Karabük Haber Postası Karabük Haber Postası

Karabük’te 11 Ayda 153 Bin 324 Yerli ve Yabancı Turist Ağırlandı

Gündem Yayın: 07.01.2022 12:10
Yazar:
Karabük’te 11 Ayda 153 Bin 324 Yerli ve Yabancı Turist Ağırlandı

Vali Fuat Gürel, Vali Yardımcı Muhammet Akın Kaymakam Adayı Özlem Doğan ve İl Yazı İşleri Müdürü Şerafettin Kelleci ile birlikte İl Kültür ve Turizm Müdürlüğünü ziyaret ederek İl Müdürü İbrahim Şahin’den 2021 yılında yapılan çalışmalar hakkında karşılaştırmalı bilgiler aldı.

Kadro, Araç, Personel Durumu ve Birimler hakkında bilgiler vererek sunumuna başlayan Şahin, İl genelinde Bakanlık belgeli 27, Yerel Belgeli 110 olmak üzere toplam 137 tesis bulunduğunu, bu tesislerde Bin 894 oda ve 4 Bin 184 yatak kapasitesinin olduğunu, 8 tesisin Güvenli Turizm Sertifikasını aldığını ifade etti.

2021 yılı turist sayıları hakkında bilgiler veren Şahin, ilk 11 ayda 147 Bin 237 yerli ve 6 Bin 90 yabancı turist olmak üzere toplam 153 Bin 324 turist ağırladıklarını, yaşanan pandemiye rağmen geçen seneye oranla rakamlarda artış olduğunu belirtti.

Kültür Turizm Bakanlığınca Taşınmaz Kültür Varlıklarına 2021 yılında 62 müracaat yapıldığını, 32 müracaatın olumlu değerlendirildiğini  belirten Şahin; Kütüphanelere üye sayısının 23 Bin 38 kişi olduğunu, 74 Bin 203 adet kitap bulunduğunu, kütüphanelerce 2021 yılı içerisinde 64 adet değişik etkinlikler gerçekleştirdiklerini ve Bebek kütüphanesinden 3 Bin 478 kişinin faydalandığını kaydetti.

Büyük Göztepe Tümülüsünün dış etkenlerden korunması amacıyla Safranbolu Kültür Turizm Vakfı Başkanı Şefik Dizdar tarafından 2021 yılı Mart ayında üst örtüsünün tamamlandığını, etrafında bulunan arsalar ile ilgili Kamulaştırma çalışmalarının devam ettiğini, çalışmalar bittiğinde Safranbolu İlçe merkezinde ilk olarak arkeolojik gezi noktasının oluşacağını söyleyen Şahin,  Hadrianoupolis Antik kentinde kazı çalışmaların devam ettiğini, 12 aylık kazı periyodunun olduğunu, Hadrianoupolis Karşılama Merkezi projesinin Bakanlık tarafından yatırım programına alındığını kaydetti.

Müdür Şahin; Karabük’te yeni destinasyonlar oluşturmak amacıyla Baklabostan Tabiat Parkı, Keltepe Eğriova Göleti, Hadrianoupolis ve Çetiören Mesire Yeri, Safranbolu Üçbölük Köyü Karşılama Merkezi-Köy Müzesi- Sanat Galerisi- Seyir Terası ve Kaya Mezarları, Karakoyunlu Kral Mezarı, Kurutma Kayası ve Karagöl, Germeç Su Kemeri, 7 Adet Kaya Mezarı, Oval Kaya Mezarı, Delikli Kaya, Eflani Bostancılar-Esencik-Ortakçılar Göletlerinde çalışmaların devam ettiğini ifade etti.

Kültür Merkezi tarafından 2021 yılında 7 adet Tiyatro, 6 seminer, 7 toplantı ve kongre, 9 milli bayramlar ve anma günleri olmak üzere toplamda 31 adet faaliyet gerçekleştirildiğini belirten Şahin,  Seyahat Acentaları Kanunu ve Turist Rehberleri Meslek Kanunu kapsamında kaçak acentacılık ve rehberlik denetimleri gerçekleştirdiklerini, yapılan 155 denetim sonucunda 21 tutanak tutularak cezai işlem uygulandığını, kaçak ve rehbersiz turların engellediğini söyledi.

2021 yılında İstanbul Tanıtım Günleri ve Travel Turkey İzmir Fuarına katılım sağladıklarını ifade eden İl Kültür ve Turizm Müdürü İbrahim Şahin, ilimizin kültürel, tarihi güzelliklerini tanıttıklarını ifade etti.

Vali Fuat Gürel, Karabük’ün çok önemli turizm noktası olduğunu UNESCO Dünya Miras Listesinde yer alan Safranbolu’nun gözbebeği bir nokta olduğunu tüm çalışmaların turizmi çeşitlendirmek amacıyla yaptıklarını alternatif turizm noktaları oluşturarak turizmde söz sahibi olmayı amaçladıklarını ifade ederek Kültür ve Turizm Müdürü İbrahim Şahin ve ekibine çalışmalarında başarılar diledi.

Paylaş:

Görüş Bildir

Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.

Çapraz, TSO Çalışmalarını Değerlendirdi

Manşet Yayın: 06.05.2024 14:36
Çapraz, TSO Çalışmalarını Değerlendirdi

Karabük Ticaret ve Sanayi Odası (TSO) Yönetim Kurulu Fatih Çapraz, Oda olarak Nisan ayı içerisinde yapmış oldukları çalışmaları değerlendirdi.

3 NİSAN ETKİNLİKLERİNE KATILIM SAĞLADIK

3 Nisan Karabük Demir Çelik Fabrikalarının (KARDEMİR) temelinin atılması ve Karabük’ün kuruluşunun 87.yıl dönümü kapsamında Karabük Valiliği Anıtı’nda çelenk sunum töreni gerçekleştirildiğini be bu törene   Karabük Ticaret ve Sanayi Odası (KTSO) olarak katılım sağladıklarını ifade eden Çapraz; “Ticaret ve Sanayi Odası (KTSO) ve Sağlam Metal Ticaret ve Sanayi A.Ş. iş birliğiyle Demir Çelik Fabrikaları’nın temellerinin atılması ve Karabük’ün Kuruluşu’nun 87.yılı münasebetiyle “Fotoğraflarla Cumhuriyetin Sanayileşme Öyküsü” fotoğraf sergisi Karabük Valiliği Fuaye Alanı’nda açıldı.Karabük’ün kuruluşunun ve Demir Çelik Fabrikalarımızın temellerinin atılmasının 87. yıl dönümünde böyle anlamlı bir serginin açılışını gerçekleştiriyor olmanın gururunu yaşadık.Bu serginin sunulmasını sağlayan Sağlam Metal’e, sorumluları Onur Özer Bey’e, Ömer Faruk Aslan Bey’e ve KTSO Genel Sekreterimiz Cem Biçen ve personelimize, emeği geçen herkese teşekkür ediyorum” dedi.

“3 NİSAN’DA ÖZEL MECLİS TOPLANTISI DÜZENLEDİK”

Başkan Çapraz,  Oda olarak 3 Nisan Karabük’ün ve Demir Çelik Fabrikaları’nın Kuruluşu’nun 87. Yıl Dönümü özel gündemiyle “3 Nisan Özel Meclis Toplantısı” düzenlediklerini ifade ederek, ” İl protokolünün ve KTSO üyesi sanayicilerin katıldığı toplantında, 3 Nisan’ın sadece Karabük’ün değil, Türkiye’nin de kuruluş günü olduğunu belirttik. Kurtuluşunu değil kuruluşunu kutlayan tek il olan Karabük’ün unvanının “Cumhuriyet Kenti Karabük” olduğunu hatırlattık. 3 Nisan’ın sanayileşme, çağdaşlaşma ve ekonomik bağımsızlık vizyonunun da kutlandığı bir gün olduğunu ifade ettik. 3 Nisan gününün ülkemizde “Sanayi Günü” olarak tescil edilmesi ve anılması için yapmış olduğumuz çalışmaları bir kez daha paylaştık. Tüm şehir olarak, tüm vatandaşlarımızla, bu işi içselleştirip, sahiplenip başarıya ulaşacağımıza inanıyorum. Bu özel oturumda bizleri yalnız bırakmayan, destek veren başta Karabük Valimiz Sayın Mustafa Yavuz’a, KARDEMİR Yönetim Kurulu Başkanı Prof. Dr. İsmail Demir’e, tüm protokol, başkan, yönetici, sivil toplum kuruluşlarına ve sendikamıza çok teşekkür ediyoruz” dedi.

Karabük Ticaret ve Sanayi Odası (KTSO) ve Marbaş Menkul Değerler iş birliğiyle” Yatırım Geleceğinize Yön Verin” konulu bilgilendirme semineri gerçekleştirdiklerini belirten Çapraz, “Seminerde, Teknik analiz-temel analiz, İşlem stratejileri, Finans piyasalarında yapay zekâ uygulamaları, Otomatik alım satım stratejileri gibi konular ele alındı.

Oda/Borsa mevzuatına yönelik uygulamaların istişare edilmesi amacıyla düzenlenen Genel Sekreter Toplantıları’nın on üçüncüsü Bolu, Zonguldak, Bartın, Karabük, Düzce İl ve İlçe Oda/Borsaları Genel Sekreterleri ile yapıldı.​ TOBB Genel Sekreteri Mustafa Saraçöz başkanlığında gerçekleştirilen toplantıda; Oda/Borsaların yereldeki uygulamaları, güncel yazılım programları ve projeler hakkında istişarelerde bulunuldu. Toplantıya, Karabük Ticaret ve Sanayi Odası (KTSO) Genel Sekreteri Cem Biçen katıldı” dedi.

Capraz TSO Calismalarini Degerlendirdi jpg

ESKİPAZAR SARI TRAVERTENİNE COĞRAFİ İŞARET ALMA ÇALIŞMASI

Eskipazar Sarı Traverteninin coğrafi işaret olarak korunması için çalışmaları başlattıklarını söyleyen Çapraz; “Eskipazar İlçesinde bulunan taş ocağında incelemelerde bulunduk. Eski devirlerden bugüne kadar birçok medeniyet tarafından yapıtaşı olarak kullanılmış birçok tarihi eserlerde bulunan travertenler, işlenilmesi kolay bir kaya tür olması sebebiyle tercih edilen bir taş. Ülkemizde traverten denince en önemli anıtsal yapı olarak aklan gelen Anıtkabir’dir. Anıtkabir’in inşaatında kaplama taşı olarak kullanılan en yoğun kaya türü Eskipazar sarı travertenidir. Eskipazar taş ocaklarından getirilen sarı travertenler, Aslanlı Yol kenarındaki duvarlarda, Şeref Holü ’ne çıkan merdivenlerin sağında ve solundaki zafer kabartmalarında, bütün şeref holü dış duvarları ile tören meydanını çevreleyen kolonlarda kullanılmıştır. Anıtkabir’in inşası sırasında yoğun olarak Eskipazar sarı traverteni kullanılmasının en önemli nedenleri travertenin taş işçileri tarafından kolay işlenebilmesi ve altın sarısı renginden dolayı dekoratif görüntüsü olmuştur. Eskipazar sarı traverteninin kaplama taşı olarak kullanıldığı bir diğer önemli yapı da III. Türkiye Büyük Millet Meclisi binalarıdır. III. Türkiye Büyük Millet Meclisi’nde E Blok (Başkanlık) dışındaki tüm bloklar Eskipazar sarı travertenleri ile kaplanmıştır. Eskipazar sarı traverten rezervinin fazla olması sebebiyle sarı traverten işletmeciliği açısından yıllar boyu önemli bir yere sahip olmuştur. Böylesi önemli olan ürünün coğrafi işaret olarak tescilinin ülkemizde sağlanması gerekliliği hâsıl olmuştur. Bu süreçte ve çalışmalarımızda bize destek verecek olan Sarı Traverten Taş Ocağının sahibi Ayhan Bayhan Bey’e ve Coğrafi İşaret Danışmanız Huriye ÖZENER hanımefendiye çok teşekkür ederim” diye konuştu.

Capraz TSO Calismalarini Degerlendirdi2 jpg

“SEÇİLMİŞ BELEDİYE BAŞKANLARINI ZİYARET ETTİK”

Oda olarak mahalli idareler seçiminden sonra mazbatasını almış, il ve ilçe belediye başkanlarını ziyaret ettiklerini belirten Çapraz, “İlimize, ülkemize ve milletimize hayırlı olması temennimizi dile getirdik. Yerel seçimlerin geride kalmasıyla, dört yıllık seçimsiz bir dönem ülkemiz için önemli fırsattır. Ziyaretlerimizde, ekonomik faaliyetler hakkında ve birlikte yapılabilecek projeler hakkında fikir alışverişinde bulunduk. Karabük ve iş dünyası hakkında istişarede bulunduk. Bugüne kadar yapmış olduğumuz çalışmalardan bahsettik. FİLYOS limanın, Eskipazar OSB’nin, hedefimiz olan LOJİSTİK Merkez’in bizler için önemine bir kez daha değindik.

Küçük ve Orta Ölçekli İşletmeleri Geliştirme ve Destekleme İdaresi Başkanı (KOSGEB) Ahmet Serdar İbrahimcioğlu ve KOSGEB İl Müdürü Serhat Saygın, odamızı ziyarete geldiler. KOSGEB ve KTSO arasındaki iş birliğinin ve koordinasyonunun öneminden bahsettik. KTSO’nun yürüttüğü faaliyetler, hayata geçirdiği projeler, bölge ekonomisinin mevcut durumu ve karşılaşılan sorunlar değerlendirilerek, çözüm önerileri üzerinde de istişarelerde bulunulduk. Nazik ziyaretleri için kendilerine teşekkür ediyoruz.

Karabük Ticaret ve Sanayi Odası (KTSO) ev sahipliğinde, ilimizde istihdamı artırmaya yönelik yapılabilecek çalışmalar hakkında bir istişare toplantısı gerçekleştik. Toplantıya; İl Milli Eğitim Müdürü Nevzat Akbaş, Ticaret İl Müdürü Ferudun Karataş, İŞKUR İl Müdürü Ferhat Sarıçam, Organize Sanayi Bölgesi Müdürü Alper Saka, Eskipazar OSB Müdürü Emin Demir, Mesleki Eğitimden Sorumlu Şube Müdürü Nural Kuyrukçu, KTSO Yönetim Kurulu Üyesi Murat Sönmez, Sanayi ve Teknoloji İl Müdürlüğü Mühendisi Emre Ömer katıldı. Toplantıda, Karabük’teki kalifiye eleman eksikliği, işsizlik sorunu ve bu sorunların çözümü için yapılabilecek çalışmalar ele alındı. Toplantıya katılan sayın müdürlerimize katkılarından dolayı teşekkür ediyoruz, ilimizde istihdamı artırmak için KTSO olarak üzerlerimize düşeni her şeyi yapacağımızı bir kez daha ifade etmek istiyorum.

“Eğitim Kenti Karabük’’ projesi kapsamında; Karabük Mesleki Eğitim Merkezi koordinatörlüğünde, Karabük Ticaret ve Sanayi Odası (KTSO) ve Özel Sektör Demir Çelik Haddecileri Derneği’nin (KAHDER) desteği ile ‘’Ustamla Bir Gün’’ etkinliğinin ilki, üyemiz ÇAPRAZOĞLU DEMİR ÇELİKAŞ firmamızda gerçekleşti. Mesleki eğitim merkezi öğrencileri, fabrikaları ve haddehaneleri gezerek, demir-çelik üretim sürecini yakından görme imkânı buluyor, firma çalışanlarıyla bir araya gelerek meslekleri hakkında bilgi edinme şansı yakalıyorlar. Bu tür faaliyetler her ay ve farklı işletmelerimizde devam edecek” dedi. (Nurettin Acar)