Karabük Haber Postası Karabük Haber Postası

Havza Kırkpınar Yağlı Güreşleri’nde başpehlivan Recep Kasnak

Spor Yayın: 23.05.2024 08:00
İhlas Haber Ajansı
Havza Kırkpınar Yağlı Güreşleri’nde başpehlivan Recep Kasnak

Atatürk ve silah arkadaşlarının Samsun’un Havza ilçesine gelişinin 105. yıl dönümü kutlamaları çerçevesinde düzenlenen 25 Mayıs Atatürk’ü Anma ve Termal Turizm Festivali’nin önemli etkinliklerinden biri olan 29. Geleneksel Karadeniz Kırkpınarı Yağlı Pehlivan Güreşleri’nde başpehlivanlık unvanını Recep Kasnak kazandı.

Etkinliğe Havza Kaymakamı Mustafa Ayvat, Havza Belediye Başkanı Murat İkiz, AK Parti Havza İlçe Başkanı Mustafa Kurkmazlı, Vezirköprü Belediye Başkanı Murat Gül, MHP İlçe Başkanı İbrahim Yüksel, Güreş Ağası Yahya Ayan, Havza Muhtarları Derneği Başkanı Adem Şahin, Havza Ziraat Odası Başkanı Coşkun Genç ve çok sayıda güreşsever katıldı.

Yaklaşık 200 pehlivanın farklı kategorilerde mücadele ettiği güreşlerde, er meydanı büyük çekişmelere sahne oldu. Havza İbrahim Karabacak Güreş Sahası’nda gerçekleştirilen müsabakalarda, pehlivanlar dereceye girebilmek için kıyasıya mücadele etti.

Güreşlerin sonunda yapılan ağalık ihalesinde, Havza Güreş Ağası Yahya Ayan 500 bin lira ile yeniden güreş ağası seçildi. Ayan, konuşmasında tertip komitesine ve emeği geçenlere teşekkür ederek, “Daha önce olduğu gibi bundan sonra da güreşin ve güreşçinin yanında olacağız. Tüm amacımız bölgemizde sevilen güreşi yaşatmak için var gücümüzle çalışmak” dedi.

Konuşmanın ardından Ayan, Havza Belediye Başkanı Murat İkiz ve diğer güreş ağası adayları ile birlikte güreş alanında tur attı. Ayan, ağalık koçunu belediye çalışanlarına bağışladı.

Başpehlivanlık müsabakaları

Başpehlivanlık müsabakaları ise büyük bir heyecanla izlendi. Finalde Recep Kasnak ile Süleyman Aykırı karşı karşıya geldi. Kıyasıya geçen müsabaka sonucunda Recep Kasnak başpehlivan oldu.

Güreşlerde dereceye giren pehlivanlara madalyaları protokol tarafından takdim edildi.

Havza Kırkpınar Yağlı Güreşleri hem güreşçilerin hem de izleyicilerin yoğun ilgisiyle tamamlanırken, festival coşkusu ve geleneksel güreş kültürünün yaşatılması adına önemli bir etkinlik olarak kaydedildi.


Mesajınızı gönderin

E-posta adresiniz yayınlanmayacaktır. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Üniversite öğrencisi, Kastamonu’nun tarihi ve turistik yerlerini enstrümanıyla tanıtıyor

Kültür Sanat Yayın: 24.06.2024 16:15
İhlas Haber Ajansı

Kastamonu Üniversitesi’nde Müzik Öğretmenliği bölümünde eğitim gören üniversite öğrencisi, şehrin tarihi ve turistik yerlerinin tanıtımına keman çalarak katkıda bulunuyor.
Kastamonu Üniversitesi Müzik Öğretmenliği bölümü öğrencisi Merve Ay, lise öğrencisiyken çalmayı öğrendiği kemanla Kastamonu’nun doğal güzelliklerini ve tarihi mekanlarını tanıtıyor. Farklılık oluşturmak için şehrin tarihi ve turistik yerlerinde keman çalmaya başlayan üniversite öğrencisi Ay, keman çaldığı anları ise sosyal medya hesaplarından paylaşıyor. Ay’ın kentin tarihi ve turistik mekanlarında keman çaldığı anların görüntüleri sosyal medya kullanıcılarından büyük ilgi görüyor.
“Kastamonu’nun kültürel özelliklerini yansıtan yerlerde keman çalmaya özen gösteriyorum”
Müziğe küçük yaşlardan itibaren ilgi duymaya başladığını belirten Ay, “Müziğe olan ilgim çok fazla, bu yüzden Kastamonu’nun kültürel özelliklerini yansıtan yerlerde keman çalmaya özen gösteriyorum. Ben, kemana Kastamonu Güzel Sanatlar Lisesi’nde başladım. Eğitimi Güzel Sanatlar Lisesinde tamamladım. Benim, küçüklüğümden itibaren müziğe olan ilgim çok fazlaydı. Sürekli keman konservatuarları dinliyordum ve zamanla da kemana olan ilgimi daha da arttı. Keman çalmak istiyordum ama tek başına olacak bir iş değildi. Hocalarımın yönlendirmesiyle Güzel Sanatlar Lisesine yazıldım. Burada eğitimi tamamladım ve müzik öğretmenliğine yöneldim. Şu anda Kastamonu Üniversitesi Müzik Öğretmenliği bölümünde okuyorum” dedi.
Şehrin tarihi ve turistik yerlerinde keman çaldığını ifade eden Merve Ay, “Çanakkale Türküsü Kastamonu’ya özgür bir türküdür. Bende bu türküyü Cumhuriyetimizin 100. yılı sebebiyle Kurtuluş Savaşı’nda 3 dönem mezun veremeyen tarihi Abdurrahmanpaşa Lisesi’nde keman çalarak seslendirdim. Cumhuriyetimizin 100. yılı sebebiyle aynı zamanda Kastamonu Kalesi’nde ve Kastamonu Saat Kulesinde de keman çaldım. Cumhuriyetimizin 100. yıl marşını çaldım. Benim için çok güzeldi, bu yüzden Turizm Fakültesinde Hikmet Haberal hocama çok teşekkür ediyorum” diye konuştu.
“Şehrin tarihi yerlerinin tanıtımına katkıda bulunmak istiyorum”
Şehrin tarihi yerlerinin tanıtımına katkıda bulunmak istediğini kaydeden Merve Ay, “Kastamonu’nun çok fazla tarihi ve turistik yerleri bulunuyor. Buralar çok güzel. Ben de buralara giderek kemanımla tanıtımına katkıda bulunuyorum. Bu sayede hem şehrimizi tanıtıyorum hem de kendi tanıtımım oluyor. Aynı zamanda buralarda keman çalmak benim çok hoşuma gidiyor. Buralarda dinleyicilerin tepkileri de beni çok mutlu ediyor. Ben de bu şeklide tarihi yerlerde, tarihi mekanlarda keman çalmayı seviyorum. Kastamonu Kalesinde, Kastamonu Saat Kulesinde de zaman zaman kemanımla müzik çalışıyorum. Bundan sonrada çalmaya devam edeceğim” şeklinde konuştu.
“Kastamonu’yu seviyorum ve tarihi değerlerine katkı sağlamakta çok hoşuma gidiyor”
Kastamonu’yu çok sevdiğini ve tarihi değerlerine katkıda bulunmaktan dolayı da çok mutlu olduğunu söyleyen Merve Ay, “Diğer şehirlerde de farklı üniversitelerde bölümler kazandım ama Kastamonu Üniversitesi ilk tercihim oldu. Çünkü Kastamonu’yu seviyorum ve buranın tarihi ile kültürel değerlerine katkı sağlamakta çok hoşuma gidiyor. Şu anda müzik öğretmeni olmak ve mezun olunca da bir an önce atanmak istiyorum. İnşallah keman virtüözü de olmayı hayal ediyorum. Umarım bu hayalimi gerçekleştiririm. Halen keman ile ilgili çalışmalarımı da devam ettiriyorum” ifadelerini kullandı.