Karabük Haber Postası Karabük Haber Postası

Yüzlerce kişi Zigana Dağı’nda Sarıkamış Şehitleri için yürüdü

Gündem 09.01.2024 04:36
İhlas Haber Ajansı
A+ A-

Gümüşhane’de Sarıkamış Harekâtı’nın 109. yıl dönümünde yüzlerce kişi şehitleri anmak için 100 metre uzunluğundaki Türk bayrağıyla eski Zigana Tüneli’nden başlayarak Zigana Kayak Tesisleri’ne kadar yürüdü.

Gümüşhane Valiliği ve Gümüşhane Gençlik ve Spor İl Müdürlüğü tarafından Sarıkamış Harekâtı’nın 109. yıl dönümünde düzenlenen anma yürüyüşü eski Zigana Tüneli önünden başladı. Gümüşhane Valisi Alper Tanrısever’in de katıldığı yürüyüşte yaklaşık 300 kişi soğuk havaya aldırış etmeden ellerinde Türk bayraklarıyla Zigana Kayak Tesisleri’ne kadar yürüyerek Sarıkamış Harekâtı’nda hayatını kaybeden şehitleri andı. Yaklaşık 4 kilometre boyunca süren yürüyüşte ayrıca 100 metrelik dev Türk bayrağı açıldı. Yürüyüşün sonunda Zigana Kayak Tesisleri’nde tören düzenlendi. Tören saygı duruşunda bulunulması ve İstiklal Marşı’nın okunmasıyla başladı, Kur’an-ı Kerim tilavetinin ardından Gümüşhane İl Müftüsü Hüseyin Gün tarafından Sarıkamış Harekâtı’nda hayatını kaybeden şehitler başta olmak üzere tüm şehitlere dua edildi. Programın sonunda katılımcılara ikramda bulunuldu.

Yürüyüşe yabancı uyruklu öğrencilerin de yoğun ilgi gösterdiği görüldü.

“Bu topraklarda izimiz var diyerek yürüdük”

Yürüyüşü gençlerle birlikte yapmış olmaktan dolayı memnuniyet duyduğunu dile getiren Gümüşhane Valisi Alper Tanrısever, “Sarıkamış Harekâtı’nın 109. yıl dönümünde karlar altında şehit olan aziz şehitlerimizi anmak, onların aziz ruhlarına dua etmek, onların o ortamda yaşadıkları iklimi teneffüs etmek üzere bugün Gençlik ve Spor İl Müdürlüğümüzün koordinesinde belediye başkanlarımız, kurum müdürlerimiz, kurum amirlerimizle birlikte sadece Gümüşhane’nin değil bütün Karadeniz’in incisi konumundaki Zigana Dağı’na ve kayak merkezine geldik bu yürüyüşü her şeyden önce gençlerle yaptık. Gümüşhaneli ve Gümüşhane Üniversitesi’nde okuyan gençlerimizle bu topraklarda izimiz var diyerek hep beraber Sarıkamış’ta şehit olan kahramanlarımızı rahmetle, bize bıraktıkları bu cennet vatanı gördükten sonra da minnetle yâd ediyoruz, vatan sağ olsun” dedi.

“O günleri biz de yaşamış olduk, duygusal anlar yaşadık”

Yürüyüşte Sarıkamış Harekâtı’na katılan askerlerin yaşadıkları zorlukları hissettiklerini söyleyen Gümüşhane Üniversitesi öğrencisi İrem Kurt, “Zigana Tüneli’nin başından başladık yürüyüşe, bayraklar açarak taşıdık. Sarıkamış ile ilgili şarkılar çaldı ve hep beraber yürüyerek eşlik ettik. Sarıkamış Şehitlerimizi andık. Onların izinden gitmiş olduk, adeta onların yaşadıkları o günleri biz de yaşamış olduk. Duygusal anlar yaşadık. Beyazlar içerisinde kırmızı bayraklarla onların döktükleri kanı da taşımış olduk. Onları daha iyi anlıyoruz” diye konuştu.

Endonezya’dan eğitim görmek için Gümüşhane Üniversitesi’ne gelen Muhammed Refaldi de, “Ben Endonezya’dan geliyorum. Bu yürüyüşe katılabilmek için başvuru yaptım ve geldim Sarıkamış Şehitleri için yürüdüm. Ben memleketimde böyle şeylere katılmadım burada Zigana Dağı’na yürüdük, 100 metrelik bayrak taşıdık daha sonra dua ettik. Çok ilginçti çok memnun oldum” ifadelerini kullandı.

Görüş Bildir

Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.

“Dünyanın En Pahalı Baharatı” Safran Çiçek Açmaya Başladı

Safranbolu 05.10.2024 15:58
A+ A-
“Dünyanın En Pahalı Baharatı” Safran Çiçek Açmaya Başladı

UNESCO Dünya Miras Listesi’nde yer alan Karabük’ün Safranbolu ilçesiyle özdeşleşen ve “dünyanın en pahalı baharatı” olarak adlandırılan safran çiçek açmaya başladı.
Gıda, ilaç, kozmetik gibi birçok alanda kullanılan “dünyanın en pahalı baharatı” olarak adlandırılan safran bitkisi, hava sıcaklıklarının istenilen seviyede olması dolayısıyla beklenenden erken çiçek açtı.
3 bin 500 yıllık geçmişe sahip olan, Bizans döneminde Batı Anadolu’da ticareti yapılan, Osmanlı döneminde de önemini koruyan ve “dünyanın en pahalı baharatı” olarak adlandırılan safranın ağustos ayında ekimi yapılırken, ekim-kasım aylarında boyu 15-30 santimetre uzunluğa geldiğinde toplanıyor.
Kanser, öksürük, astım, bronşit, cilt, bağışıklık, hormon bozukluğu gibi hastalıklara iyi gelen ve mutluluk hormonu serotonin salgılanmasına yardımcı olduğu için dünyada mutluluk iksiri olarak da bilinen safran, ağırlığının 100 bin katı kadar sıvıyı sarıya boyayabiliyor.
Avrupa Birliği Komisyonu tarafından coğrafi işaretle tescillenen ‘milli bitki’ Yukarıçiftlik köyünün de hayatını değiştirdi. Her geçen yıl mor yapraklı safranı görmek isteyen onbinlerce yerli ve yabancı turist köyü ziyaret ediyor.
Yukarıçiftlik köyünün bir mahallesine de Safran Çiçeği ismi verildi.
İlçenin en büyük safran üreticisi olan İsmail Yılmaz, İhlas Haber Ajansı (İHA) muhabirine yaptığı konuşmada, “Bu sene Ağustos ayında safran dikimi yaptık. Yeni dikimleri Ağustos ayında yaptık. Havalar çok iyi gitti. Çok da yağmur aldı. Onun için biraz erken çiçeklenme başladı. Muhtemelen iyi bir ürün alacağımızı işarettir” dedi.
20 dönümden fazla üretim yaptıklarını belirten Yılmaz, “Ama köyümüzde 40 dönümün üzerinde safran üretiliyor. 11-12 kişi civarında da safran üreten var köyümüzde” ifadelerini kullandı.
Çiçeklenmenin Kasım ayının 15’ine kadar süreceğini tahmin ettiklerini aktaran Yılmaz, Geçtiğimiz yıl safranı 320 liradan sattık. Şu an öyle satıyoruz. Hasat sonrası rekolteye göre bu yeni ürünün fiyatı belli olacak” diye konuştu.
Geçen yıl safran tarlasını 45-50 bin kişinin ziyaret ettiğini hatırlatan Yılmaz, “Bu sene hem erken çiçeklenmenin faydasıyla hem de çok arayan oldu. Muhtemelen daha fazla misafir bekliyoruz. Öyle görünüyor. Zaten köyümüzün neredeyse tamamı safran üretiyor şuanda” şeklinde konuştu.
Yılmaz, safranın Avrupa Birliği coğrafi işaretini aldıktan hem değerinin bilinmesini hem de kalitesini artırdığını söyledi.
170 bin çiçekten 1 kilogram safran elde edildiğinden bahseden Yılmaz, “2018 yılında ilk safran ekimini yaptım. Safran üreten çoğaldı. Dünyada köyümüz bilinir hale geldi. Mahallemizin bir tanesi de şu anda Safran Mahallesi olarak geçiyor. İsmini değiştirdik. Bu bizim için çok güzel oldu. Google’a girdiğinizde, haritalara girdiğinizde safran tarlaları denildiğinde bu köye götürüyor sistem” ifadelerine yer verdi.

Nöbetçi Eczaneler

Tuğba Eczanesi
Tuğba Eczanesi
Adres

Hükümet Caddesi No:71/B Eflani / Karabük

Telefon

(370) 461-2427

Eskipazar Eczanesi
Eskipazar Eczanesi
Adres

Merkez Mahallesi, Cami Caddesi, No:16 Eskipazar / Karabük

Telefon

(370) 818-3737

Büşra Eczanesi
Büşra Eczanesi
Adres

Beşbinevler Mahallesi, Şahin Tepesi No:18/A Merkez / Karabük

Telefon

(370) 433-0777

Öztürk Eczanesi
Öztürk Eczanesi
Adres

Sırınevler Mahallesi Alparslan Caddesi No:2/A Karabük

Telefon

(370) 415-5557

Safran Eczanesi
Safran Eczanesi
Adres

Atatürk Mahallesi, Akter Sokak Devrim Sitesi C Blok No:6/B Safranbolu / Karabük

Telefon

(370) 712-8262

Yeni Zümrüt Eczanesi
Yeni Zümrüt Eczanesi
Adres

İsmetpaşa Mahallesi, Doruk Sokak, No:8/B Yenice / Karabük

Telefon

(370) 766-4500