Kahramanmaraş merkezli depremlerden en çok etkilenen Hatay’da yıkıntıların arasında vatandaşların Ramazan Bayramı yolculuğu başladı. Büyük hasar alan Antakya Otobüs Terminalinde firmalar ofislerini dışarı taşımak zorunda kalması dikkat çekti.
Kahramanmaraş merkezli depremlerden en çok etkilenen Hatay’da yıkıntıların arasında vatandaşların Ramazan Bayramı yolculuğu başladı. Büyük hasar alan Antakya Otobüs Terminalinde firmalar ofislerini dışarı taşımak zorunda kalması dikkat çekti.
Kahramanmaraş merkezli 6 Şubat depremlerinden en çok etkilenen Hatay'da vatandaşların Ramazan Bayramı yolculuğu başladı. Kente deprem sonrası gelen gönüllü vatandaşlar ile depremden etkilenen depremzedeler bayram yolculuğuna çıkmak için otogara geldi. Firma ofislerinin zarar görmesi nedeniyle firmalar yazıhanelerini dışarı taşımak zorunda kaldı. Terminalin dışında işlemlerini yapmak zorunda kalan otobüs firması görevlileri, terminalin bir an önce onarılmasını istiyor. Terminalde firma ofisleri ise büyük hasar aldı. Tavanda çökmelerin bulunduğu terminalde, firma ofislerinin de duvarları yıkıldı. Yıkıntıların arasından bilet alan depremzedelerin daha çok sahil kentleri ile İstanbul, Ankara ve İzmir'e seyahat etmeleri dikkat çekti. Otogarın yıkık olması ve imkanlarının kullanılamaz halde olmasına rağmen otogar yönetiminin firmalardan çıkış parası aldığını ve halen daha otogarda tadilat yapılmadığını söyleyen özel bir firma şoförü Ercan Bal, “Bayram öncesi yolculuklar başladı. Depremzedeler Hatay'ı terk ediyor. Kalacak yerleri olmayanlar daha çok Mersin, Antalya, İstanbul'a seyahat ediyorlar. Çok giden var. Otogarın durumu çok kötü. Herhangi bir çalışma yok. Yetkililerden bir şey görmedik. 10 gün önce geldiler baktılar. Yapılacakları incelediler ama şu ana kadar herhangi bir gelişme yok. Etraf yıkık dökük. Bir yerde durabilmek için kendimiz toparladık. Otogar çıkış parası almaya başladılar. Otogar bu durumdayken kendi imkanlarımızla bir şeyler yapmaya çalışırken otogar yönetimi otobüslerden çıkış parası almaya başladı” ifadelerini kullandı. Vatandaşların daha çok sahil kentlerini tercih ettiğini söyleyen özel bir firmanın kaptanı Cafer Aydın, “Sefer sayılarımız depremden dolayı fazlalaştı. Herkes depremden dolayı mağdur olduğu için daha çok sahil kentlerine çalışıyoruz. İnsanlar bir şekilde barınmaya çalışıyor. Giden çok. Otogarda sorun var. Yazıhanelerin sıkıntıları var. Telefon ve internet sıkıntılı. Firmalar zor durumda. Kısa süre içerisinde toparlanmasını istiyoruz” dedi Acil tıp asistanı olarak Hatay'a gönüllü geldiğini söyleyen Samet Sözcü, “Ben ve arkadaşlarım deprem sonrası göreve geldik. Görevimizi tamamladık ve dönüyoruz. 15 gündür buradaydım. Bizim görevlendirmelerimiz 15 gün sürüyor. Kendi ekiplerimizle beraber görevimizi bitirdik ve dönüyoruz” diye konuştu. Otogardaki bayram yoğunluğu ise havadan görüntülendi. (İHA)
Yaşlılara Yönelik Sanal İlk Yardım Eğitimi Verilecek
Türkiye'de ilk olma özelliği taşıyan projeyle, yaşlı bireyler için sanal gerçeklik destekli 15 farklı ilk yardım senaryosu hazırlandı.
Karabük Üniversitesi (KBÜ), yaşlı bireylerde ilk yardım eğitimine yönelik önemli bir yeniliğe imza atıyor. “Artırılmış Gerçeklik ile Geriatrik Bireylerde İlk Yardım Eğitimi” projesi kapsamında, sanal gerçeklik teknolojisi ile desteklenen uygulamalı bir eğitim modeli geliştirildi.
Türkiye'de ilk olma özelliği taşıyan bu yenilikçi proje, KBÜ’nün koordinatörlüğünde; Gazi Üniversitesi, Karabük İl Millî Eğitim Müdürlüğü, HHK GmbH Humane Häusliche Krankenpflege (Almanya), ASG Pflege GmbH (Almanya) ve SosuSv. Kirili Metodij (Kuzey Makedonya) ortaklığıyla yürütüldü.
Proje kapsamında geliştirilen 15 farklı modül, geriatrik bireylerde en sık karşılaşılan ilk yardım senaryolarını kapsıyor. Temel yaşam desteği, solunum yollarına yabancı cisim kaçması, hipertansiyon, sıcak çarpması ve donma gibi durumlar, sanal gerçeklik ortamında bire bir deneyimlenebiliyor. Eğitim programı, özellikle öğrenciler ve sağlık çalışanlarının uygulamalı deneyimle ilk yardım becerilerini geliştirmesini hedefliyor.
Sanal gerçeklik gözlüğü ve özel sensörlü kollarla desteklenen sistem, öğrencilerin gerçek hayatta uygulama yapma imkânı bulamayacağı senaryoları interaktif biçimde deneyimlemesine olanak tanıyor.
15 FARKLI İLK YARDIM SENARYOSU
Proje hakkında bilgi veren Karabük Üniversitesi Sağlık Hizmetleri Meslek Yüksekokulu Müdürü Dr. Öğr. Üyesi Dürdane Yılmaz Güven, “Toplamda 15 farklı aplikasyon geliştirildi ve bu uygulamaların her biri üç dilde kullanılabiliyor. Sistem yalnızca Türkiye’de değil, Almanya’da ve İngilizce konuşulan tüm ülkelerde uygulanabilir” dedi.
“GERÇEK HAYATA UYUM DAHA YÜKSEK”
Uygulamanın eğitimdeki katkılarına değinen Güven, “Etkileşimli yapısı sayesinde öğrenciler, gerçek hayatta karşılaşmaları zor olan durumları sanal ortamda birebir uygulayabiliyor. Bu sistem; yaşlı bakım merkezlerinde, huzurevlerinde, klinik eğitimde, hastanelerde ve okullarda rahatlıkla kullanılabilir. Öğrenciler her bir senaryoyu bu sistemle deneyimleyebiliyor ve adeta o anı yaşıyormuş gibi hissediyor. Yapılan çalışmalar da gösteriyor ki öğrenciler bu uygulamalar sayesinde gerçek hayatta çok daha kolay ve başarılı müdahalelerde bulunabiliyor” ifadelerini kullandı.
KBÜ’nün geliştirdiği bu yenilikçi sistem, yalnızca yaşlı bireyler için değil; sağlık eğitiminde dijital dönüşümün önünü açan örnek bir uygulama olarak değerlendiriliyor.