Karabük Haber Postası Karabük Haber Postası

TÜBİTAK Bilim Şenliği sona erdi

Gündem Yayın: 11.10.2021 12:16
Yazar:

Türkiye Bilimsel ve Teknolojik Araştırma Kurumu (TÜBİTAK) 4007 Bilim Şenlikleri Destekleme Programı kapsamında İl Millî Eğitim Müdürlüğü Koordinatörlüğünde 7-8-9 Ekim tarihlerinde düzenlenen “Emeğin Başkenti Bilimle Buluşuyor” Karabük Bilim Şenliği öğrencilerin ve vatandaşların yoğun ilgisi ve katılımı ile son buldu.

Karabük Merkez İlçede ilki gerçekleştirilen TÜBİTAK 4007 Bilim Şenliği ile katılımcılar 3 gün boyunca toplam 98 atölyede etkinlik yaparak keyifli ve bilgi dolu vakit geçirdiler.

Öğrencilerin temel bilimsel olguları fark etmelerinin sağlanması, merak duygularının, araştırma, sorgulama ve öğrenme isteklerinin tetiklenmesinin amaçlandığı Bilim Şenliğinde; bilimsel gösteriler, 3D tasarımlar, arttırılmış gerçeklik uygulamaları, el becerileri, sosyal ve beşeri bilime dair etkinlikler gerçekleştirildi.

TÜBİTAK 4007 Bilim Şenliği’nin en başından son anına kadar görev alan Şube Müdürü Adnan Cansız nezdinde Ar-Ge birimi personeline, atölye şeflerine, öğretmenlere ve görev alan öğrencilere gösterdikleri özverili, fedakârca ve gayretli çalışmalarından ötürü teşekkür eden İl Millî Eğitim Müdürü Nevzat Akbaş, desteklerinden dolayı paydaş kurumlara şükranlarını sundu.

“Emeğin Başkenti Bilimle Buluşuyor” projesinin adı gibi bu şenlikte de çok büyük emek olduğunu ve bunun çok güzel bir şekilde yansıdığını ifade eden  Milli Eğitim Müdürü Nevzat Akbaş, “Öğrencilerimizin bilimle buluşması bizim için çok kıymetli idi. Bunu da en iyi şekilde gerçekleştirdik. Katılımcılarımızın tamamı memnun ve mutlu oldular. Bizler de hep birlikte bu mutluluğu yaşıyoruz. Bilim şenliğimiz amacına ulaşmıştır” dedi.

Paylaş:

Görüş Bildir

Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.

Hastane otoparkına GES kuruldu

Dünya Yayın: 27.04.2024 12:00
İhlas Haber Ajansı

Samsun Eğitim ve Araştırma Hastanesi’nin açık otoparkına ve çatısına kurulan güneş enerji santrali (GES) ile hastanenin enerji giderlerinden aylık 7,3 milyon, yıllık ise 88 milyon TL tasarruf edilecek.

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı tarafından yürütülen Kamu Binalarında Enerji Verimliliği Projesi (KABEV) kapsamında Sağlık Bakanlığı Samsun Eğitim ve Araştırma Hastanesine GES kuruldu. Konuyla ilgili bilgi veren İl Sağlık Müdürü Dr. Mustafa Uras, “Ülkemizin enerji ihtiyacı, gelişen ekonomiye bağlı olarak şehirleşme ve nüfus artışının da etkisi ile her geçen gün artmaktadır. Artan ihtiyacın paydaşlarına bakıldığında ülkemizde binalar enerji tüketiminde sanayiden sonra ikinci sırada gelmektedir. Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığımızın KABEV Projesi’nin genel hedefi de; kamunun sektöre öncülük ederek enerji tüketiminin azaltılmasını sağlamak, enerji verimliliği çalışmaları kapsamında karbon salınımını azaltarak çevre dostu enerji sistemlerinin aktif edilmesini sağlayarak, farklı sektörlere örnek olmaktır. Bu çalışmalar çerçevesinde ilimizde de Samsun Eğitim ve Araştırma Hastanemiz projeye dahil edilmiş ve 7 aydır süren altyapı çalışmaları tamamlanarak, hastanemizde ‘Akıllı Enerji Tasarruf Sistemi’ uygulamaya girmiştir. Uygulama çerçevesinde hastane açık otoparkımızın üstü ve bina çatı üstünde uygun noktalar ‘güneş enerjisi santralleri’ ile donatılmış, otopark ve bu açık alanlar bir enerji santraline çevrilmiş; bina içi aydınlatma sistemleri elden geçirilmiş, kullanılan materyaller enerji tasarrufuna uygun olanlarla değiştirilmiş, ısıtma ve soğutma sistemlerimizde iyileştirmeler yapılmıştır. Enerji kullanımını artıran tüm bağlantı ekipmanları yenilenmiş ve bina enerji sistemi otomasyon üzerinden takip edilerek anlık verimlilik takibinin yapılması sağlanmıştır” dedi.

“Enerji giderleri aylık 20 milyondan 7,3 milyon düşecek”

Hastanenin tasarruf edeceğini ifade eden Müdür Uras, “Sistem sayesinde elektrik, ısıtma, soğutma gibi enerji giderlerine aylık olarak yaklaşık 20 milyon TL harcayan hastanemiz, uygulamaya giren sistem sayesinde yüzde 36,8 tasarruf sağlayacak, bu da aylık 7,3 milyon, yıllık ise 88 milyon TL tasarruf elde edilmesini sağlayacak. Enerjide dışa bağımlığın önlenmesine katkı sağlanmasını da hedefleyen bu çalışma sonucunda hastanemize ait binalarda yıllık ortalama enerji tüketiminden 8 milyon 536 bin 422,28 kilovatsaat tasarruf edilecek ve CO2 emisyonunda yıllık 3 bin 47,09 ton azaltma sağlanarak hastanemiz ‘çevre dostu hastane’ haline gelecek. Bu örnek uygulamasının başarıyla sonuçlanmasından dolayı hem proje kapsamında bize destek olan Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığımıza hem de süreci yakından takip ederek hızla tamamlanmasını sağlayan hastane yönetimimize teşekkür ediyorum. Örnek enerji tasarrufu uygulamalarımız diğer sağlık tesislerimizde de 2024 yılında adım adım devam edecektir” diye konuştu.