Karabük Haber Postası Karabük Haber Postası

Köse: ” Önce Bizim Sahip Çıkmamız Lazım.”

Gündem Yayın: 22.10.2022 23:27
Yazar:
Köse: ” Önce Bizim Sahip Çıkmamız Lazım.”

Safranbolu Kaymakamlığı, Safranbolu Belediyesi ve Safranbolu Kültür ve Turizm Vakfı paydaşlığında gerçekleştirilen Altıncı Safran Hasadı Festivali ilk gününde Babasultan Mahallesinde bulunan Şehitlik önünden Kazdağlıoğlu Meydanına kortej yürüşü ile başladı.

Kazdağlıoğlu Meydanında bir konuşma yapan Safranbolu Belediye Başkanı Elif Köse, kısa süre önce Bartın / Amasra da meydana gelen maden faciasında hayatını kaybeden 41 madenciye başsağlığı diledi. Konuşmasında, etkinliğe katılan Kardeş Ülke Azerbaycan Temsilcisi Elçin Gafarlı ve “Safranlı Lezzetler ve Öyküler” kitabını hazırlayan Sedef İybar’a da teşekkür etti.

Başkan Köse’nin konuşmasının ardından katılımcılara Cinci Macunu ikramı ve Zerde kazanının kaynatılması sonrası zerde ikramları yapıldı.

Safran Hasadı Festivali 2. Günüde Dolu Dolu Geçti.

Safranbolu’da 6. Safran Festivali etkinliklerinin ikinci gününde safran hasadı yapıldı. Vatandaşlar safran hasadına akın ederken, safranlı yiyecekler ikram edildi.

Safran Hasadı Festivali’nin 2’nci gününde Yukarı Çiftlik köyünde İsmail Yılmaz’ın 27 dönüm arazisinde safran hasadı yapıldı.

Programa Vali Yardımcısı Muhittin Gürel, Safranbolu Kaymakamı Şaban Arda Yazıcı, Safranbolu Belediye Başkanı Elif Köse, Pınarbaşı Belediye Başkanı Şenol Yaşar, Kültür ve Turizm Vakfı Başkanı Şefik Dizdar, Kamu Kurumlarının Yöneticileri, Sivil Toplum Kuruluşlarının Temsilcileri ile çok sayıda vatandaş katıldı.

Açılış konuşmasını yapan Safranbolu Kültür ve Turizm Vakfı Başkanı Şefik Yılmaz Dizdar: “Önümüzdeki yıllarda çok daha geniş kapsamlı ve safranın daha çok insan tarafından yetiştirilmesini, bitkilere göre daha karlı bir duruma getirilmesini sağlama aşamasındayız.”

“NİYETİMİZ KÖYÜMÜZÜ SAFRAN ÜRETİM ALANI YAPMAK”

2015 yılından beri Yukarı Çiftlik köyünde safran yetiştiriciliği yapan İsmail Yılmaz ise yaptığı konuşmada şu konulara değindi:” Niyetimiz köyümüzü safran üretim alanı yapmak. Panel yapıldığında orada drone ile çekilmiş çeşitli fotoğraflar gördük. Yüzlerce dönüm alanda safran vardı. Bu köyde bunu göreceğiz”

“ÖNCE BİZİM SAHİP ÇIKMAMIZ LAZIM”

Safranbolu Belediye Başkanı Elif Köse ise yaptığı konuşmada, “Aslında çok daha geniş içerikli bir program hazırlamıştık ama Amasra’da meydana gelen maden faciası sebebi ile etkinliklerimizin büyük bölümünü iptal ettik. Safranın daha değerinin onda birini bile anlamamışız ve de ona hakettiği değeri verecek çalışmaları daha yapmamışız. Emekliyoruz yani. Çünkü safranın birçok kullanıldığı alan var ama en çok da bizim ekmek yediğimiz turizm sektörüne faydası var. Dün yürüyüşte katılım çok azdı. Bugün de turizmden ekmek yiyen arkadaşlarımızın katılım sağlamadığını görüyoruz. Önce bizim sahip çıkmamız lazım” dedi.

“DEVLETİMİZİN ELİ İLE SAFRAN YEŞERTİLDİ”

 Açılışta son olarak Safranbolu Kaymakamı Şaban Arda Yazıcı konuştu.Yazıcı,” Topraktan çok güzel bir bitki yeşeriyor. Bu değerli bitkinin adı bu güzel şehre adını veren safran… Kadim insanımızın ellerinde devletimizin, yerel yönetimlerin ve STK’ların sayesinde bu güzel günlere getirildi” diye konuştu.

Konuşmaların ardından katılımcılar safran hasadı yaparken misafirlere çeşitli ikramlarda bulunuldu. Etkinlikte Safranbolu Belediyesi tarafından üretimine devam edilen ve Coğrafi işaret alan Safranbolu Kıtırı’na da büyük ilgi olduğu gözlerden kaçmadı.

Görüş Bildir

Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.

KBÜ Rektörü Kırışık’tan İnsansız Nano Helikopter Proje Görüşmesi

Karabük Yayın: 04.05.2024 13:15
KBÜ Rektörü Kırışık’tan İnsansız Nano Helikopter Proje Görüşmesi

Karabük Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Fatih Kırışık, Karabük Teknokent bünyesinde faaliyet gösteren ve TÜBİTAK 1501 Sanayi Ar-Ge Projeleri Destekleme Programı kapsamında savunma sanayii alanında “İnsansız Nano Helikopter” projesi için destek almaya hak kazanan Uludoğan Savunma Sanayi Teknoloji A. Ş. firmasını ziyaret etti.

Gerçekleştirdiği ziyarette, “Kapalı ve Kısıtlı Alanlarda Arama Kurtarma Gözlem Faaliyetlerinde Kullanılabilecek Askeri ve Sivil Kullanıma Uygun Nano Sınıfta İnsansız Helikopter Geliştirme Projesi” hakkında Uludoğan Savunma Sanayi Teknoloji A. Ş. Firması Yönetim Kurulu Başkanı Yüksek Mühendis Seyfeddin Cevdet Uludoğan’dan bilgi alan Rektör Kırışık, yapılan çalışmalardan ötürü firma çalışanlarını tebrik ederek, çalışmalarında kolaylıklar diledi.
Karabük Teknokent’te bulunan Prototip Merkezinde yapılan çalışmalar hakkında bilgi alan Rektör Kırışık, daha sonra göreve yeni atanan Dr. Öğr. Üyesi Samet Nohutçu ile görüşerek yapılacak ve yapılması planlanan projeler hakkında görüş alışverişinde bulundu.

Rektör Kırışık, “Karabük Teknokent, Türkiye’nin uluslararası ölçekteki konumunu daha da güçlendirmek için bünyesindeki firmaların projelerini ve fikirlerini destekliyor. Bölgesel olarak girişimcilere AR-GE başvurularında bulunmalarına imkân tanıyan, dijital dönüşüm, inovasyon ve üniversite-sanayi iş birliği alanlarında faaliyet gösteren Karabük Teknokent, Türkiye Yüzyılı hedeflerine emin adımlarla katkı sağlıyor. Bu kapsamda yapılan çalışmaların neticesinde Karabük’te ilk defa bir firma savunma sanayii alanında AR-GE projesi gerçekleştirecek. İnsansız Nano Helikopter projesi, kapalı ve kısıtlı alanlarda arama kurtarma gözlem faaliyetlerinde kullanılabilecek askeri ve sivil kullanıma uygun bir teknolojiyi geliştirmeyi amaçlıyor. Bu proje, ülkemizin savunma sanayi alanındaki yeteneklerini daha da artıracak ve ulusal güvenliğimize katkı sağlayacaktır. Savunma sanayi alanında yerli ve milli ürünlerin geliştirilmesine yönelik çalışmalarımızı sürdürerek, ülkemizin teknolojik bağımsızlığını daha da güçlendirmeyi istiyoruz” dedi. Rektör Kırışık, göreve gelen Karabük Teknokent Genel Müdürü Nohutçu’yu tebrik ederek, çalışmalarında kolaylıklar diledi.

Karabük Teknokent’te bulunan Uludoğan Savunma Sanayi Teknoloji A. Ş. firmasını ziyaret eden Rektör Kırışık’a, Genel Sekreter Lütfü Köm, Karabük Teknokent Genel Müdürü Dr. Öğr. Üyesi Samet Nohutçu ve Karabük Teknokent çalışanları eşlik etti.