Karabük Haber Postası Karabük Haber Postası

Kuruluşumuzun 78. Yılını Kutladık

Gündem Yayın: 03.04.2015 14:58
Yazar:
Kuruluşumuzun 78. Yılını  Kutladık

3 Nisan Demir Çelik Fabrikaları’nın temellerinin atılması ve Karabük’ün kuruluşunun 78. Yıldönümü nedeniyle dün Yenişehir Anıt Meydanı’nda tören düzenlendi. Törene katılım sadece Karabük Protokolü ve Sivil Toplum Kuruluşları düzeyinde olurken, böylesine önemli bir günde halkın katılımının olmaması yadırgandı
KARDEMİR’in temellerinin atılışı ve Karabük’ün kuruluşunun 78. yıldönümü kutlandı. Her sene olduğu gibi bu sene de kutlamalara halkın katılımı sağlanamadı.
Atatürk Anıtı’na çelenk sunumu ile başlayan törene, Vali Orhan Alimoğlu, Garnizon Komutanı Jandarma Kıdemli Albay Samit Tokmak, Karabük Üniversitesi Rektörü Porf. Dr. Refik Polat, Karabük Belediye Başkanı Rafet Vergili, KARDEMİR A.Ş. Genel Müdürü Mesut Uğur Yılmaz, kaymakamlar, belediye başkanları, siyasi parti il başkanları, sivil toplum kuruluşu başkan ve üyeleri, daire müdürleri, öğrenciler ve çok sayıda vatandaş katıldı.
Tören, Vali Orhan Alimoğlu’nun Atatürk Anıtı’na çelenk sunumlarıyla başladı. Çelenk sunumunun ardından bir dakikalık saygı duruşunda bulunuldu, İstiklal Marşı okundu. Törenin açılış konuşmasını yapan KARDEMİR Genel Müdürü Mesut Uğur Yılmaz, KARDEMİR hakkında bilgi vererek, Karabük’ün, Atatürk’ün ülkeyi çağdaş uygarlık düzeyine ulaştırmak için ortaya koyduğu sanayileşme hedefinin ilk merkezi, Karabük Demir Çelik Fabrikaları’nın ise bu sanayileşme hedefinin ilk yapı taşlarından biri olduğunu söyledi. Yılmaz, “78 yıl önce temelleri atılan ve iki yıl gibi kısa bir sürede üretime başlayan Karabük Demir Çelik Fabrikaları, uzun yıllar ülkemizdeki endüstrileşme hareketinin öncüsü ve okulu olmuştur. Ne mutludur ki bugün, tüm Karabüklüler coşku ve heyecan içerisinde kuruluş yıldönümünü kutlayabilmekte, geleceğe daha bir umutla bakabilmektedir. Bir gazetemizin, 4 Nisan 1937 tarihindeki sayısında Karabük Demir Çelik Fabrikalarının temellerinin atılmasını okurlarına duyururken kullandığı başlık dikkat çekicidir; ‘Ana endüstriye başladık. Memleket müdafaası bugünden sonra daha emin temellere istinad etmiş olacaktır.’ Görüldüğü gibi sanayileşme cumhuriyetin kurulması ile birlikte en büyük hedeflerden biri olmuş, sanayileşmenin en önemli unsuru olarak da demir çelik sanayi ön plana çıkmıştır. Karabük’te temeli atılan bu fabrikalar, 78 yıl önce memleket müdafaasının temeli olarak görülmüştür. Bugün ülkelerin kalkınmışlık düzeyinin tükettikleri çelik miktarı ile ölçüldüğü düşünülecek olursa, Karabük Demir Çelik Fabrikaları’nın, ülkemiz sanayisindeki misyonu da daha iyi anlaşılacaktır. Kömür ve cevherin alınteri ile çeliğe dönüştüğü bu fabrika, kimi zaman Adana ovalarında çimento, Konya bozkırlarında şeker fabrikası, kimi zamanda Fırat’ta köprü, Karakaya’da baraj olmuş, Türkiye’nin endüstriyel atılımlarına öncülük ederek ‘Fabrikalar Yapan Fabrika’ unvanını almıştır” dedi.

“ÜLKE SANAYİSİNİN OKULU OLDU”
78 yıl önce yüksek fırından çıkan demir cevherin ışığının hem Karabük’ü hem de ülkenin geleceğini aydınlattığını kaydeden Genel Müdür Yılmaz, “Karabük Demir Çelik Fabrikaları’nın ülke sanayisine katkıları sadece tesis kurmakla kalmamış, burada yetişen teknik kadrolar, bilgi birikim ve tecrübelerini ülkenin dört bir yanına taşıyarak, ülkemizde nitelikli iş gücünün oluşmasını sağlamış ve bu özelliği nedeniyle Karabük Demir Çelik Fabrikaları aynı zamanda ülkemiz sanayisinin okulu da olmuştur. Hedeflerimiz büyüktür. Üretimde hedeflerimiz var, ürün çeşitliliğinde ve kalitede hedeflerimiz var. İş sağlığı ve güvenliği ve çevre ile ilgili hedeflerimiz var. Çalışanlarımızın, tedarikçilerimizin, müşterilerimizin, hissedarlarımızın ve nihayetinde içinde yaşadığımız toplumun memnuniyetini sağlamaya yönelik hedeflerimiz var. KARDEMİR, tüm sosyal paydaşlarının dengeli memnuniyetini esas alan bir yönetim anlayışı ile bu hedeflerin tümüne ulaşmak için emin adımlarla yürüyor. Çıktığımız bu yolda, hep birlikte ve el ele, çok daha güzel şeyleri yaşayacağımıza, KARDEMİR’in mevcut sinerjisinin mükemmelliğe ulaşma amacımıza katkıda bulunacağına olan inancımı belirtmek isterim. 78 yıllık köklü sanayi kültürümüz, yetkin insan kaynağımız, Karabük ve ülke sevdamız, inanıyorum ki bizi hedeflerimize ulaştıracaktır. Bugünlere gelirken başta yöre halkımız, çalışanlarımız, ülkemizin çok değerli yöneticileri, Karabük’ün mülki idarecileri, yönetim kurullarımız, çok büyük fedakarlıklarla hep yanımızda ve destekçilerimiz olmuştur. Bu destek ve fedakarlıklar, gelecek için de en büyük moral ve güven kaynağımızdır. Hedefimiz Türk sanayisinin öncüsü olan KARDEMİR’i sektör içerisinde en üst seviyeye taşımaktır. Bunu, birlik ve beraberlik içerisinde gerçekleştireceğimize olan inancımız tamdır” diye konuştu.
Konuşmaların ardından İl Milli Eğitim Müdürlüğü tarafından il genelinde düzenlenen “KARDEMİR” konulu yarışmalarda dereceye giren öğrencilere ödülleri Vali Orhan Alimoğlu, Garnizon Komutanı Jandarma Kıdemli Albay Samit Tokmak, Belediye Başkanı Rafet Vergili ve KARDEMİR Genel Müdürü Mesut Uğur Yılmaz tarafından verildi.
Atatürk Anıtı’nda gerçekleştirilen programın ardından Eczacı Hikmet Şeyhoğlu’nun katkılarıyla Karabük Gazeteciler ve İletişim Derneği tarafından düzenlenen “Geçmişten-Günümüze” konulu fotoğraf sergisinin açılışı yapıldı.
Kares AVM’de açılan serginin açılış törenin ardından sergide yer alan resimler gezildi.

Paylaş:

Görüş Bildir

Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.

Samsun’a 102 milyon TL’lik orman yatırımı

Dünya Yayın: 30.04.2024 20:48
İhlas Haber Ajansı
Samsun’a 102 milyon TL’lik orman yatırımı

Amasya Orman Bölge Müdürlüğü tarafından Samsun’a bu yıl 102,5 milyon TL’lik yatırım yapılacak.

Orman Bölge Müdürlüğü’nün bu yatırım döneminde Samsun’da bulunan 63 projesinin toplam tutarı 102,5 milyon TL. Bu projelerin 42’sini inşaat, 20’sini orman ve 1’ini de hayvancılık projeleri oluşturuyor. Yatırımların 20,5 milyon TL’lik kısmını ağaçlandırma, 46,9 milyon TL’lik kısmını yol yapım/onarın çalışmaları, 12 milyon TL’lik kısmını ORKÖY projeleri, 19,5 milyon TL’lik kısmını fidan üretimi ve 3,5 milyon TL’lik kısmını da odun dışı çalışmalar kapsıyor. 2002 yılında Samsun’da 369 bin 517 hektar alan olan orman varlığı, yapılan çalışmaların ardından 389 bin 478 hektar alana çıkartıldı.

2 milyona yakın 134 türdeki fidan üretilip, Türkiye’ye dağıtılıyor

134 değişik türde fidan üretilen Samsun’da Amasya Orman Bölge Müdürlüğü tarafından bu fidanlar ormanlara dikiliyor, reyonlarda teşhir ediyor ve Türkiye’nin her yerine gönderiliyor. 2024 yılında Samsun’da bulunan Bafra, Vezirköprü ve Samsun fidanlıklarında üretilmesi hedeflenen 1 milyon 850 bin adet fidandan 1 milyon 250 bin adetinin üretimi tamamlandı. Kalan 600 bin fidanının üretimi ise bu yatırım dönemi sonuna kadar tamamlanacak. Ayrıca 2 milyon adet fidanın tamamına ise bakım yapıldı.

Kırsaldan kente göçü önlemek için 12 milyon TL’lik kredi desteği

Orman Köylülerinin Kalkındırılması ve Destekleme Projesi (ORKÖY) faaliyetleri çerçevesinde Samsun’da 2024 yılında süt sığırcılığı (14), üretim geliştirme (traktör-4), tambur (16) ve arıcılık (9) olmak üzere 43 aileye toplamda 12 milyon TL’lik kredi desteği verilecek. ORKÖY kredi destekleriyle proje kapsamında orman köylüsüne ekonomik destek sağlanarak, kırsaldan kente göçün önüne geçilmek amaçlanıyor.

Doğal türler orman köylüsüne gelir kapısı oluyor

Bölge müdürlüğüne bağlı ormanlarda defne, kestane, kocayemiş, taflan, sandal, tavşan memesi, menengiç, mavi yemiş, sumak, ahlat, kuşburnu, kızılcık, yemişen, üvez, yabani erik, böğürtlen, ada çayı, dağ nanesi, kekik, kantaron, sıklamen, salep, alıç ve yabani elma türleri doğal yayılış gösteriyor. Bu kapsamda Samsun’da 25 bin dekar defne ormanından yıllık yaklaşık 1,5 ton üretim yapılırken, köylüye de 16,5 milyon TL gelir sağlıyor. Havza, Kavak ve Çarşamba ilçelerindeki ormanlık alanlarda envanteri yapılan sahalardan yıllık yaklaşık 225 kilo trüf mantarı toplanıyor. Yurt dışından oldukça talep gören mantar türü, orman köylülerine önemli bir gelir kapısı sağlıyor. Ayrıca il genelinde 40 bin dekar kestane ormanında yıllık yaklaşık 400 ton üretim yapılıyor ve köylüye 2,4 milyon TL gelir sağlıyor.

Yatırım faaliyetleri kapsamında müdürlük tarafından 2 milyon TL destek ile bu yıl içerisinde 1 adet ekoturizm rotası oluşturulacak.

Bu yıl içerisinde 1,5 milyon TL ödemek ile 1 adet de bal ormanı oluşturulacak.

Müdürlük tarafından ayrıca bu yıl içerisinde 600 bin TL ödenek ile 2 ton tohum üretilecek.