Karabük Haber Postası Karabük Haber Postası

İkinci el otomobil piyasasında talep yüzde 60 düştü

Ekonomi Yayın: 23.10.2023 14:47
İkinci el otomobil piyasasında talep yüzde 60 düştü

İkinci el otomobil piyasası en durgun dönemlerinden birini yaşıyor. Satışların düşmesiyle noterlerde oluşan yoğunluk ortadan kalktı. İkinci el otomobil sektöründe geçtiğimiz 3 aya göre talep yüzde 60 düştü. Oto galericiler eski fiyatları mumla arar oldu. Yeni fiyatlandırmalarla ikinci el otomobiller ellerinde kaldı.

 

Otomobil fiyatları uzun zamandır fahiş fiyatlarla gündemdeydi. Ticaret Bakanlığının düzenleme yapmasıyla ve yapılan denetimlerle ikinci el araçlarda fiyatlar stabil hale getirildi. Yapılan düzenlemeyle noterlerde al-satçı diye tabir edilen kişilerin 3 arabadan fazlasını alıp satamaması hem ikinci el otomobil sektörünü durgunlaştırdı hem de noterlerde yaşanan yoğunluğu ortadan kaldırdı. İkinci el otomobil satıcıları, eski fiyattan alınan araçların ellerinde kaldığını belirtirken yeni fiyatlandırmayla alınan araçların kolayca satıldığını belirtti.

 

“İkinci el otomobil piyasasında talep yüzde 60 düştü”

 

İkinci el otomobil piyasasının durgunluk yaşadığını belirten İstanbul Motorlu Araç Satıcıları Derneği (İMAS) Başkanı Hayrettin Ertemel, “İkinci el otomobil piyasası 3 aydan beri durgunluk yaşıyor. Bazı marka modellerde yüzde 5-10 arası indirimler söz konusu. Tabi burada sektörümüzün en önemli problemi olan kayıt dışı diye tabir ettiğimiz al sat işi yapanların piyasadan elini çekmesiyle birlikte sektörde bir boşluk oluştu. Tabi bu oluşan boşlukta hem sıfır araç bayilerinde hem de ikinci el otomotiv sektöründe bir stok birikmesi meydana geldi. Bununla ilgili bayiler şuanda kampanya başlatmış durumda. Bazı marka modellerde sıfır faizli kampanyalar bazılarında da vadesi uzatılmış kampanyalar düzenlenmekte. Tabi bu şekilde de ikinci el otomobil piyasasında da durgunluk söz konusu oluşturuyor. Aslında sektör olarak istediğimiz bir duruma geldik. Pandemi döneminde araç fiyatları ciddi manada yükselmişti. Gerçek alıcılar araca erişim konusunda fiyatlama anlamında zorlanıyorlardı. Geçtiğimiz aylara göre talep yüzde 60 düştü” dedi.

 

“Noterlerde yaşanılan yoğunluk ortadan kalktı”

 

Noterlerde ve ekspertizlerde yoğunluğun ortadan kalktığını belirten Ertemel, “Noterlerde ve ekspertizlerde de durum aynı. İkinci el otomobillerin satışındaki durgunluk bu sektörlere de yansıdı. Noterlerde bir yoğunluk oluşuyordu fakat şuanda o yoğunluk tamamen ortadan kalktı. Noterliklerde bildiğiniz gibi Bakanlığımızın aldığı en son karardan sonra al satçı diye tabir ettiğimiz kişiler yıl içerisinde 3 araç satışı yaptıktan sonra 4’üncü araçta noterlerde satış yapamaz duruma geldiler. Burada özellikle işi araç satımı olmadığı halde bu işe yeltenen kişilere noterlik sistemlerinden tespit edilerek ciddi cezalar yazılıyor. Buda noterlerdeki doluluğu tamamen ortadan kaldırmış oluyor” ifadelerini kullandı.

 

“Eski fiyattan alınan araçlar bayilerde kaldı”

 

Eski fiyattan alınan araçların bayilerde kaldığını belirten Oto Galerici Ahmet Gürkan Keleş, “Şuanda eski fiyatlar ile yeni fiyatlar oluştu. Eski fiyatlar çok yüksekti şuanda yeni fiyatlar biz alımlarımızı yaparken yeni düşük fiyatlardan alıyoruz. Fiyatlar şuanda yüzde 25 düşük. Elimizde bulunan araçları satmaya çalışıyoruz. Yeni fiyatlardan aldığımız araçları satabiliyoruz fakat eski fiyatlara aldığımız araçları satamıyoruz. Eskiden alınmış olan araçlar ki bunlar şişik fiyatlardan alınan araçlardı bunları satmak şu anda imkansız gibi görünüyor. Eskiden alınan çok fazla araba galericilerin elinde kaldı. İlanlara baktığımızda 70 tane aynı marka aracın eski fiyattan olan ilanları pahalı duruyor aralarında 20 tanesi yeni fiyattan alınmış onlarda uygun ve talepte fazla. Aslında şu anda araba alacaklar için bir fırsat fakat yeni fiyattan oluşan fiyat aralığındaki arabaları tercih etmeleri gerekiyor. Eskiden alanlarda zaten arabalarını satmak istemiyor çünkü aldıkları araçlarda yüzde 30 fiyat gerilemesi yaşandı. Geçtiğimiz aylara göre talep yüzde 60 geriledi” şeklinde konuştu. (İHA)

Görüş Bildir

Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.

Çaldığı telefonu vermek istemeyince soyunmaya başladı

Gündem Yayın: 08.09.2024 00:52
İhlas Haber Ajansı

Karabük’te bir telefoncuya giden kadının hem kendi telefonunu zorla satmaya çalıştığı hem de vitrinden çaldığı telefonu vermek istemeyince soyunduğu anlar güvenlik kamerasına yansıdı.

Olay, Kemal Güneş Caddesinde meydana geldi. İsmi öğrenilemeyen bir kadın, telefon mağazasına girip telefonunu satmak istedi. İş yeri sahibi telefonu satın alamayacağını belirterek, kadının talebini reddetti. Defalarca telefonunu uzatarak satmak isteyen kadın bir süre sonra dükkanda taşkınlık yaparak, diğer müşterilerin araya girmesine rağmen yöneldiği cam vitrinde bulunan bir telefonu alarak dışarıya çıktı. İş yeri sahibi kadının çaldığı telefonu fark edip geri almaya çalıştı. O sırada mağaza sahibi, çalınan telefonu geri almaya çalışırken kadının bir anda soyunmasıyla neye uğradığını şaşırdı. O anlar iş yerinin güvenlik kamerasına saniye saniye yansıdı.

İhlas Haber Ajansı (İHA) muhabirine konuşan iş yeri sahibi Habib Nazari, “Kapatırken müşteri geldi bana. Müşteri geldi alışveriş yaptık. Alışveriş bittikten sonra tam kapatacaktım, o sırada kadının biri geldi. Birden telefonu fırlattı almamı istedi. Ben de baktım biraz anormal davranıyor ve alamayacağımı söyleyerek başka yere sormasını söyledim. ‘Sen alacaksın’ dedi. 2-3 kere ısrarla fırlattı telefonu. Bir kere de tam düşerken tuttum telefonu. Sonra küfür etmeye başladı. ‘Telefonu alacaksın, bana para ver’ dedi” ifadelerine yer verdi.

“Camdan bir tane telefon çaldı”

O sırada diğer müşterilerinin de dükkanın önünde olduğundan bahseden Nazari, “Sonra onlar çıkarken tam olayın sıkıntı olacağını anlayınca geri döndüler. Geri dönünce de bunu çıkartmaya çalıştılar. Kadın çıkmayıp kendini cama sürtmeye başladı. Yumruk attığı camdan bir tane telefon çaldı. Telefonu aldıktan sonra işte görür görmez ‘Telefonu ver’ dedim. ‘Ben almadım telefonu’ diyerek dışarı çıktı. Dışarı çıkınca da önceki kadın müşterime söyledim. Onlar da telefonu aldığını gördü” dedi.

“Birden soyunmaya başladı”

Daha sonra köşeye geçen şüpheli kadının telefonu almadığını iddia ederek poşeti açtığını ifade eden Nazari, “Sonra biz telefonu ver diye ısrar ederken soyunmaya başladı birden. Öyle yapınca da bizler neye uğradığımızı şaşırdık. Sırtımızı döndük. Müşteri sayesinde telefonu alabildim. Kepeği indirince ben de caddeye çıktım. Cadde de giderken bu sefer de peşimden biber gazıyla dolaşıyor. Sonra baktım olayı zapt edemeyeceğim karakola gittim. Karakolda olayı anlattım. Sonra kadını çağırdılar, konuşmaya başladılar ve beni de gönderdiler” diye konuştu.

Nöbetçi Eczaneler

Gülşen Eczanesi
Gülşen Eczanesi
Adres

Candaroğlu Mahallesi, Hastane Caddesi, No:7 Karabük-Eflani

Telefon

(370) 461-2331

Mutlu Eczanesi
Mutlu Eczanesi
Adres

Orta Sokak No:7/B Eskipazar / Karabük

Telefon

(370) 818-1124

Asuman Eczanesi
Asuman Eczanesi
Adres

Fevzi Fırat Caddesi, No:51/A Merkez / Karabük

Telefon

(370) 413-1373

Beşbinevler Eczanesi
Beşbinevler Eczanesi
Adres

Beşbinevler 75. Yıl Mahallesi, 70. Sokak No:39 Merkez / Karabük

Telefon

(370) 433-1527

Dilek Eczanesi
Dilek Eczanesi
Adres

Esentepe Mahallesi, İncekaya Caddesi, Sultan Çayırı Evleri No:78/B Safranbolu / Karabük

Telefon

(370) 712-5434

Gökçe Eczanesi
Gökçe Eczanesi
Adres

İnönü Caddesi No:2 Yenice / Karabük

Telefon

(370) 766-4455