Karabük Haber Postası Karabük Haber Postası
12 Mart, 2015 08:26

Türkiye’nin İlk İşaret Dili Festivali Çankırı’da Düzenlendi

A+ A-

ÇANKIRI Belediyesi ve Çankırı Valiliği işbirliğinde, Türkiye'de ilk kez İşaret Dili Festivali düzenlendi. Hasan Fehmi Gökşen Spor Salonu'nda gerçekleşen etkinliğe, Çankırı Valisi Vahdettin Özcan, Belediye Başkanı İrfan Dinç, kamu kurum ve kuruluş temsilcileri ile çok sayıda vatandaş katıldı. Çankırı Belediyesi Engelsiz Yaren Ekibi gösterisiyle başlayan gecede, zihinsel engelli öğrencilerin yaren oyunları büyük ilgi gördü. Gösterinin ardından konuşan Çankırı Belediye Başkanı İrfan Dinç, programın Türkiye'de ilk olduğunu ifade ederek, emeği geçenlere teşekkür etti. Vali Vahdettin Özcan da salondaki kalabalıktan ve atmosferden duyduğu memnuniyeti dile getirdi. Mevcut salonun artık yetersiz kaldığını belirten Özcan, yeni spor salonunun tamamlanma aşamasında olduğunu kaydetti. Konuşmaların ardından koro halinde salonun ortasına dizilen Çankırı Belediyesi İşaret Dili Kursu öğrencileri, farklı türden şarkıları işaret diliyle sundu. Büyük beğeni toplayan gösteride öğrencilerin birbirleri ile uyumu dikkat çekti. Öğrencilerin seslendirdiği şarkıların ardından gecenin konuğu Veli Erdem Karakülah sahne aldı. Sahnede türkülerini seslendiren sanatçıya, işaret dili öğrencileri de eşlik etti. Salonda toplanan vatandaşlara teşekkür eden Karakülah, şarkılarının işitme engellilere anlatılmasından dolayı gurur duyduğunu ve emeği geçen herkese teşekkür ettiğini belirtti.

Görüş Bildir

blank

Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.

24 Kasım, 2024 16:37
blank
İhlas Haber A.

UFK Başkanı Şenocak: “Fındık üretici destekleme modeli revize edilmeli”

UFK Başkanı Şenocak: “Fındık üretici destekleme modeli revize edilmeli”
A+ A-

Ulusal Fındık Konseyi (UFK) Başkanı Cem Şenocak, fındık üreticisinin desteklenmesi modelinin revize edilmesi gerektiğini belirterek, “Fındık üreticisini tekrar bahçesine döndürmek gerekir. Bugün dünya fındık ihracat payımız yüzde 60’lara düştü. Üreticiyi doğru desteklersek yeniden eskisi gibi yüzde 80’lere ulaşabiliriz” dedi.
Fındık ihracatından son on yılda ithal girdi maliyeti olmadan 20 milyar doların üzerinde döviz sağlandığını belirten Şenocak, 10 yıl öncesine kadar yüzde 80 bir pazar payına sahip olduklarını bugün ise yüzde 60’lara kadar düştüklerini dikkat çekti. Şenocak, “Fındık politikasını doğru yönetirsek yeniden yüzde 75-80’lere gelebiliriz” diye konuştu.

"Fındık üreticisi bahçeden koptu"
Şenocak, bu politikanın doğru yönetilmesi için üreticiyi destekleme politikalarının revize edilmesi gerektiğini kaydederek, “Fındık üreticisi bahçeden koptu. Üreticinin iyi tarım uygulamaları ile desteklenerek bahçesine dönüşünü sağlayıp gelirini artırmak çok önemlidir” ifadelerini kullandı.
Şenocak, şöyle devam etti:
“Özellikle fındıktan başka alternatifi olmayan sarp ve eğimli arazilerde, miras yoluyla küçülmüş bahçelerde maliyetini karşılamakta zorlanan üretici yapısının tekrar kazanılması için destekleme modelleri ve miktarları büyük önem arz eder. Düz ovalarda birçok alternatif üretim yapabilen geniş arazilerde fındık dikimi olan miras bölünmeleri henüz çok artmamış bölgelere olan destekle; sarp meyilli alternatifi olmayan ancak çok büyük bir alana yayılmış bölünmüş, küçük bahçeler haline gelmiş üretici yapısı aynı modelle desteklenmemelidir. Bu iki üretici yapısı muhakkak ayrı şekillerde desteklenmelidir. Çünkü bu işin birde sosyal boyutları vardır.”
Fındık üreticisinin bu şartlarda ekonomik zorluk yaşaması sebebiyle yıllar içerisinde Büyükşehirlere göç ettiğini ve bu göçün halen devam ettiğini kaydeden Şenocak, ”Bu durum büyük şehirlerin yükünü artırmakta sıkıntılarını büyütmektedir. Bundan dolayı doğru destekleme modeli revizelerle acilen yapılandırılmalıdır. Göç önlenmeli, üretici bahçesine tekrar döndürülmelidir. Bu çalışma büyükşehirlerinde yükünü azaltacaktır. Büyük şehirlerde çarpık yapılaşma engellenecek hatta sosyal ekonomik açıdan bunalmış fındık üreticisi aileler üründen elde ettikleri gelirle geçinebileceklerine inanırlarsa kendi ata topraklarına büyük ölçüde geri dönüş sağlayacaktır.”

blankNöbetçi Eczaneler

Gülşen Eczanesi
Gülşen Eczanesi
Adres

Candaroğlu Mahallesi, Hastane Caddesi, No:7 Karabük-Eflani

Telefon

(370) 461-2331

Eskipazar Eczanesi
Eskipazar Eczanesi
Adres

Merkez Mahallesi, Cami Caddesi, No:16 Eskipazar / Karabük

Telefon

(370) 818-3737

100. Yıl Eczanesi
100. Yıl Eczanesi
Adres

100.Yıl Mahallesi 1003 Caddesi, No:26-28/a Karabük

Telefon

(370) 433-4400

Ülkü Eczanesi
Ülkü Eczanesi
Adres

Şirinevler Mahallesi, Mehmet Akif Caddesi, No:1 Merkez / Karabük

Telefon

(370) 415-1350

Ateş Eczanesi
Ateş Eczanesi
Adres

Atatürk Mahallesi, Kaya Erdem Caddesi, No:33/B Safranbolu / Karabük

Telefon

(370) 725-1113

Gökçe Eczanesi
Gökçe Eczanesi
Adres

İnönü Caddesi No:2 Yenice / Karabük

Telefon

(370) 766-4455