Karabük Haber Postası Karabük Haber Postası

KELTEPE’YE RÜZGAR GÜLLERİ ÇOK YAKIŞIR!

Köşe Yazıları Yayın: 05.02.2023 15:25
KELTEPE’YE RÜZGAR GÜLLERİ ÇOK YAKIŞIR!

Karabük’ün, yenilenebilir enerji yatırımları için uygun bir coğrafi yapıya sahip olduğunu düşünüyorum. Sürekli rüzgar alan yüksek tepeler, bol güneş alan geniş araziler bu konuda Karabük’ün elini güçlendiriyor.

Her ne kadar, meteorolojik veriler Karabük’te rüzgar potansiyelinin düşük olduğunu gösterse de; kenti çevreleyen yüksek tepelerde durumun farklı olduğu kanaatindeyim. Yüksek hava akımlarının olduğu bölgeleri tespit etmek zor olmasa gerek. Karabük güneşte zaten çok şanslı.

Benimki sadece bir öneri. Tabii ki, konunun uzmanları tarafından teknik olarak detaylı bir çalışma yapılması gerekir.

Yenilebilir enerji kaynaklarının ülkemizin kurulu gücü içerisindeki payı her geçen gün hızla artıyor. Bu konuda ciddi çalışmalar ve teşvikler var.

Benim de ilgi duyduğum ve araştırdığım bir konu.

Son verilere göre;

Haziran 2022 ayı sonu itibarıyla Türkiye’nin elektrik enerjisi kurulu gücü 101 bin 510 Megavat (MW) seviyesine ulaştı, bir önceki aya göre kurulu gücümüzde 851,8 MW, 2022 yılının ilk 6 ayında ise bin 698,7 MW’lık net artış elde edilmiş durumda…

Rüzgâr, Güneş, Jeotermal ve Biyokütle’den oluşan ve toplam içerisinde %22.5’e ulaşan Yenilenebilir ve Temiz Enerji kurulu gücümüz ise 22 bin 922 MW seviyesinde… Ülkemizin geçtiğimiz yılın ilk altı ayında ulaştığı bu seviye takdire şayan Fakat, henüz istenilen seviyede değil. Daha büyük hedeflere ulaşmak için yatırım ortamının iyileştirilmesi gerekiyor. Yenilenebilir ve temiz enerjinin toplam kurulu güçteki payını çok daha yukarılara taşımak zorundayız.

Almanya, güneş ve rüzgarda bizim kadar şanslı değil. Buna rağmen yenilenebilir enerjinin toplam kurulu güçteki payı onlarda yüzde 50 seviyelerinde.

Müstakil konutlardan başlamak üzere; artık kendi elektriğini kendi üreten siteler, köyler göreceğiz. Çatılarda kiremitlerin yerini güneş panelleri alacak.

Yüksek maliyetler nedeniyle henüz  fazla rağbet görmese de, sektöre ilgi çok fazla.

Müstakil bir konutun tüm ihtiyacını karşılayacak şekilde, anahtar teslimi sistemi kuran çok sayıda firma var. Sayıları da her geçen gün artmakta.

Belediyeler ve büyük sanayi kuruluşları bu konuda öncülük edebilir.

Kentimizin iş adamlarının ve yatırımcıların konuyu değerlendireceğini umuyorum.

İletişim için:

[email protected]

Paylaş:

Görüş Bildir

Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.

Çin’de otoyolun çökmesiyle ölenlerin sayısı 36’ya yükseldi

Dünya Yayın: 02.05.2024 10:39
Çin’de otoyolun çökmesiyle ölenlerin sayısı 36’ya yükseldi

Çin’in Guangdong eyaletinde bir otoyolun çökmesi sonucu hayatını kaybedenlerin sayısı 36’ya yükseldi.

Çin’in güneyinde şiddetli yağışların etkili olduğu Guangdong eyaletine bağlı Meizhou kentindeki Meizhou-Dabu Otoyolu’nun dün çökmesiyle yaşanan facianın bilançosu artıyor. Çin devlet medyası, yolun çökmesi sonucu hayatını kaybedenlerin sayısının 36’ya yükseldiği bildirildi. Yolun 17.9 metrelik bölümünün çöktüğü alanda şu ana kadar 23 araç bulunduğu belirtildi. Olay yerinden çekilen fotoğraflarda, hasarlı araçların dev bir vinçle çamurdan çıkarıldığı görüldü. Kurtarma ekipleri ayrıca köpeklerle ve hayat tespit cihazlarıyla da arama yapıyordu.
500’den fazla personel sahada

Öte yandan, feci olayın ardından hastaneye kaldırılan 30 kişinin ise hayati tehlikesinin bulunmadığı ifade edilmişti. Otoyol ise her iki yönde trafiğe kapatılırken, arama-kurtarma operasyonu için itfaiye ekipleri, maden kurtarma uzmanlarının da aralarında bulunduğu 500’den fazla personel görevlendirilmişti.(İHA)