Karabük Haber Postası Karabük Haber Postası

“Safranbolu bir başarı hikayesi yazmış ve Türkiye’ye rol model olmuş”

Safranbolu Yayın: 17.12.2014 16:17
A+ A-
“Safranbolu bir başarı hikayesi yazmış ve Türkiye’ye rol model olmuş”

Safranbolu’nun UNESCO’ya Alınışının 20. Yılı Kutlandı
Samsun Büyükşehir Belediye Başkanı ve Tarihi Kentler Birliği Başkanı Yusuf Ziya Yılmaz:
Safranbolu ilçesinin UNESCO Dünya Kültür Mirası Listesi’ne alınmasının 20’nci yıl dönümü, çeşitli etkinliklerle kutlandı.
Kazdağlıoğlu Meydanı’nda taş duvar üzerinde hazırlanan “20. Yıl Logosu”, Karabük Vali Vekili Abdullah Acar, Kültür ve Turizm Bakanlığı Müsteşarı Prof. Ahmet Haluk Dursun, Samsun Büyükşehir Belediye Başkanı ve Tarihi Kentler Birliği Başkanı Yusuf Ziya Yılmaz, Safranbolu Kaymakamı Murat Bulacak, Kuşadası Kaymakamı Muammer Aksoy, Sapanca Kaymakamı Gökhan Azcan, Karabük Üniversitesi Safranbolu Turizm Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Ahmet Gürbüz ve çok sayıda davetli tarafından açıldı.
“BAŞARI HİKAYESİ YAZILMIŞ”
Daha sonra Cinci Han’da düzenlenen etkinlik kapsamınında konuşan Samsun Büyükşehir Belediye Başkanı ve Tarihi Kentler Birliği Başkanı Yusuf Ziya Yılmaz, Safranbolu’nun bir başarı hikayesi yazdığını ve Türkiye’ye rol model olduğunu söyledi.
Yılmaz, 1940’lı yıllarda Karabük Demir Çelik fabrikalarının burada kurulması ile 1940 ve 1974 yılları arasında 34 yıllık süreçte insanların Safranbolu’ya yönelik ilgilerinin azalması, demir çelik fabrikaları etrafında Karabük’ün oluşmasıyla Safranbolu’yu dolaylı olarak korumayı gerçekleştirdiğini anlatarak, “Safranbolu’da 1974’ten sonra da 1994’e kadar bilinçli olarak koruma fikri ve düşüncesinin gelişmesini sağlamışlar. 1994’ten sonra artık oluşmuş olan bilinç eyleme dönüşmüş ve bugüne kadar Safranbolu’da bir başarı hikayesi yazılmış. Bu işe katkı koymuşların konuşmalarını dinlerken, burada bir başarı öyküsü yazılmış ama bir başarı öyküsü yazıldıktan sonra bence başka bir şeyler de olmuş. Safranbolu bir rol model olmuş. Safranbolu Türkiye’nin her yerine örnek olacak açık hava müzesi haline gelmiş. Koruma bilinci olan, olmayan herkesin ‘Safranbolu’ya gidip inceleyelim ve başarı öyküsünü nasıl yapmışlar biz de bunu örnek alalım’ diyerek inceleme çabası içerisine girilmiş. Bu ülkemiz adına gurur tablosu. Başarı öyküsünün rol modeline dönüşmesi insana heyecan duyuran bir sonuca ulaşmış. O bakımdan bu başarı öyküsüne katkı olan herkese teşekkür ediyorum. Konuşmalarda bu başarıyı yazanlar, ‘bu başarı öyküsünün önündeki itici güç olan isimler değildir, tüm Safranbolu halkı’ dediler. Halkın katkısı ile olacak bir iştir. Korunmuş olan yapılmış olan binalar değildir. Safranbolu yaşam biçimidir. Safranbolu bütün hayatın içindeki iyi ve kötü günlerle ilgili topyekun bir kültürel birikiminde günümüze taşınması hadisesidir. Bu da halkla olur. O bakımdan ben de burada çok heyecan duydum” dedi.
Safranbolu Belediye Başkanı Dr. Necdet Aksoy ise, Safranbolu’nun geçmişinde çok önemli köşe taşları bulunduğunu söyleyerek, “Bu köşe taşlarından en önemlisi belki de Dünya Miras Listesi’ne alınması ve sonrasında atılan adımlardır. Safranbolu Dünya Miras Listesi’ne girmezden öncesinde de Kültür Bakanlığımız tarafından 1970 yılında başlayan izlenme, restorasyon ve iyileştirme çabalarına alınmış bir kenttir. Nihayetinde 1994 yılının Aralık ayı içerisinde Dünya Miras Listesi’ne girmeyi başarmıştır. Bu liste içerisinde bulunmakla Safranbolu, kendi değerini uluslararası alanda ifade etme hakkına sahip olmuştur” diye konuştu.
Kültür Bakanlığı Müsteşarı Prof. Dr. Ahmet Haluk Dursun da bir şehrin nasıl oluştuğu, diğerlerinden nasıl farklılaştığını anlamak için Evliya Çelebi’yi iyi okumak gerektiğini belirterek, “Hala kıymetini anlayamadığımız bir kaynağımız var o da Evliya Çelebi’dir. Bir şehir nasıl olur, nasıl diğerlerinden farklılaşır, bunu anlamak için Evliya Çelebi’yi iyi okumak lazım. Evliya Çelebi o normları, o kıstasları çok açık bir şekilde ortaya koymakta. Bağlık, bahçelik ne kadardır ona bakılır. Evinin, avlusunun, duvarının taş işçiliğinden başlar, taç kapısının yüksekliği, kitabesinin olup olmadığı, dışında ‘Ya Hafız’ı var mı yok mu? Ona bakılır. ‘Ya Hafız’ evi sigortalıyor. Osmanlı döneminde ilk sigorta hareketlerinin yaşandığı sırada bir sigorta şirketi sigorta eksperini gönderiyor İstanbul’a, piyasa araştırması yapacak. Sigorta eksperinin verdiği rapor çok güzeldir. ‘Burada bize ekmek yok. Bizden önce ‘Ya Hafız’ diye bir sigorta şirketi gelmiş hepsini sigortalamış’ diyor. Bu ortaya koyuyor her şeyi. UNESCO bir tarafa ama Evliya Çelebi’nin o şeyi çok açık. Burada Safranbolu’nun 20 yıl bir şey değil. İstanbul, Göreme, Divriği 30. yılını kutlayacak. Safranbolu’nun başka bir özelliği var. Safranbolu bizim evlerimizin ve kültürümüzün değerini anlatıyor. Safranbolu bir örnek teşkil etti” ifadelerini kullandı.
Açılış konuşmalarının ardından “UNESCO’da 20 Yıl” konulu söyleşi düzenlendi.

Görüş Bildir

Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.

Engelli ve Eski Hükümlülere Destek

Manşet Yayın: 20.09.2024 14:39
A+ A-
Engelli ve Eski Hükümlülere Destek

Türkiye İş Kurumu (İŞKUR) engellilerin mesleki eğitim ve rehabilitasyonu, işe ve işyerine uyumlarının sağlanması ve engelliler ile eski hükümlülerin kendi işini kurmaları için hazırlanacak projelerine destek vermeye devam ediyor

İŞKUR, engelli bireyler ve eski hükümlülerin istihdama kazandırılması amacıyla önemli projelere destek vermeye devam ediyor. Engellilerin mesleki eğitim, rehabilitasyon ve iş uyum süreçlerine katkı sağlayan kurum, aynı zamanda kendi işini kurmak isteyen engelli ve eski hükümlülere yönelik hibe destek programları sunuyor.

İŞKUR İl Müdürü Ferhat Sarıçam, engelli ve eski hükümlü vatandaşlara sağlanan hibe desteği için başvuruların 18 Eylül’de başladığını ve 6 Aralık’ta sona ereceğini açıkladı. Sarıçam, bu yıl özellikle otizmli vatandaşların iş gücü piyasasına katılımını teşvik eden projelere öncelik verileceğini belirtti.

ENGELLİLERE YÖNELİK FIRSATLAR

İŞKUR tarafından sunulan projelerden engelli vatandaşlar çeşitli alanlarda faydalanabilecek. “Kendi İşini Kurma Hibe Desteği” en çok talep gören desteklerden biri olurken, bunun yanı sıra mesleki eğitim ve rehabilitasyon kursları, destek teknolojileri ve korumalı iş yeri projeleri de engellilere istihdamda avantaj sağlıyor.

ESKİ HÜKÜMLÜLERE DESTEK

Eski hükümlü vatandaşlara ise özellikle kendi işini kurmaları için önemli fırsatlar sunuluyor. Sarıçam, 2014 yılından bu yana 2 bin 746 eski hükümlü vatandaşa 109 milyon 968 bin 815 TL hibe desteği sağlandığını ifade etti.

İŞKUR’un bugüne kadar toplamda 7 bin 237 projeye 385 milyon 897 bin 77 TL kaynak sağladığını belirten Ferhat Sarıçam, bu projeler aracılığıyla 3 bin 608 engelli vatandaşın 183 milyon 198 bin 277 TL hibe desteği aldığını vurguladı.

Bu destekler sayesinde engelli bireyler ve eski hükümlülerin iş gücüne kazandırılması ve toplumsal hayata daha aktif katılım sağlamaları hedefleniyor. Başvuru süreci halen devam eden hibe desteği programlarına, engelli ve eski hükümlü vatandaşların yoğun ilgi göstermesi bekleniyor.

Nöbetçi Eczaneler

Gülşen Eczanesi
Gülşen Eczanesi
Adres

Candaroğlu Mahallesi, Hastane Caddesi, No:7 Karabük-Eflani

Telefon

(370) 461-2331

Mutlu Eczanesi
Mutlu Eczanesi
Adres

Orta Sokak No:7/B Eskipazar / Karabük

Telefon

(370) 818-1124

Asuman Eczanesi
Asuman Eczanesi
Adres

Fevzi Fırat Caddesi, No:51/A Merkez / Karabük

Telefon

(370) 413-1373

Beşbinevler Eczanesi
Beşbinevler Eczanesi
Adres

Beşbinevler 75. Yıl Mahallesi, 70. Sokak No:39 Merkez / Karabük

Telefon

(370) 433-1527

Dilek Eczanesi
Dilek Eczanesi
Adres

Esentepe Mahallesi, İncekaya Caddesi, Sultan Çayırı Evleri No:78/B Safranbolu / Karabük

Telefon

(370) 712-5434

Gökçe Eczanesi
Gökçe Eczanesi
Adres

İnönü Caddesi No:2 Yenice / Karabük

Telefon

(370) 766-4455