Karabük Haber Postası Karabük Haber Postası

Sanayi Sicil Uygulamalarında Değişiklik

Gündem Yayın: 12.12.2014 07:44
Yazar:

Sanayi ve Teknoloji İl Müdürü Selahattin Emirsüleymanoğlu; Sanayi Sicil uygulamaları ve yapılan değişiklikler hakkında açıklamalarda bulundu.
Emirsüleymanoğlu yaptığı basın açıklamasında şunları söyledi:
“6948 sayılı Sanayi Sicil Kanununun uygulanması ile ilgili, SGM 2014/11 sayılı Sanayi Sicil Tebliği 25.10.2014 tarihli Resmi Gazetede yayımlanarak aynı gün yürürlüğe girmiş, aynı tarihte SGM 2008/2 sayılı Sanayi Sicili Tebliği yürürlükten kaldırılmıştır.
Yeni Sanayi Sicil Tebliğinde, 19.10.2005 tarihli ve 2005/9617 sayılı Bakanlar Kurulu Kararı ile yürürlüğe konulan Küçük ve Orta Ölçekli İşletmelerin Tanımı, Nitelikleri ve Sınıflandırması Hakkında Yönetmeliğin 5 inci maddesinde tanımını bulan mikro işletmelere,sanayi sicil belgesi almaları sırasında kolaylıklar getirilerek, daha önce istenilen kapasite raporu alma ve en az bir işçi çalıştırma zorunluluğu kaldırılmıştır. Böylece işçi çalıştırmayan imalatçı işletmelerin de sanayi siciline kaydı yapılabilecektir. Küçük ve Orta Ölçekli İşletmelerin Tanımı, Nitelikleri ve Sınıflandırılması Hakkında Yönetmeliğe göre; Mikro ölçekli işletme vasıflarını taşıyan sanayi işletmeleri, kapasite raporu şartı aranmaksızın elektronik ortamda istenen bilgileri doğru ve eksiksiz olarak beyan etmeleri halinde sanayi siciline kayıt olabileceklerdir. Üretime geçen ve üretimde bulunan işletmelerin sanayi siciline kayıtları e-devlet kapısı veya Bakanlık web sayfası Sanayi Sicil Bilgi Sistemi üzerinden elektronik ortamda yapılabilecektir.Sanayi siciline kayıtlı tüm işletmeler; yıllık işletme cetveli beyanı, değişiklik ve iptal işlemlerini de yine Sanayi Sicil Bilgi Sistemi üzerinden elektronik ortamda gerçekleştirdikten sonra ilgili belgeler ile Müdürlüğümüze müracaat etmeleri yeterli olacaktır. Bu tebliğ ile sanayi işletmeleri hakkında daha doğru ve güvenilir veri toplanarak kullanıcıların hizmetine sunulacaktır. Ayrıca 02/08/2013 tarihli ve 28726 sayılı Resmi Gazetede yayımlanan 6495 Sayılı Bazı Kanun ve Kanun Hükmünde Kararnamelerde Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun’un ikinci maddesi ile 6948 Sayılı Sanayi Sicil Kanununa eklenen geçici maddeye göre; faaliyette olup olmadığına bakılmaksızın sanayi işletmelerinden sanayi siciline kayıt olmayanlardan 31/12/2014 tarihine kadar kayıt işlemini tamamlayanlar hakkında Kanunun 9 uncu maddesinde öngörülen idari para cezası uygulanmayacaktır.
Bu nedenle, Sanayi Sicile kayıt zorunluluğunu bugüne kadar yerine getirmeyen sanayi işletmelerinin 31/12/2014 tarihine kadar 6945 Sayılı Kanunla tanınan kanuni muafiyetten
yararlanmaları, idari para cezasına uğramadan kayıtlarını yaptırmaları bakımından ivedi olarak Müdürlüğümüze müracaat etmeleri gerekmektedir.Sanayi sicil belgesi başvurusu için gerekli evraklar, İl Müdürlüğü Web (http://karabuk.sanayi.gov.tr/) sitesinde yayımlanmıştır. Firmalar başvurularını öncelikle Sanayi Sicil Bilgi Sistemi (sanayisicil.sanayi.gov.tr) üzerinden elektronik ortamda gerçekleştirecek, daha sonra istenilen belgelerle Müdürlüğümüze müracaat edilmesi gerekmektedir.”

Paylaş:

Görüş Bildir

Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.

Giresun’un köyünden 50 ülkeye meyveli soda ihraç ediyorlar

Ekonomi Yayın: 06.05.2024 00:24
İhlas Haber Ajansı
Giresun’un köyünden 50 ülkeye meyveli soda ihraç ediyorlar

Giresun’un 200 nüfuslu İnişdibi köyü meyve aromalı maden suyu üretimi ile dikkat çekerken, yöredeki fabrikada işlenen meyveli sodalar dünyanın 50 ülkesine ihraç ediliyor.

Giresun’un İnişdibi köyünde şifalı olarak bilinen kaynak suyun ekonomiye kazandırılmasıyla başlayan hikayeyi anlatan Giresun Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı ve Freşa Yönetim Kurulu Başkanı Hasan Çakırmelikoğlu, bugün 200 nüfuslu bir köyden 50 ülkeye ihracat yaptıklarını söyledi.

Gıda toptancılığı yaparken, markalarının doğuşunun bir sohbet ortamında başladığını anlatan Hasan Çakırmelikoğlu, “Bizim asıl işimiz gıda toptancılığı yapmaktı. 1997 yılında bir sohbet ortamında konuşurken yöremizde bir şifalı su olarak bilinen İnişdibi maden suyunu satın alma fikri ortaya çıktı. Yapılan incelemelerde mineral bakımında İnişdibi maden suyu dünyanın en kaliteli maden suları arasında olduğu tespit edildi. Biz de bu işe ilk olarak maden suyu olarak başladık. Daha sonra meyve aromalı maden suyuna geçiş yaptık. Tabi bunu pazarda kabul ettirmek hiç de kolay olmadı. Bir sektör çıkıyor ortaya ve kimse bilmiyor, gazoz desen gazoz değil, kola desen kola değil, herhangi bir konsepte ürünü yerleştiremiyorlar. Ancak, bugün meyve aromalı maden suyu olarak içecek sektöründe bir konsept oluştu. Hangi iş yapılırsa yapılsın gelişim olmadığı sürece yenilik sağlanamıyor. Ar-Ge çalışmalarımızla çeşitlerimizi artırmaya devam ediyoruz” dedi.

Bugün 200 haneli bir köyden yurt içinin yanı sıra 50 ülkeye ihracat yaptıklarını da anlatan Çakırmelikoğlu, “Firmamız yöre insanına istihdam imkanı sağlamasının yanı sıra hem yöre hem de ülke ekonomisine katkı sağlamaktadır. Bugün 200 haneli bir köyde üretim yapan firmamızın Bursa’da da bir kolu vardır. Grup olarak bünyemizde 300 kişiye istihdam sağlamaktadır. Önceliğimiz yöre insanımızı istihdam etmektir. Giresun’da 200 haneli bir köyde doğan ürünlerimiz yurt içinde pazar lideri olmamızın yanı sıra içerisinde Avrupa Birliği, Uzak Doğu ve Orta Doğu ülkelerin yer aldığı 50’ye yakın ülkeye ihracat yapılmaktadır” diye konuştu.

Başarılı olmanın sırrını da açıklayan Çakırmelikoğlu, ”Her şeyden önce bu işin sırrı sadece kaliteli ürün üretmekten geçmiyor. Ürettiğin bu ürünleri talepler doğrultusunda iyi bir pazarlama ağıyla müşteriye ulaştırmak da gerekiyor. İstediğin kadar kaliteli ürün üret eğer bunun dağıtımında sorun yaşıyorsa başarılı olamazsın. Tabi bizim kaliteli ürün üretmemizin başında ise maden suyumuzun dünyanın en kaliteli maden suları arasında yer aldığını da belirtmek gerekiyor” dedi.