Ihlas Haber Ajansı tarafından
11 Aralık, 2023 16:12 tarihinde yayınlandı
A+ A-
Okuma Süresi: 1dk
Yorum Sayısı: 0

1 çift geyik 87 geyik oldu

Türkiye’nin 4 büyük kızıl geyik üretim istasyonundan biri olan Samsun’daki Kunduz Geyik Üretim İstasyonu’nda şu ana kadar 87 kızıl geyik üretilerek tabiata bırakıldı.
Doğada popülasyonu azalan kızıl geyiklerin üretimi Samsun’un Vezirköprü ilçesinde bulunan Kunduz Geyik Üretim İstasyonu’nda yapılıyor. Şu anda 45 geyiğin bulunduğu istasyonda geyikler özenle takip ediliyor. Doğaya yapılan salımlar ve çalışmalarla ilgili bilgi veren Tarım ve Orman Bakanlığı Doğa Koruma ve Milli Parklar 11. Bölge Müdürlüğü Avcılık ve Yaban Hayatı Şube Müdürü Ertan Kuduban, "Doğa Koruma Milli Parklar 11. Bölge Müdürlüğümüze bağlı Kunduz Geyik Üretme İstasyonumuz 1984 yılında üretime başladı. Üretime başlama amacı biyolojik çeşitliliğin sürdürebilmesi, genetik kaynaklarımızın korunmasının sağlanması, nesli tükenme tehlikesinde olan hayvanların istasyonlarda üretilerek popülasyonlarının sayısının artırılması hedefleniyor. Ülkemizde kızıl geyik, yaban keçisi, sülün, keklik, yaban koyunu ve diğer türlerle ilgili üretme istasyonlarımız bulunmaktadır. Burada üretilen hayvanlar alanlara naklediliyor. İstasyonumuzda şu an itibarıyla 45 adet kızıl geyik mevcuttur. Bunların 4 tanesi yetişkin erkek 21 tanesi yetişkin dişi, 3 tanesi 1 yaş üstü erken, 1 tanesi 1 yaş üstü dişi ve yeni doğan 12 tane yavrumuz bulunmaktadır. Şu ana kadar 1984 yılından günümüze kadar toplamda 87 adet kızıl geyiği tabiatla buluşturduk. Geçen yıl Çorum ilimizde 5 erkek 3 dişi 2023 yılında ise 2 erkek 2 dişi olmak üzere 12 kızılı geyiği Çorum Osmancık ilçemize yerleştirdik. Yerleştirmelerimiz devam ediyor. Genellikle sarıçam ve kayın ağaçlarının bulunduğu ortamda yaşayan bir hayvanımızdır. Kızıl geyik erkek 90 ile 190 kg arasında, dişileri 60 ile 120 kg arasındadır. Mayıs-haziran aylarında yavrularlar. Ekim-kasım aylarında çiftleşme dönemleri oluyor. Mayıs aylarında genellikle 1 yavru yapıyorlar. 25 kg civarında bir yavrusu var. Şu an itibarıyla 45 adet geyiğimiz var. Giresun, Gümüşhane, Samsun ve Çorum illerine genellikle salım yaptık. Ülkemizde şu anda 4 tane kızıl geyik üretme istasyonu bulunmaktadır" dedi.

blank
Ihlas Haber Ajansı tarafından
10 Nisan, 2025 20:52 tarihinde yayınlandı
A+ A-
Okuma Süresi: 1dk
Yorum Sayısı: 0

Türkiye’nin tek biyosfer rezerv alanı Macahel’de nisanda kar yağdı

Artvin’in Borçka ilçesinde bulunan Türkiye’nin birinci ve tek biyosfer rezerv alanı Macahel’e (Camili Havzası) nisan ayında kar yağdı. Lapa lapa yağan karı görüntüleyen vatandaş, "Yağıyor mübarek, nisan dinlemiyor" dedi.
UNESCO’nun İnsan ve Biyoküre Programı Ulusal Uyum Kurulu kararı doğrultusunda 29 Haziran 2005’te "Biyosfer Rezervi Alanı" ilan edilen Macahel, Artvin’in en çok ziyaret edilen bölgeleri ortasında yer alıyor. Her mevsim turist çeken Macahel, birebir vakitte iklimsel olarak da çok farklı bir özelliğe sahip. Dört mevsimi birebir anda yaşama imkânı sağlayan bölgede mevsim geçişleri epeyce hareketli. Kentte hava sıcaklıklarının düşmesiyle birlikte Macahel bölgesinde de kar yağışı başladı. Bölgede tesirli olan yağmur, kısa müddette yerini kara bıraktı. Macahel yolu ulaşımını sağlayan bölge halkından Osman Başkan, nisan ayında lapa lapa yağan karı görüntüledi. Lider, çektiği görüntüde şunları söyledi:
"Yağıyor mübarek, nisan dinlemiyor. Mayıs da olsa, haziran da olsa hiç fark etmez. Burası Macahel, yağar mı yağar. Yıl 12 ay, her an, her dakika, her gün yağabilir. Güneş de açabilir. Daha 5-10 gün evvel 30 dereceleri buldu sıcaklık ancak şu anda kar yağıyor. Macahel’in zenginliği, hoşluğu bu. Güya ocak ayı üzere yağıyor."

Yorum Yaz

Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.