabük Haber Postası

ZBEÜ Karaelmas Sosyal Bilimler Dergisi (KARES) toplantısı yapıldı

Zonguldak Yayın: 09.06.2024 00:45
İhlas Haber Ajansı
A+ A-
ZBEÜ Karaelmas Sosyal Bilimler Dergisi (KARES) toplantısı yapıldı

ZBEÜ Karaelmas Sosyal Bilimler Dergisi (KARES) editör ve alan editörleri toplantısı, Rektör Özölçer’in başkanlığında gerçekleştirildi.

Zonguldak Bülent Ecevit Üniversitesi Karaelmas Sosyal Bilimler Dergisi (KARES) editör ve alan editörleri toplantısı, ZBEÜ Rektörü Prof. Dr. İsmail Hakkı Özölçer’in katılımıyla İletişim Fakültesi Toplantı Salonu’nda gerçekleştirildi.

Toplantıya ZBEÜ Sosyal Bilimler Enstitüsü Müdürü ve KARES Baş Editörü Doç. Dr. Yücel Namal, editörler Doç. Dr. Gürbüz Arslan ve Öğr. Gör. Şerife Akıncı Tok ile alan editörleri Doç. Dr. Filiz Akar, Doç. Dr. Fadile Gülden Ekmen, Dr. Öğr. Üyesi Arda Karadavut, Dr. Öğr. Üyesi Behice Ceyda Cengiz, Dr. Öğr. Üyesi Soner Sözler, Öğr. Gör. Dr. Çağdaş Albayrak, Öğr. Gör. Dr. Melek Toparlak Şahin, Arş. Gör. Dr. Cem Evrim Aslan, Arş. Gör. Dr. Okan Küçük ve dergi sekreteri Arş. Gör. Dr. Havva Turan katıldı.

Toplantı, derginin işleyiş süreci ve bundan sonraki sayılarıyla ilgili olarak akademik planlama ve fikirlerin ele alınması sonrası son buldu.

Görüş Bildir

Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.

‘Öpücük hastalığı ciddi sağlık sorunlarına yol açabilir’

Sağlık Yayın: 28.09.2024 16:15
İhlas Haber Ajansı
A+ A-
‘Öpücük hastalığı ciddi sağlık sorunlarına yol açabilir’

Enfeksiyon Hastalıkları ve Mikrobiyoloji Uzmanı Prof. Dr. Hakan Leblebicioğlu, göz ardı edilen öpücük hastalığının ciddi sağlık sorunlarına yol açabileceğini söyledi.

VM Medical Park Samsun Hastanesi’nden Enfeksiyon Hastalıkları ve Mikrobiyoloji Uzmanı Prof. Dr. Hakan Leblebicioğlu, öpücük hastalığı hakkında bilgilendirmelerde bulundu. Öpücük hastalığı virüsünün genç bireylerde daha sık görülmekle birlikte, bağışıklık sistemi zayıf kişilerde ciddi komplikasyonlara yol açabileceğini söyleyen Prof. Dr. Leblebicioğlu, “Bu nedenle, belirtiler başladığında hızlı bir şekilde bir sağlık kuruluşuna başvurmak önemlidir” dedi.

“Belirtiler göz ardı edilmemeli”

Enfeksiyöz mononükleoz hastalığı Epstein-Barr virüsünün (EBV) genellikle tükürük ve vücut salgıları yoluyla bulaştığını belirten Prof. Dr. Leblebicioğlu, “Bu nedenle öpücük hastalığı olarak adlandırılmaktadır. Ancak öpüşmek tek bulaşma yolu değildir. Virüs, öksürme ve hapşırma yoluyla da yayılabilir. Ayrıca, paylaşılan içecek veya yiyecekleri kullanma gibi yakın temaslar sonucunda da yayılabilir. Öpücük hastalığının en sık görülen belirtileri arasında ateş, boğaz ağrısı, yorgunluk ve lenf bezlerinde şişlik yer alır” diye konuştu.

“Dinlenme ve sıvı tüketimi önemli”

Bademciklerde büyüme ve kriptik görünüm nedeniyle hastalar çoğu kez beta hastalığı tanısı alarak antibiyotik tedavisi uygulandığını belirten Prof. Dr. Leblebicioğlu, “Antibiyotik tedavisine yanıt alınamaması da hastalığı düşündüren bir bulgudur. Öpücük hastalığının tanısı, hastanın semptomları ve kan testleri ile konulur. Kan testleri, EBV enfeksiyonunu gösteren antikorları tespit eder. Mononükleoz için spesifik bir tedavi yoktur. Tedavi, semptomları hafifletmeye odaklanır. Dinlenme, sıvı tüketimi önemlidir” şeklinde konuştu.

“Hijyen kurallarına dikkat edilmeli”

Hastalığın önlenmesi için kişisel hijyen kurallarına dikkat edilmesi ve yakın temastan kaçınılması gerektiğini belirten Prof. Dr. Leblebicioğlu, “Özellikle hastalığı olan kişilerle yakın temas sınırlanmalıdır ve öpüşmekten kaçınılmalıdır. Bazı araştırmalar, virüsün belirli kanser türleri ve otoimmün hastalıklarla ilişkili olabileceğini göstermektedir. En çok ilişkili olduğu kanser çeşitleri Hodgin lenfoma, Burkitt lenfoma, üst yutak kanseri, yumuşak doku kanseri ile mide kanseridir. Multiple skleroz (MS) hastalığı ile de ilişkili olduğu gösterilmiştir. Çoğu insan EBV ile enfekte olmasına rağmen, kanser gelişme sıklığı düşüktür. Bu nedenle, öpücük hastalığı geçiren bireylerin düzenli sağlık kontrollerinden geçmeleri önerilir” ifadelerini kullandı.

Nöbetçi Eczaneler

Gülşen Eczanesi
Gülşen Eczanesi
Adres

Candaroğlu Mahallesi, Hastane Caddesi, No:7 Karabük-Eflani

Telefon

(370) 461-2331

Mutlu Eczanesi
Mutlu Eczanesi
Adres

Orta Sokak No:7/B Eskipazar / Karabük

Telefon

(370) 818-1124

Asuman Eczanesi
Asuman Eczanesi
Adres

Fevzi Fırat Caddesi, No:51/A Merkez / Karabük

Telefon

(370) 413-1373

Beşbinevler Eczanesi
Beşbinevler Eczanesi
Adres

Beşbinevler 75. Yıl Mahallesi, 70. Sokak No:39 Merkez / Karabük

Telefon

(370) 433-1527

Dilek Eczanesi
Dilek Eczanesi
Adres

Esentepe Mahallesi, İncekaya Caddesi, Sultan Çayırı Evleri No:78/B Safranbolu / Karabük

Telefon

(370) 712-5434

Gökçe Eczanesi
Gökçe Eczanesi
Adres

İnönü Caddesi No:2 Yenice / Karabük

Telefon

(370) 766-4455