Karabük Haber Postası Karabük Haber Postası

Gelir Testi İçin Verilen Süre 31 Mart’ta Doluyor

Gündem Yayın: 29.03.2015 15:37
Yazar:
Gelir Testi İçin Verilen Süre 31 Mart’ta Doluyor

Genel Sağlık Sigortası kapsamında borçlu vatandaşların borçlarını yapılandırması için verilen süre azalıyor. 18 yaşını dolduran ve aktif olarak sigortalı olmayan her Türk vatandaşının Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakıfları(SYDV) aracılığı ile yaptırmaları gereken gelir testi için son gün 31 Mart Salı olarak belirlendi. Yapılacak gelir testi sonucunda borçlar azalacak veya silinecek. Bu süre zarfında gelir testi yaptırmayanların borçları ise en yüksek prim borcu üzerinden hesaplanacak.
Karabük Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) İl Müdürü Nuri Akçay, gelir testleri yapılandırılmasının 31 Mart 2015’te sona ereceğini belirtirken, ayrıca; 1 Nisan 2015 tarihinden itibaren de evlerde yardımcı hizmetlerde çalışanlar için sigorta primi ödenmesinin zorunlu hale geldiğini söyledi
Yükümlü tüm vatandaşların gelir testi yaptırması gerektiğini belirten Sosyal Güvenlik Kurumu Karabük İl Müdürü Nuri Akçay yaptığı açıklamada; “Zorunlu genel sağlık sigortası tescili yapıldığı halde gelir testine hiç başvurmayan kişiler, 31 Mart 2015 tarihi mesai bitimine kadar, ikametgahlarının bulunduğu İl ve ilçelerdeki Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakfı’na bildirmeleri gerekmektedir. Bu süreçte uygulanacak yöntem ise ikametgahında bulunduğu hanede yaşayan kişi sayısı baz alınacaktır. Haneye giren toplam gelir, kişi başına bölünerek kişiye düşen miktar askeri ücretin 3’te 1’inden az ise vatandaş ücretsiz sağlık hizmeti alacak. Askeri ücret kadar gelir seviyesi olan kişi ise aylık 48 lira prim ödemek suretiyle her türlü sağlık hizmetini alabilecek. Askeri ücretin iki katı gelir elde ediyor ise 144 lira prim ödeme yükümlülüğü olacaktır. Eğer bu tutar askeri ücretin iki kat üzerinde ise 288 lira prim ödeyeceklerdir. Bu isteğe bağlı bir sigortalılık türü değildir, zorunluluktur bu yüzden yükümlü olan tüm vatandaşlarımız SYDV’ye giderek gelir testlerini yaptırsınlar” dedi.
Yemek, temizlik, çocuk, hasta ve yaşlı bakımı gibi evlerde yardımcı hizmetlerde 10 günden az çalıştırılanların, çalıştırıldıkları gün kadar ev sahibi tarafından asgari ücret üzerinden yüzde 2 oranında iş kazası ve meslek hastalığı sigortası primi ödeneceğini ifade eden SGK İl Müdürü Nuri Akçay; “Adı geçen uygulama 1 Nisan 2015 tarihinden itibaren zorunlu hale gelecektir. Yaptırmayanlar hakkında bir asgari ücret tutarında idari para cezası uygulanacak” diye konuştu.

Paylaş:

Görüş Bildir

Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.

230 bin ilmek atarak dokudu, halısına 100 bin lira değer biçti

Ekonomi Yayın: 01.05.2024 04:48
İhlas Haber Ajansı

Amasya’da ebatları 40 ile 45 santim olmasına rağmen dokunması 9 ayı aşan yüzde yüz el yapımı 2 Hereke ipek halı toplam 230 bin ilmek atılarak oluşturuldu. Halk Eğitimi Merkezi, emekli kursiyer Müzeyyen Ulavur’un dokuduğu halıların tezgahtan kesimi için tören düzenledi. İpek halı sanatının değerine işaret eden 61 yaşındaki kursiyerin, el emeği ve göz nuru eserlerinin tanesini değer biçtiği 100 bin liradan satabileceğini açıkladı.

Yüzde yüz el yapımı halı

Amasya Şehit Mehmet Gök Halk Eğitimi Merkezi’nin geleneksel el sanatlarının yaşatılması için düzenlediği kurslardan Hereke ipek halı kursu özellikle de emeklilerin ilgisini çekiyor. Hereke halısını diğer halılardan ayıran özellikler arasında çift düğüm tekniği kullanılması, ince ve kalın çift atkı tekniğiyle örülmesi ile kesiminin el makasıyla yapılıyor olması yer alıyor. Ayrıca Hereke halıların en önemli özelliği yüzde yüz el yapımı olması. Dokunması yıllar alabilen Hereke halı, dünyanın en ince ve en sağlam halısı olarak biliniyor. Yapımında, çözgüsünde birinci sınıf ipek ip kullanılıyor.

“İpek halının değeri maalesef bilinmiyor”

Çiçek ve canlı motiflerinden esinlenerek halılarını dokuyan memur emeklisi Müzeyyen Ulavur, “İpek halının değeri maalesef bilinmiyor. Tanesini 100 bin liradan aşağı satmam. Biri beş aylık emek. Asgari ücretten hesaplandığında 100 bin lira tutuyor” dedi.

“Terapi gibi geliyor”

Merkezdeki farklı kurslarda eğitim almasının ardından usta öğretici Fehmiye Bozkurt’un düzenlediği Hereke ipek halı kursuna katılıp bu sanatın inceliklerini öğrenen Ulavur, “4 ayda yaptığım pano halıya 100 bin ilmek, 5 aydan fazla sürene ise 130 bin ilmek atarak dokudum. Çok sabır ve emek istiyor ama çok keyifli. Motifin ilmeğini, rengini düşünüyorsun. Stres kalmıyor. Bedava terapi gibi geliyor” diye konuştu.

Şehit Mehmet Gök Halk Eğitimi Merkezi yöneticileri, emektar kursiyerlerinin eserinin tezgahtan kesimi için özel tören düzenledi. Törene, Amasya Milli Eğitim Müdürlüğü’nden Şube Müdürü Hayriye Tüfekçi ve Şehit Mehmet Gök Halk Eğitimi Merkezi Müdürü İbrahim Özarslan da katıldı.