Karabük Postası tarafından
18 Mayıs, 2023 12:42 tarihinde yayınlandı
A+ A-
Okuma Süresi: 1dk
Yorum Sayısı: 0

Turfanda kiraz çıktı: İlk hasatlar Norveç, Almanya ve Rusya’ya

Mersin’in Erdemli ilçesinde köylerde turfanda kiraz hasadı başladı. Kalitesi ve verimi yüksek kiraz bu yıl da büyük ilgi görürken, iç piyasanın yanında Norveç, Almanya ve Rusya’ya da ihraç edildiği belirtildi.

Türkiye’nin yaş sebze ve meyve üretiminde ilk sıralarda yer alan Mersin’de kiraz hasadı başladı. Bu yıl 2 bin 500 dekarda 5 bin tonun üzerinde ürün rekoltesi beklenen Erdemli bölgesindeki kiraz bahçelerinde turfanda kirazın hasadı yapıldı. Kalitesine göre 40 liraya kadar alıcı bulan kirazın, yurt dışına da ihraç edildiği belirtildi. Turfanda ürün yetiştiren üretici ise kazancın daha fazla olduğu belirterek, fiyatlarından memnun olduklarını kaydetti.

Turfanda kiraz yetiştiren üretici Fatma Şimşek, “Yaklaşık 15 yıl oldu, daha önce buraya sebze ekiyorduk, domates ekiyorduk. Ondan fazla bir kar olmadığı için, köyümüzde de turfanda kiraz dikenler oldu. Onlarda verim ve kalitenin güzel olduğunu görünce biz de kiraza çevirdik” dedi.

Piyasanın beklentisine uygun ürün yetiştirdiklerini de ifade eden Şimşek, “Kirazımız erkenci türü, etli, ihracatçıların tercih ettiği bir cins. Piyasada içte de dışta da güzel satılan bir kiraz. Biz de yetiştirmekten gayet memnunuz” diye konuştu.

Üretici Hasan Evden ise, “Kiraz hasadı bölgemizde başlamış bulunmakta. İlk turfanda kiraz Koramşalı’da çıkıyor. Norveç, Almanya, Rusya gibi ülkelere ihracatı yapılıyor. Kalite olarak çok iyi, çok verimli bu yıl; talepler çok iyi. 35-40 lira arasında pazarda satışı bulunuyor” dedi. (İHA)

blank
blank
Ihlas Haber Ajansı tarafından
10 Ocak, 2025 04:37 tarihinde yayınlandı
A+ A-
Okuma Süresi: 1dk
Yorum Sayısı: 0

Üniversiteliler, Türkiye’nin saklı cenneti Ilgaz Dağı’nda vakit geçirdi

Kastamonu Üniversitesi öğrencileri, kış turizminin değerli merkezlerinden biri olan Ilgaz Dağı Ulusal Parkı’nı ziyaret ederek bölgenin turizm potansiyelini yerinde inceledi. Turizm Fakültesi Öğretim Üyesi Dr. Hikmet Haberal, Ilgaz Dağı’nın sürdürülebilir turizm gayelerini şimdiden belirlemesi gerektiğini tabir etti.

Batı Karadeniz’in incisi Ilgaz Dağı, dört mevsim sunduğu turistik aktivitelerle ziyaretçilerin ilgisini çekiyor. Kışın kayak, snowboard ve kızak imkanları sunan dağ, yazın ise tabiat yürüyüşleri, kamp alanları ve varlıklı bitki örtüsüyle öne çıkıyor. Kastamonu ve Çankırı vilayetleri ortasında yer alan Ilgaz Dağı Ulusal Parkı, doğal hoşluklarının yanı sıra yöresel gastronomi ve kültürel zenginlikleriyle de dikkat çekiyor. Turizm Fakültesi tarafından düzenlenen seyahat kapsamında öğrenciler, bölgenin turizm potansiyelini ve doğal hoşluklarını keşfederken, Ilgaz Dağı’nın hem eğlenceli hem de eğitici taraflarını deneyimledi.

Dr. Hikmet Haberal, Ilgaz Dağı’nın potansiyelinin hakikat değerlendirilebilmesi için sürdürülebilir turizm siyasetlerine gereksinim olduğunu belirtti. Haberal, altyapı yatırımlarının artırılmasının, yürüyüş parkurları ve kamp alanları üzere alternatif turizm geliştirilmesinin kıymetine değindi. Haberal, atıl durumdaki turizm tesislerinin faaliyete geçirilmesiyle hem bölge iktisadına hem de turizm öğrencilerine yarar sağlanabileceğini vurguladı.

Turizm İşletmeciliği doktora öğrencisi Ersin Uğur Aydın ise, Ilgaz Dağı’nın memleketler arası bir turizm destinasyonu haline gelmesi için tanıtım çalışmalarının güçlendirilmesi gerektiğini söyledi. Aydın, toplumsal medya ve dijital pazarlama kanallarının aktif kullanımıyla bölgenin dört mevsim sunduğu geniş kitlelere duyurulabileceğini tabir etti.

Etkinlik sırasında tulum ezgileriyle renklenen bir tertip düzenlendi. İştirakçiler, bölgenin doğal hoşlukları eşliğinde tulum ritimleriyle eğlenceli anlar yaşadı.

Cevap Yaz

Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.